Přečtěte si: Polemika k maturitním testům: Ale já to myslel jinak, žáci!

pondělí 28. května 2012 ·

Jedna z velkých obtíží učitelské profese je to, aby učitel při přijímání žákova výkonu (odpovědi, řešení, návrhu, názoru) dokázal vykročit ven ze začarovaného kruhu „ale já to myslel jinak!“. Tohle začarované uvažování se autorům z Cermatu stává od počátku dost často na to, abychom odmítli validitu a oprávněnost maturitních testů. Pro test sami upravili správně napsaný novinářský text v letošním maturitním testu z češtiny v úloze „o včelařích“ – v té s chybou „41 žádostí nesplňovaly podmínky…“ Změnili TVAR slovesa a tím se nevědomky dotlačili k tomu, že jim to myslelo už jen na TVARosloví a na syntax zapomněli. Proto do zadání dali příkaz hledat tvaroslovnou chybu ve větě, kde jsou všecky tvary slov spisovné, ale jeden (nesplňovaly) se syntakticky do věty nehodí.


Z článku Ondřeje Hausenblase v EDUin.cz vybíráme:

Bylo by dobré při přemýšlení o výuce, o jejím smyslu a obsahu, i o případných testech uvažovat co možná nejvíce z pohledu žáka. U nás to dělají jen někteří učitelé, a o tom, že to asi mnozí neumějí, svědčí mimo jiné i diskuse nad státní maturitou. Pro takové je příliš těžké pochopit „hnidopišské“ spory o slůvko v zadání, nevadí jim, když určená správná odpověď je v rozporu se zdravým rozumem, nebo se jim zdává, že požadavek po smysluplnosti zadání znamená snížení náročnosti, ústupek vůči lenosti žáků. Tvorba zadání pro povinné, státem garantované a osudově vlivné maturitní texty má být pro autory úloh také náročná. My, kdo Cermat musíme platit z daní, nemáme ustupovat před nechápavostí tvůrců jeho testů. Tak jako výuka dětí má i tvorba testů být náročná, ale ne ve smyslu „Hádejte, jak jsem já to myslel…“

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
28. května 2012 v 16:41  

Cermat vymyslel lepší odpověď, místo "já to myslel jinak..." říká "naši odborníci jsou přesvědčeni o správnosti úlohy".

Anonymní řekl(a)...
29. května 2012 v 0:08  

Očividným problémem maturitních testů z mnoha oborů (zvláště těch "nepovinných") je nedostatek kvalitních úloh. Přesněji řečeno, chybí tak obrovský nadbytek kvalitních úloh, že je možné veškeré úlohy, které vzbuzují sebemenší stín pochybností, nemilosrdně a bez diskuse vyřadit.
Před lety jsem se účastnil tvorby testů jak pro SCIO, tak (později) i pro první aktivity Cermatu. Úlohy a nakonec i výchozí verze testů vždy procházely několikanásobnou oponenturou. A vždycky platilo jednoduché pravidlo: Jakmile oponent vyslovil sebemenší pochybnost, úloha byla nemilosrdně a definitivně pohřbena. A to i v případě, kdy úloha při pilotování vykazovala kvalitní parametry a autor úlohy byl schopen své řešení obhájit a dokázat, že se oponent mýlí. Sebemenší připomínka (byť formální a často i zbytečně "šťouravá") prostě úloze vystavila definitivní STOP.
Nutnou podmínkou tohoto postupu je existence dostatečné (mnohonásobné) zásoby kvalitních úloh, než kolik jich skutečně má být použito.
Porovnávám-li současné testy s těmi dřívějšími, zdá se mi, že buď má Cermat nedostatek kvalitních úloh (takže musí používat i ty, které jsou nějakým způsobem polemické), anebo nemá dostatek kvalitních oponentů, kteří by ty "hnidy" v úlohách dokázali odhalit.
Ani jedno mě nenaplňuje radostí ani optimismem.
X. Y.
(blahé paměti autor i oponent úloh i testů)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.