Přečtěte si: Dotace z EU místo pomoci paradoxně navyšují státní dluh Česka

čtvrtek 26. dubna 2012 ·

Evropské fondy měly být penězovodem, který Česku pomůže rychleji dosáhnout životní úrovně západní Evropy. Místo toho to však zatím vypadá, že česká státní pokladna na pomoc z Bruselu doplatí. Složitý systém dotací totiž místní úředníci nezvládají a zfušované projekty pravděpodobně navýší státní dluh o další miliardy.

Z článku Jana Nevyhoštěného v iDNES.cz vybíráme:

Podle odborníků na čerpání dotací je navíc už nyní jasné, že značnou část těchto peněz Brusel nikdy neproplatí, protože šly na projekty, které odporují základním podmínkám pro přidělení dotace.


"Evropská komise odmítla refundovat náklady v řádu miliard korun, které již zaplatil český stát, protože byly porušeny podmínky čerpání," připomíná ředitel EU centra ČSOB Jakub Tomaštík. Šlo hlavně o chybná výběrová řízení či o pochyby Evropské komise ohledně smysluplnosti některých podpořených projektů.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. dubna 2012 v 17:01  

Tak by to ti, kteří čerpali neoprávněně, měli vrátit, ne?

Anonymní řekl(a)...
26. dubna 2012 v 20:48  

"Složitý systém dotací" -já věděl, že špatně učíme. Tady je výsledek. Úředníci nezvládají. No aby ne, když MŠMT vládl psychopat, který všechny, kteří to uměli, vyhodil. Samozřejmě za tichého přispění Nečase. A 53 miliard je v místech, kde končí záda.Ignorant

Biene řekl(a)...
26. dubna 2012 v 20:59  

Prosím vás, a pan Tomaštík je kdo? Když se před nedávnem řešily problémy s OP VK, tak pomalu ani ministr nevěděl, co se děje..Už mě tyhle poplašné, nekonkrétní informace nebaví. Někdo vypustí zprávu podloženou tvrzením pana Nějakého a všichni se hroutí, nadávají apod..a při tom nikdo neví,jak je to doopravdy.

Anonymní řekl(a)...
27. dubna 2012 v 6:54  

26. dubna 2012 20:59

Doopravdy to vypadá bledě, dnes vydávám nové platové výměry. Bude to pro učitele velmi nepříjemná událost. EU peníze již máme téměř všechny vyplaceny a učitelé si tak ani nepřilepší. A těch 53 miliard se válí na fondech EU. Díky neschopnosti je ČR nevyčerpá. Docela slušná ostuda.
Jinak, co si nepřečtu v novinách, nevidím v televizi a nepřečtu na České škole, tak nevím. Informační kanál MŠMT neexistuje. Další ostuda.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.