Přečtěte si: Umějí akademici vůbec psát?

čtvrtek 31. května 2012 ·

Proč se české katedry a fakulty nevyjadřují k palčivým problémům do médií.


Z článku Tomáše Feřtka v RESPEKT.cz vybíráme:

Zvlášť zarážející to bylo loni, kdy si na nekvalitní maturitu stěžovalo peticí skoro patnáct tisíc studentů, vedla se dvouměsíční debata o kvalitě devíti úloh v maturitním testu z češtiny a snaze CERMATu znění úloh před veřejností utajit.


Z pedagogických fakult a kateder češtiny se ozývalo dlouhé mlčení. Kdy jindy by se měli ozvat, než při spuštění tak nákladného a zásadního projektu? A lhostejno, jestli by ho kritizovali, nebo naopak podporovali. Stejně tak bych čekal od představitelů vysokých škol komentáře, v nichž třeba děkani fakult veřejnosti objasní, nakolik je pro ně z hlediska přijímacího řízení maturitní testování použitelné.(...)


O českém školství se říká, že k jeho nejslabším článkům patří (ne)schopnost vypěstovat u studentů dovednost zaujmout jasný postoj, vyargumentovat svůj názor a věcně ho hájit, společensky se angažovat. Dvouleté dohady okolo státní maturity paradoxně ukázaly jeden z podstatných důvodů, proč to tak je. Od koho by se to ti studenti měli naučit, že?

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
31. května 2012 v 10:10  

Zřejmě akademici neměli potřebu se vyjadřovat.
Pokud se někomu šlápne na bebínko, vždycky se ozývá. Ať jsou do důchodci, když se jim sníží valorizace, nebo pracující, kteří přijdou o jakékoli prebendy, nebo lékaři, kteří si myslí, že mají málo. Tady se ozvali studenti, někteří proto, že maturita byla snadná, někteří proto, že byla podle nich nepřipravená (hledej v tom těžká, díky úrovni jejich škol měli strach). A ti ve středu pole mlčeli, protože jim to vyhovovalo. Maturita byla do velké míry zbavená subjektivního pohledu učitele, který žáka buď "miluje" nebo nesnáší a to se prostě nemůže neprojevit v přístupu u maturity. Ozvali se i někteří učitelé a jejich argumenty byly všelijaké, ale často za nimi byl slyšet trochu falešný tón toho, že by se rádi sami angažovali ve zkoušení a je jim to postupně odebíráno. Trochu uražená ješitnost.
To, že se akademická obec vyvarovala větších vyjádření, může také svědčit o tom, že jim v podstatě státní maturita, ať už po stráce úrovně, nebo toho, že vůbec existuje, nevadí. Někdy je mlčení výmluvnější, než hromada řečí, argumentů a výmluvnosti na debatách. Dnes totiž zkušení diskutéři dokáží za "malý" peníz vydiskutovat cokoli. Takže se nějak vytrácí smysl diskuse, protože, jak vidíme denně kolem sebe, často vůbec nikam nevede, přesto, že všichni mají hromady argumentů, proč mají pravdu.
Nicméně to může být také tak, že se nevyjadřují proto, že jsou líní, nechopní a nemají zájem cokoli měnit a v čemkoli se šťourat. To ať si každý přebere sám.

Anonymní řekl(a)...
31. května 2012 v 10:29  

Neni take vylouceno, ze se akademici proste bali, protoze Dobes bezne nezakonne narusoval akademicke svobody a financovani vysokych skol

Anonymní řekl(a)...
31. května 2012 v 10:52  

No je to dalsi jasna ukazka nutnosti akademicke svobody. V tomto pripade zjednodusene, ze si akademici mohou psat, co chteji a nikdo na ne nemuze.

Anonymní řekl(a)...
31. května 2012 v 10:58  

A divíte se, když každý, kdo není "z naší putyky", je tu napadán jako prašivý? Připomenu:

Ono to trošku mohlo vypadat, jako byste byla metodička někde z peďáku, která skolu viděla přes ulici...
28. května 2012 15:30

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
31. května 2012 v 11:40  

Má radost, že jsem citován. Bohužel jsem potkal v životě řadu lidí, kteří neměli ponětí o tom, jak to ve skole chodí a bohužel to bylo i na pedagogické fakultě.
Proto se dívám na takové lidi přes prsty. Ale klidně ať dokáží, že rozumí tomu, co dělají a není problém :-).
Mimochodem, pochopil jsem to tak, že měli ozvat veřejně (akademikové) a ne tady na české škole.

Pytlik Blaha řekl(a)...
31. května 2012 v 12:34  

... se ozývalo dlouhé mlčení

a mou duši naplnila prázdnota.

Anonymní řekl(a)...
31. května 2012 v 13:34  

Proč by se ozývali? Obě matuirty mají stejně pochybnou úroveň, ať už ta státní made by Cermat, nebo ty školní, které produkovaly "úspěšné absolventy" jako na běžícím páse.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.