Většina veřejnosti považuje odchod ministra školství Josefa Dobeše za prospěšný pro české školství

pondělí 2. dubna 2012 ·

Odchod ministra školství Josefa Dobeše z vlády považují téměř čtyři pětiny domácí populace za správný a prospěšný krok pro další směřování českého školství. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti SANEP, podle kterého je Josef Dobeš většinou obyvatel České republiky považován za spíše horšího ministra. Necelá třetina veřejnosti pak hodnotí Josefa Dobeše jako nejhoršího polistopadového ministra školství vůbec.

Naopak obdobný názor jako prezident Václav Klaus, který Josefa Dobeše označil za nejlepšího polistopadového ministra školství, zastává pouze necelá pětina veřejnosti. Hlavním důvodem, jež vedly bývalého ministra školství Josefa Dobeše k rezignaci, jsou podle většinového mínění problémy s čerpáním evropských fondů. Vinou těchto potíží také počátkem roku dostal ultimátum od premiéra Petra Nečase, který avizoval, že pokud nedojde k nápravě do letošního dubna, Josef Dobeš v čele ministerstva školství skončí. Necelá třetina obyvatelstva je pak toho názoru, že za rezignací Josefa Dobeše stojí nezvládnutá reforma školství, která byla pro akademickou obec značným zklamáním. Pětina obyvatel je pak přesvědčena, že hlavním důvodem odchodu Josefa Dobeše je nezvládnutí projevů dlouhotrvající nespokojenosti ze strany studentů a školských odborů. Není bez zajímavosti, že pouze desetina populace věří důvodu, který za příčinu svého odchodu označil sám Josef Dobeš, a sice odmítnutí plánovaných škrtů ve výši 2,5 miliard korun v resortu školství. Z výsledků šetření společnosti SANEP lze říci, že drtivá většina obyvatel České republiky souhlasí s názory politických komentátorů a odborné veřejnosti, které označují Josefa Dobeše za ministra, který si s vedením a problémy svého resortu nedokázal poradit. Je rovněž zjevné, že jak laická tak odborná veřejnost je přesvědčena, že odmítnutí dramatických škrtů na resortu školství, které Josef Dobeš označil za hlavní důvod svého odchodu, bylo pouhou zástěrkou skutečného důvodu, což svědčí o propastné nedůvěře, kterou si svými činy Josef Dobeš vysloužil u většinové části veřejnosti.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 26. – 29. března 2012 na vybrané skupině 9.372 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 200 tisíc registrovaných uživatelů 17.074 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

V souhrnu 79,3% respondentů, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, považují rozhodnutí o odchodu ministra školství Josefa Dobeše z vlády za správné a prospěšné pro české školství. Naopak za špatné a neprospívající českému školství považuje toto rozhodnutí v souhrnu 11,4% dotázaných.

Většina dotázaných (43,7%) zastává názor, že odstupující ministr školství Josef Dobeš byl spíše špatným ministrem školství. Podle názoru 29,6% respondentů byl odstupující ministr školství tím nejhorším šéfem tohoto resortu polistopadové éře. Naopak 13,2% považuje dosluhujícího Josefa Dobeše za spíše dobrého ministra školství. Stejný názor jako Václav Klaus si na ministra školství udělalo 3,6% dotázaných, kteří považují Josefa Dobeše za nejlepšího porevolučního šéfa tohoto resortu.

Názor, že ministr školství Josef Dobeš odstoupil ze svého postu zejména kvůli problémům s čerpáním evropských fondů a což mu bylo vyčítáno i v rámci vládní koalice, sdílí 31,5% dotázaných. Pro 29,3% respondentů jsou hlavním důvodem rezignace ministra Josefa Dobeše problémy vyvolané nezvládnutými školskými reformami. Více jak pětina respondentů (20,6%) je přesvědčena, že hlavním důvodem odchodu Josefa Dobeše je nezvládnutí projevů dlouhotrvající nespokojenosti ze strany studentů a školských odborů. Odmítnutí plánovaných škrtů ve výši 2,5 miliardy korun v resortu školství, jež Josef Dobeš uvádí jako hlavní důvod své rezignace, považuje za hlavní důvod 10,9% respondentů.




5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
2. dubna 2012 v 12:40  

No tak ted jeste ti jeho milci: straznik, bordelmama, lzipravnik Nantl a dalsi...

Anonymní řekl(a)...
2. dubna 2012 v 13:12  

... ovsem prospesnym by se to ve skutecnosti stalo, kdyby na post ministra byl konecne jmenovan nekdo kompetentni a podobne na tom bylo i osazenstvo MSMT.

To je za ovsem za soucasneho rezimu zhola nemozne.

Anonymní řekl(a)...
2. dubna 2012 v 15:38  

Na ministerstvu jeste par odborniku prece jenom zustalo, ale bohuzel to nejsou ti nahore... Odstraneni techto lemplu by dost pomohlo a mohlo by udelat cestu.

Anonymní řekl(a)...
2. dubna 2012 v 22:36  

Vymést ten Augiášův chlív od VV. Prvořadý úkol !!

Anonymní řekl(a)...
3. dubna 2012 v 0:32  

Na MSMT spis ta ODS, jako mestsky straznik, bordelmama, lzipravnik Nantl, vsichni ODS...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.