Martin Rychlík: Dva brífinky ministra školství: Reforma VŠ jinak, Zelený u maturit končí

pátek 8. června 2012 ·

Po „rozkoukávání se“ v Karmelitské ulici, kde ministerstvo školství sídlí, začíná ministr Petr Fiala konat. Úkolů má dost.



V necelých 24 hodinách ministr školství Petr Fiala vystoupil před novináři hned dvakrát. Vyšla z toho dvě klíčová rozhodnutí ve stěžejních tématech, jež ministerstvo řeší. Ve čtvrtek odpoledne ministr Petr Fiala informoval o stažení reformy vysokého školství: potřebné změny na českých univerzitách neupraví nový zákon, nýbrž novela, jak už dříve někteří zástupci akademické obce navrhovali. A v pátek, krátce po poledni, vystoupil opět, když odvolal dlouholetého ředitele příspěvkové organizace CERMAT Pavla Zeleného kvůli problémům se zaváděním státních maturit – zvláště v matematice a slohu z češtiny.

Ukazuje se, že po „rozkoukávání se“ v Karmelitské, kde MŠMT sídlí, začíná ministr konat. Úkolů má hodně. V blízké budoucnosti bude čelit problémům s čerpáním v kritickém Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK), na což upozornil ve čtvrtek na takzvaném monitorovacím výboru zástupce Evropské komise Aurélio Cecílio, dále se rýsují problémy s financováním učebnic v ČR a další klíčová témata.

Co se týče přehodnocení postupu v reformě vysokých škol, ministerský krok již ocenili někteří rektoři. Fiala nehodlá zavést školné, uvažuje stále o zápisném, v čemž má i podporu premiéra Petra Nečase (ODS), jenž za svým nominantem a novelizací vysokoškolského zákona stojí. Druhý zákon o finanční pomoci studentům, jehož návrh jako první loni představila ČESKÁ POZICE, bude úplně přepracován.

„Chceme odblokovat stav, kdy se schvalovaní reformy zbrzdilo a zastavilo. Ministr také reaguje na koaliční dohodu, že finanční spoluúčast studentů nelze v tomto volebním období řešit školným, ale je nutné najít jiné možnosti za jasných souvisejících podmínek. O tom povedeme následující jednání i s odbornou veřejností,“ řekl ČTK Nečas.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. června 2012 v 21:37  

No doufejme, ze pri pristim brifinku zacne ministr resit take personalni situaci okolo zlodeju na fondech... Dokud tady ty prokazatelne urednicky neschopne lidi nepovyhazuje, tak neuverim, ze neni jejich bily kun

obyčejná učitelka řekl(a)...
9. června 2012 v 12:04  

Dva brífingy - SŠ a VŠ.
Měla jsem možnost sledovat 4 roky výuku na gymnáziu zakončenou maturitní zkouškou (skoro výborně) a pak přijímací zkoušky na FF UK. Něco tak diametrálně odlišného jsem snad v životě neviděla.
Nechybí nám nějaký článek řetězu?

Anonymní řekl(a)...
10. června 2012 v 8:11  

Pakárna na VŠ začíná např. u pedagogických fakult.
Proč se studenti musí na katedrách pedagogiky šrotit třicetistránkové seznamy pojmů ze speciální pedagogiky, místo aby se aspoň jednou za život podívali, jak takový žák se spec. potřebami vypadá a jak se s ním může pracovat?
Stížnosti na tenhle styl výuky jdou na všechny strany, ale nic se nezměnilo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.