Tomáš Feřtek: Co je příčinou propadu školství v České republice

neděle 27. května 2012 ·

Ve čtvrtek 8. března proběhla v rámci bloku expertů další přednáška, tentokrát s názvem Co je příčinou propadu školství v České republice. Pozvání KISKu přijal Tomáš Feřtek, novinář, blogger a tiskový mluvčí organizace EDUin, která si vytkla za cíl popularizovat vzdělávací témata a usnadňovat komunikaci mezi odborníky z oblasti vzdělávání, médii a širokou veřejností. Podívejte se na videozáznam přednášky.


10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
27. května 2012 v 22:27  

...usnadňovat komunikaci mezi odborníky z oblasti vzdělávání, médii a širokou veřejností...

Rozdmychávat vášně a šířit nenávist a odpor k tomu, kdo se jim znelíbí, ať to stojí, co to stojí, to by bylo přesnější.

Tomáš řekl(a)...
28. května 2012 v 0:03  

Nic ve zlém, pane Feřteku, ale jako vstupní pedagogická praxe to Vaše vystoupení - no nic moc. Přeříkávání, nejistota v obsahu, slabé charisma, ani moc zábavné to nebylo - na střední byste nenadchnul. A na základce to radši nezkoušejte. Může se stát, že interaktivní tabule bude mimo provoz nebo obsazena, a to byste si asi neškrtnul. No ale nevzdávejte to a trénujte dál, třeba z Vás bude i učitel.
Jen jste nám poněkud zatajil vysvětlení, kdo že byli posluchači na přednášce?

krtek řekl(a)...
28. května 2012 v 5:11  

To musím masochisticky shlédnout celé. Stačí jak manipuluje s davem - na první otázku je příliš mnoho studentů pro, tak nechá hlasovat i kdo je proti, u dalších otázek už ne. Přitom by se mohlo ukázat, že studenti ani nevítají, ani neodmítají myšlenku testů, státních maturit, ...
Můj bývalý student působící na Slovensku upozorňuje na následující článek: http://www.sme.sk/c/6391471/hlupe-deti-ci-hlupe-skoly-chybaju-odvazni-ucitelia.html
Jedna myšlenka: zdá se, že Češi dojeli na přehnanou decentralizaci. To podepisuji, ale chápu varování před přehnanou centralizací.
Nicméně PR aktivity EduInu české školství nespasí.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
28. května 2012 v 7:03  

"proběhla v rámci bloku expertů další přednáška, tentokrát s názvem Co je příčinou propadu školství v České republice."

Vetšina učitelů MUSELA vystudovat aspoň něco, většina má praxi a stejně jsou jejich schopnosti zpochybňovány.

Pan Feřtek je odborníkem-expertem přes noc. To bych taky chtěl.

Anonymní řekl(a)...
28. května 2012 v 9:19  

Ve čtvrtek 8. března proběhla v rámci bloku expertů - uveřejněno 27.5. ??!! - opravdu aktuální, expertů - jakých?!?

Sedlák řekl(a)...
28. května 2012 v 10:05  

Diagnostika je správná, nakonec to víme všichni. Jenom bych ji doplnil o 5. bod a ten je hlavní: Nejednostnost, živelnost, neodbornost. Beru v úvahu nutnost celospolečenské diskuse ke vzdělání, avšak hlavní slovo by měli mít odborníci, zkušení učitelé nikoliv redaktůrci, kteří vidí školu jen z jedné strany (bývalí žáci). Pokud se jim dá, jako EDUINu velký prostor ve sdělovacích prostředcích, není divu,že upadá vážnost nikoli jen učitelů. Zpochybňované jsou staré osvědčené metody, učivo. Žáci to velice rychle akceptují a zneužívají. Místo toho, abychom je učili, musíme je pracně přesvědčovat/často marně/ o důležitosti vzdělání.Nemyslíte, že zkušení učitelé mohopu mít také pravdu s odmítáním někdy neefektivních postupů? Společnost si tímto sama ..... do vlastního hnízda. Všichni přece dobře víme, že v minulosti byla úroveň vzdělání vyšší než v současnosti. Stačí jen oprášit Komenského myšlenku "škola bez kázně jako mlýn bez vody". Že je jiná doba, že se nemůžeme vracet do minulosti? Souhlasím, nicméně některé principy jsou věčné.
Rovněž souhlasím se škodlivostí naprosté decentralizace.
Je také úsměvné, když ten, jenž se podílel na současném stavu vzdělání nás chce poučovat o tom, jak ho zkvalitnit.

Anonymní řekl(a)...
28. května 2012 v 11:09  

Nemluvě o úděsné kvalitě prezentace. Např. problém s fonty...

Anonymní řekl(a)...
28. května 2012 v 12:49  

Bohužel učitelé jsou naprosto neschopní se do médií dostat...

krtek řekl(a)...
28. května 2012 v 14:05  

Ad 12:49
To není pravda: http://aktualne.centrum.cz/domaci/regiony/moravskoslezsky/clanek.phtml?id=745889

Stačí jen chtít - vystříhat si hlavu, obvinit ostatní z neschopnosti, držet hladovku za všechny oběti českého školství, atd., témat je hodně.

Máte-li na mysli - mluvit k věci a stavu dnešního školství, je snad to naše mlčení mnohovýznamové;-)

Anonymní řekl(a)...
29. května 2012 v 20:24  

Dobrý večer. Pojďte, pane Feřtku, třeba na tři roky učit. Poté realizujte třeba podobnou přednášku. Možná byste mluvil jinak, možná ne. Nezlobte, ale v některých pasážích mi přijde, že děláte z učitelů vlstně jen neschopné lidi,a tím jen dotváříte mediální obraz takový jaký je. Spousta učitelů je nekvalitních, ale je i mnoho kvalitních. Tak je to v každé profesi, nemyslíte?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.