Přečtěte si: Rozpad monopolu tradičních titulů

pátek 27. dubna 2012 ·

Vysoké školy ve vzdělávání mají dvě funkce. 1. Vzdělávají a 2. Vydávají o tom osvědčení – udělují státem posvěcené tituly. Jedním z problémů české současnosti je, že stále více dělají jen to druhé. Copak by se asi stalo, kdybychom vysokým školám to státní posvěcení vzali? Doporučuji se nad tím zamyslet. On ten proces totiž již probíhá. I u nás se například používá titul MBA. Víte kdo ho uděluje? Žádné státní posvěcení nemá. A v zahraničí se rychle rozbíhají další podobné aktivity.

Z článku Ondřeje Šteffla v Blog.Aktuálně.cz vybíráme:

Udacity a MITx existují mimo systém tradičních vysokoškolských a univerzitních kreditů a diplomů. Nemají akreditaci ani nedostávají dotace. Váha jejich osvědčení vychází pouze z autority osoby, která osvědčení vydává, a z transparentnosti celého procesu. Asi tedy tato osvědčení nebudou přijímána stejně jako diplomy z tradičních škol. Zatím. A jak kde. U nás máme ve státní správě tabulky platových tříd, ty vyžadují státem posvěcená osvědčení. Na skutečné kvality uchazečů se nehledí, stačí titul z „Hrozenkova“. V podnikatelské sféře ale stále více firem přichází na to, že na tituly se spoléhat nedá a hledá jiné způsoby, jak ověřit kvality uchazečů. (...)


Společnosti Udacity i MITx fungují bez státních dotací a regulace, protože jejich metody poskytování služeb jsou neuvěřitelně levné, obslouží 200 studentů za téměř stejnou cenu jako 200 000 studentů. Převažující obchodní model vysokoškolského vzdělávání v budoucnosti bude možná takový, že nebude studenty stát vůbec nic, budou využívány volně přístupné zdroje a student zaplatí jen malý poplatek za hodnocení získaných dovedností a znalostí.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
27. dubna 2012 v 9:50  

A teď se budete muset asi omluvit obyvatelům Hrozenkova ... :-)

Anonymní řekl(a)...
27. dubna 2012 v 17:49  

V Čelákovicích se dal titul MBA koupit za 50 000 Kč. Snad nepodražil, jdou do něj.

poste.restante řekl(a)...
2. května 2012 v 19:35  

Zkrátka to budou mít personalisté o něco těžší.
Nestačí si jen vyžádat od uchazeče diplom, ale bude nutno se podívat, která škola, na jakém oboru a také v kterém roce jej vydala.

Ale pořád je ještě možné zorganizovat vstupní test, jako ondřejovský starosta, pan Macháček.
A také nezapomenout sjednat zkušební dobu. :-)

P.S.: Dále od Prahy se dá MBA sehnat ještě levněji.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.