Přečtěte si: Reforma regionálního školství

pondělí 28. května 2012 ·

Situace v českém školství je stále napjatá. Není divu, že se těší neustálé pozornosti komentátorů. Nový ministr školství Petr Fiala pozastavil reformu financování regionálních škol podle naplněnosti tříd, kterou navrhoval jeho předchůdce v úřadu Josef Dobeš. Nově by školy mohly dostávat jednotný příspěvek na každého žáka plus paušál. Původní plán reformy kritizovala opozice, obce i mnozí experti.

Z fejetonu Aleny Zemančíkové v Rozhlas.cz vybíráme:

Zrušením školy v obci sice možná odpadnou náklady na její celoroční provoz, avšak společnost jako celek bude zatížena velkými náklady spojenými s tímto údajně úsporným opatřením. Některé se dají i finančně vyčíslit, například zmařené dosavadní investice do stávající školní budovy, odstupné propuštěným učitelům a tak dál. Jiné náklady jsou složitější, například úpadek obce, z níž se vytratí centrum řádu, vzdělanosti i dětských aktivit. Pro její děti velká ztráta času při dojíždění a hledání zájmových aktivit v místě školy, tedy postupná přeměna obce na pouhou noclehárnu obyvatel, jejichž aktivní život se odehrává jinde. Časem úbytek obyvatel, protože při dnešních i očekávatelných cenách benzínu kdo se bude stěhovat někam, kde není škola? (a už ani pošta ani obchod a dávno ne fara nebo lékař). Rozpad místní komunity, kterou společné školní roky dokážou držet pohromadě a bránit - vždyť těžko nám bude něco namlouvat člověk, kterého známe od šesti let! Přirozený dohled a zájem o veřejné prostory, při němž měl vždy učitel nezpochybnitelnou autoritu i vliv. Ve výsledku tedy co ušetří ministretvo školství na jedné škole, to zaplatí stát na sociálních dávkách, technických službách, veřejné dopravě plus celkovém úpadku venkova, vandalství, policejním dozoru a tak dál, nechci strašit a malovat věc v odpudivých barvách, ale dovedeme si to představit. A to ještě nemluvím o potížích, které to způsobí rodinám s dětmi, o zvýšení jejich nákladů a organizační zátěže, o pocitech stresu a nedostatku času, v němž vyrůstají dojíždějící děti dřív, než je to pro jejich vývoj vhodné.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
29. května 2012 v 9:54  

Jenže zrovna tyhle argumenty NIKOHO v Praze bohužel nezajímají. Učitel z nejchudší části Moravy.

Anonymní řekl(a)...
29. května 2012 v 14:13  

Paní Zemančíková, díky. Lépe bych to nenapsal.
Pavel

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.