Přečtěte si: Facebook je ekologická katastrofa lidské duše. Rozhovor s Ebenem Moglenem

čtvrtek 31. května 2012 ·

S právníkem a ideologem hnutí za svobodný software o tom, jak nám současné technologie a na nich založená média brání svobodně a kriticky myslet a co se s tím dá dělat.

Z rozhovoru Petra Kočího s Ebenem Moglenem v LUPA.cz vybíráme:

Pozorujete to i na svých studentech na Kolumbijské univerzitě?

Ztrácejí schopnost soustředit se na studium, provést důkladnou rešerši. Mají za to, že stačí zadat dotaz do Googlu. Používání knihovny vyžaduje určitou sadu dovedností. Tyto dovednosti jsou už dnes mrtvé. Nejmladší generace je nemá a už je nikdy nezíská. Méně čtou a méně píšou. A to, co píšou, není tak dobré jako dřív. Protože dobré psaní je podmíněno spoustou čtení. Pokud nemáte spojení s obrovským nádherným světem literatury, nemůžete dobře psát.

Studenti čtou strašlivě málo. Stačí se podívat na bakalářské studium na naší univerzitě. Když jsem byl malý, americkou literaturu tam učila moje matka. Semestr trval čtrnáct týdnů a její studenti za tu dobu přečetli dvanáct knih. Dvanáct tlustých románů z 19. století. Dnes za stejnou dobu ve stejném kurzu přečtou tři.

2 komentářů:

obyčejná učitelka řekl(a)...
31. května 2012 v 14:20  

VYNIKAJÍCÍ ČLÁNEK! Děkuji, Janku.

Anonymní řekl(a)...
1. června 2012 v 10:03  

Konečně v Americe objevují Ameriku. Pevně věřím, že to dorazí i k nám.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.