Přečtěte si: Vrtěti maturantem

čtvrtek 24. května 2012 ·

Pouhou špičkou ledovce jsou problémy s vyšší verzí testu z matematiky ve státní maturitě, která byla letos výrazně náročnější než loni. Copak by se asi stalo, kdyby letos byla naopak lehčí? Možná by si stěžovali loňští maturanti, ale žádná tzv. harmonizace by se nekonala. Nelze přece svévolně zhoršovat výsledky těm letošním a zlepšit je těm loňským nejde vůbec. Ale byl by to menší problém? Mohl by být pak v roce 2013 test zase těžší? Anebo se napříště vždy bude „harmonizovat“ na nejnižší minulou úroveň?

Z komentáře Ondřeje Šteffla v Lidových novinách/EDUin.cz vybíráme:

Podle mezinárodního šetření PISA, které má jasnou metodiku a zcela profesionálně zabezpečuje meziroční i mezipředmětovou srovnatelnost, se sice čeští žáci v matematice zhoršují, ale pořád se drží na průměru, zatímco ve čtenářské gramotnosti, tedy v českém jazyce, byli a zůstávají výrazně podprůměrní. Jak je tedy možné, že v matematice loni propadlo pětkrát více žáků než v češtině? A letos dokonce sedmnáctkrát víc! Jak to, že PISA, s mezinárodně uznávanými kritérii, ukazuje na větší problémy ve čtenářské gramotnosti než v matematice, zatímco česká státní maturita říká pravý opak?


Letošní test z vyšší verze matematiky byl výjimečný tím, že jeho obtížnost byla vidět na první pohled, rozdíly jsou však i u všech ostatních testů. Podle všeho byla například letos lehčí základní verze testu z češtiny, neúspěšnost klesla z loňských 2,8 procenta na 1,1 procenta, tedy více než dvaapůlkrát. Řeči Cermatu o tzv. zpětné validizaci, o tzv. standardní harmonizaci apod. jsou ale pseudoodborným žargonem, jehož zmatené užívání jen jasně dokládá diletantství a neprofesionalitu Cermatu. Například oficiální sdělení Cermatu „Statisticky významná odchylka v řešitelnosti úloh se týkala zejména 4 až 5 úloh“ má asi stejnou logiku, jako by stanice technické kontroly sdělila veřejnosti, že z kontrolovaných aut zejména 4 až 5 nebrzdí. Cermatu se ovšem takto zatím dařilo uchlácholit laickou veřejnost i dosavadní ministry. Podobně to uměl Viktor Kožený, s veřejností i s ministry…

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.