Ústřední kolo 46. ročníku Biologické olympiády se koná 23.–27. dubna 2012 v Brně

úterý 17. dubna 2012 ·

„Tvary v živé přírodě“ je mottem a zároveň tematickým zaměřením letošního 46. ročníku Biologické olympiády (BiO), jejíž ústřední kolo se koná v Brně.



Organizátory a garanty ústředního kola jsou z pověření MŠMT Česká zemědělská univerzita v Praze a Ústřední komise Biologické olympiády.  Místo konání má putovní charakter a pořádá se ve spolupráci s vybranými subjekty, zpravidla za významné podpory příslušného města a kraje a partnerů soutěže. Letošním spolupořadatelem je Mendelova univerzita v Brně.

Ústředního kola se zúčastní 36 soutěžících z celé ČR, kteří postoupili na základě výsledků krajských kol BiO kategorie A (studenti nejvyšších dvou ročníků SŠ a gymnázií). Vlastní soutěžní část probíhá zpravidla ve třech dnech. Část teoretická zahrnuje test všeobecných biologických vědomostí, teoretické úlohy a určování přírodnin (botanické, zoologické a speciální); v části praktické řeší soutěžící laboratorní a terénní úlohy. Soutěžní program je doplněn kulturními, populárně-vzdělávacími a sportovními akcemi. Slavnostní ceremoniál spojený s vyhlášením výsledků ústředního kola a společenským večerem se proběhne v reprezentativních prostorách univerzity, mj. za účasti představitelů města a kraje a celé řady významných osobností včetně Ing. Stanislava Juránka, náměstka hejtmana Jihomoravského kraje, Bc. Romana Onderky, MBA, primátora statutárního města Brna, doc. RNDr. Ladislava Miko, Ph.D., zástupce generálního ředitele Generálního ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitelů Evropské komise v Bruselu, a prof. Ing. Jaroslava Hluška, CSc., rektora Mendelovy univerzity v Brně, kteří nad akcí převzali záštitu.

Cílem BiO je vyhledávat talenty, rozvíjet jejich nadání, podporovat odborný růst a další vzdělávání v oboru. Nejlepší z nich připravuje na reprezentaci v Mezinárodní biologické olympiádě, k jejímž zakladatelům se Česká republika hrdě hlásí. V současné době je do ní zapojeno na 60 zemí světa a v červenci 2012 proběhne 23. ročník této prestižní soutěže. Od roku 1990 zajišťuje Česká republika činnost Koordinačního centra Mezinárodní biologické olympiády (od 1. 4. 2009 při Univerzitě Karlově v Praze, Přírodovědecké fakultě).

___________________________________________________________________________
Biologická olympiáda (BiO)

Předmětová soutěž vyhlašovaná Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky (MŠMT) umožňuje žákům základních a studentům středních škol soutěžit ve znalostech z přírodopisu a z biologie, prokázat intelektové schopnosti při řešení zajímavých biologických problémů, seznámit se blíže s různými oblastmi biologie a rovněž s lidmi stejných zájmů. Podporuje invenci, kreativitu, vytrvalost i zaujetí.

Atraktivní formou přibližuje moderní vědu, může usnadnit přijetí na střední či vysoké školy a pomoci při studiu. Řídícím orgánem soutěže je Ústřední komise Biologické olympiády (ÚK BiO). Organizačním zajištěním soutěže a činnosti Sekretariátu Biologické olympiády pověřilo MŠMT od 1. 1. 2009 Českou zemědělskou univerzitu v Praze (ČZU).

BiO je organizovaná ve čtyřech kategoriích (A, B, C, D) a čtyřech stupních kol (školní, okresní/obvodní, krajská a ústřední kolo).

Česká zemědělská univerzita v Praze

Česká zemědělská univerzita je třetí největší univerzitou v Praze. Spojuje více než stoletou tradici s nejmodernějšími technologiemi a progresivními směry vědy a výzkumu v oblasti zemědělství, lesnictví, ekologie, technologií a techniky, ale i související ekonomiky a řízení. Díky rozsáhlým mezinárodním aktivitám, moderně vybaveným laboratořím a dalšímu zázemí včetně školních podniků nabízí moderní vzdělávání, možnost zapojit se do vědeckých projektů, ale i prostředí k osobnímu růstu. Česká zemědělská univerzita zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku. Ve výzkumné oblasti spolupracuje s mnoha vědecko-výzkumnými institucemi i soukromým sektorem.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.