Přečtěte si: Byly chyby v maturitních testech vážné, nebo banální?

pondělí 21. května 2012 ·

Z trochu chaotické debaty o letošních státních maturitách vytahuji jeden konkrétní problém. Odborná veřejnost našla tak jako loni v maturitních testech vadné úlohy. I CERMAT nějaké našel, celkem deset, o těch ostatních tvrdí, že to nejsou chyby, případně se jedná o banalitu. Cituji tedy tři kritizované úlohy, řadím podle míry závažnosti a komentuji je. Otázku z titulku posuďte sami.

Z článku Tomáše Feřteka v Blog.RESPEKT.cz vybíráme:

V testu z češtiny nižší úrovně máte v úloze č. 8, kde je úvodní text o včelařích a dotacích, rozhodnout, který z úseků textu obsahuje tvaroslovnou chybu.


Nejpodezřelejší je volba B), která zní: v celkové výši 4 086 960 korun, z toho 41 žádostí nesplňovaly podmínky programu.


Je pravděpodobné, že většina studentů vybrala tuto volbu, protože text by měl správně znít: z toho 41 žádostí nesplňovalo podmínky programu. Jednoduché. Ano, až na drobnost. Cituji z odborného posudku: „Chyba je v zadání. Autor věty neudělal chybu tvaroslovnou, ale syntaktickou. K číslovce "čtyřicet jedna/jedenačtyřicet" použil nevhodně tvaru na -ly, který se nehodí k syntaktické vazbě mezi číslovkou a počítaným předmětem. Kdyby si tvůrce úlohy odpustil termín „tvaroslovnou“, mohl mít úlohu korektní, jakkoliv chabou.“


Komentář: Pro mě příklad, který nejspíš nepoškodil studenty, ale přece jen by si toho pochybení v CERMATu při všech těch kontrolách před i po maturitě mohl někdo všimnout. Oprava by byla snadná, stačilo škrtnout jedno slovo.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.