Přečtěte si: Důsledky plošného testování - učitelská kompetence finančně hodnocena podle počtu lajků na Facebooku (postřeh z USA)

čtvrtek 24. května 2012 ·

Americký vzdělávací systém, o kterém často píšu, se potýká se značnými problémy. Reforma školství provedená před deseti lety, která nařídila plošné testování žáků státních škol (testuje se převážně úroveň čtení a matematické dovednosti, nikoliv faktické vědomosti), změnila systém vzdělání v USA. Vznikla poptávka po doučovacích centrech, po centrech s výukou testových fíglů a strategií.

Z článku Jany Bradley v BritskéListy.cz vybíráme:

V jednom doučovacím centru pracuji, učím děti testový dril, matematiku i angličtinu a vnímám, že pedagogická fundovanost je hodnocena převážně na základě schopností učitelů úspěšně připravit děti ke standardizovaným testům a propagovat odborné doučování.


Před pár dny jsem byla šokována, když jsem v práci uviděla na nástěnce oznámení, že učitelé budou finančně odměňováni na základě úspěšné propagace našeho doučovacího centra na facebooku. Vedení přišlo s bravurně vytvořeným bodovým systémem hodnocení kantorů. Za každý facebookový lajk u statusu učitele, u statusu, který propaguje doučovací centrum, získá kantor jeden bod - a za každý lajk studenta body dva. Každý měsíc se soutěž facebookových lajků vyhodnotí a učitelé s největím počtem bodů budou finančně odměněni.


Zdá se, že není důležité, zda kantor umí děti naučit číst, psát a počítat, důležité je, zda umí efektivně propagovat odbornou testovou přípravu a získávat další potenciální klienty doučovací korporaci. Ve hře není vzdělanost a pedagogická kompetence, ale PR dovednosti.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
24. května 2012 v 14:19  

Oh My God

Mintaka

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.