Přečtěte si: Koloběžka za cenu Ferrari

pondělí 14. května 2012 ·

EDUin zveřejnil dialog o aktuálních problémech státní maturity, jak ho publikovaly Lidové noviny v příloze Orientace – Salon. Mluvilo se o šancích na přežití vyšší úrovně maturity, potížích s vyšší matematikou a maturitní písemné práci z češtiny. Debaty se zúčastnili: Jana Münzbererová, Cermat, Radka Kvačková, Akademie LN, Jiří Zlatuška, profesor informatiky, MU Brno, Tomáš Feřtek, obecně prospěšná společnost EDUin.


Z rozhovoru v EDUin.cz vybíráme:

LN Je otázka, zda vůbec lze „redukcí“ posílit prestiž…

Tomáš Feřtek: Z opravdu praktického hlediska maturita žádnou prestiž nemá. K čemu vlastně je? Může odstranit ty největší excesy, může výrazně zvýšit laťku u cizích jazyků, což je určitě dobře. K tomu zbytku bych byl skeptický. Nižší státní maturita není pro zaměstnavatele prakticky žádná informace o míře kvalifikovanosti. LN Proč jsou univerzity tak nedůvěřivé? 



Radka Kvačková: Nejsou nedůvěřivé, prostě logicky vyčkávají. S testy Scio to taky dělaly. Léta.

Jiří Zlatuška: Musím zopakovat, že z hlediska termínů jsou maturity jako způsob ověření předpokladů pro studium na vysokých školách nepoužitelné. Důvěřovat zde není čemu, důvěra je kategorie, která zde nemá místo.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
14. května 2012 v 20:04  

Jiří Zlatuška: Z mého pohledu je to naopak prohraná bitva. Je vyloučené, aby výsledek maturity byl tím, co určuje pořadí uchazečů v přijímacím řízení a rozhoduje tak o přijetí. Jednak termínově, jak jsem zmínil, a nevychází to ani početně. Zvolí-li si obtížnější úroveň matematiky pouze nějakých 1800 maturantů, je vyloučené o této úrovni tvrdit, že třeba přírodovědné nebo technické obory přijímají podle obtížnější zkoušky z matematiky. To by se u nás musely přírodovědné fakulty i techniky rovnou téměř všechny zrušit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.