Martin Rychlík: Účet za nevzdělanost? Prý až 169 miliard korun ročně.

pondělí 4. června 2012 ·

Podle studie CERGE-EI by stačilo, aby se úroveň vzdělanosti vrátila do roku 2003 a ročně by to český HDP zvedlo o desítky miliard korun.



Je zvykem říkat, že vzdělání je k nezaplacení. Ekonomové ale občas umějí vystavit krutou účtenku za pokles toho, co obyvatelé podvědomě vnímají. Předloni spočetli analytici z McKinsey, že „vědomostní ústup“ může Českou republiku přijít pěkně draho: dle jejich propočtů by mohlo jít o roční ztrátu až jedenácti procent HDP v roce 2050, ekvivalent 400 miliard korun v dnešním světě!

Komplexní studie, která vzbudila značnou pozornost, si všímala opomíjeného regionálního školství. „Základní a střední školství nám přišlo jako oblast, jež je pro další vývoj České republiky důležitá, ale nikdy není pro politiky urgentní, protože se výsledky dostavují až za spoustu let... Tak jsme se rozhodli přispět do diskuze, jako to děláme ve spoustě jiných zemí,“ vysvětlil před dvěma lety týdeníku Euro Branislav Kleskeň, partner pražské pobočky McKinsey & Company.

Nyní přichází další účtenka. A opět drsná. Podle čtvrtečního vydání Hospodářských novin by „stačilo, aby se úroveň vzdělanosti vrátila do roku 2003 a ročně by to český HDP zvedlo o 169 miliard korun. Vytáhnout žáky z ostatních krajů na úroveň Prahy by přineslo 235 miliard ročně.“ Konkrétní čísla vyplývají ze studie ekonomického institutu CERGE-EI, která bude podle HN ve čtvrtek zveřejněna. Pokles vzdělanosti potvrzují už i tvrdá data.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.