Přečtěte si: Vyděržaj, pioněr! versus novodobé budovatelství

úterý 26. června 2012 ·

Jako kdyby mělo ministerstvo školství zalepená ústa, oči i uši. S oblibou totiž nepřikládá prakticky žádnou váhu zprávám o katastrofálním poklesu úrovně vzdělanosti. To mlčení je pochopitelné - jde přece o český úřad a naše země kvůli němu čelí průšvihu, proti kterému jsou letouny CASA jen marginálním problémem. A opravdu teď nedělám z žížaly stonožku.


Z článku Marka Přibila v Týden.cz vybíráme:

Učitelé mají pravdu, že je obtížné vyznat se v záměrech ministerstva, které si navzájem odporují (jednou osnovy ne, podruhé ano), a že suma sumárum stálo jejich rušení majlant a následné zavádění (vnášení řádu do chaosu) již další majlant. Znalosti ale nestoupají, jelikož tu znovu a zas nejde o poctivou koncepci, nýbrž o balík peněz. To, že u nových maturit propadlo 21,2 procenta žáků, z nichž se sedm tisíc odvolalo, není výsledkem kvality těchto zkoušek, jež by měly oddělit zrno od plev, ale jejich naprosté nekvality, jakkoli vyšly na miliardu a půl. Vždyť neuspěli nejlepší gymnazisté, kteří si vybrali těžší a nesmyslně sestavené testy, a průměr prolezl. A i premiér přiznal, že státní maturity jsou mrtvý projekt. Hlavně že dodavatelské firmy měly žně...

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. června 2012 v 20:24  

Takže těch 4,4 % propadnuvších z gymnázií jsou vlastně ti nejlepší gymnazisté???

Anonymní řekl(a)...
26. června 2012 v 21:06  

Autor opakuje zprávu, která se opakovaně vyskytla v médiích a nebyla podložená žádnými důkazy. Žáci gymnázií, co vyhrávali různé literární soutěže, neuspěli v písemné práci. Kolik takových žáků bylo? Viděl autor jejich práce? Může dokázat, že neuspěli nejlepší gymnazisté, jak tvrdí? Doporučuji mu přečíst si článek Jiřího Kostečky na České škole. Tam se dozví, jak to bylo doopravdy.
Kromě výše zmíněné výhrady s obsahem článku souhlasím. Současná situace ve školství je zoufalá, je už pět minut po dvanácté.

Anonymní řekl(a)...
26. června 2012 v 22:04  

Možná že k nějakému křiklavému případu došlo, co my víme. Ale podle toho, co zde bylo uváděno, aby žák ze slohové práce neuspěl, musel to být naprostý paskvil po obsahové i formální stránce. Nedovedu si představit, že by inteligentní student nezvládl psát aspoň na čtyřku...

Ono opravdu jde o ten jednorázový výkon, ať se to někomu líbí, nebo ne. Tak to ve světě dospělých funguje. Sportovec dře celý rok, pak mu chybí desetina sekundy a je bez medaile.
V učitelství pro 1. stupeň letos na konci 1. ročníku nenapsalo 6 děvčat zápočtovou práci z matematiky. Prý se zkoušející špatně vyspala a byla protivná (inu osobní hodnocení bývá subjektivní). U všech vím, že pracují dlouhodobě s dětmi, tuto práci velmi chtějí dělat, pět z nich má z ostatních zkoušek samé jedničky a prošly by ročník bez problému. Ale matematika jim nejde. Holky mají smůlu - další termín nedostanou. Hledejte si jinou školu, nebo opakujte ročník. Tak to v životě chodí, bohužel. Možná přece jen mohly v té matice trochu přidat.
Teď mě napadá - proč u nás o případu nenatáčí televize?

Anonymní řekl(a)...
27. června 2012 v 11:47  

V článku pana Kostečky se dozvíte, jak je to doopravdy? Fascinující - dnes je den popravy Milady Horákové, doufám, že tyto argumenty v diskusích budou čím dále tím více menšinové.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.