Martin Rychlík: Karolína a Charles Peakovi rozjeli vzdělávací firmu

neděle 8. dubna 2012 ·

Vicepremiérčin manžel je volebním manažerem Věcí veřejných a od ledna má vzdělávací společnost Věda nás baví. Zasponzorujete ji?



Rodina vicepremiérky pro boj s korupcí Karolíny Peake (VV) sází na výuku českých dětí. A má na to i firmu. Místopředsedkyně vlády, jež by si za novou ministryni školství přála manželku Víta Bárty Kateřinu Klasnovou, je podle obchodního rejstříku členkou dozorčí rady nové obecně prospěšné společnosti Věda nás baví. Ta byla do rejstříku zapsána 11. ledna 2012 a zatím na třinácti pražských základních škol popularizuje vědu.

Duchovním otcem projektu je vicepremiérčin manžel Charles Peake, jenž se nedávno stal volebním manažerem strany Věci veřejné. Zkušený podnikatel, který v roce 2010 přerušil byznysovou kariéru a stal se mužem v domácnosti, se dle serveru Lidovky.cz „cítil nevyužitý“ a chtěl straně pomoci. Nově pomáhá i českým školákům. „Naším posláním je inspirovat mladé lidi studující s nadějí v budoucí rozvoj vědy a techniky a zaujmout je poutavým učebním programem,“ píše Peake na webu Věda nás baví.

Nezisková organizace má vznešený záměr: chce v rámci mimoškolních aktivit propagovat mezi potěrem chemii, fyziku, matematiku a přírodopis. Kromě kroužků chystá i pobytové tábory a vědecké exkurze. Ke školám, kde už její lektoři zahájili osvětu, patří základky na Praze 4, 5 či 7 – na Smíchově, ve Slivenci, v Radotíně, v Kunraticích i na Strossmayerově náměstí v Holešovicích.

Kde se taková myšlenka vzala? „Loni jsme byli s našimi dvěma syny přes léto u manželovy sestry v Americe. Švagrová zapsala naše děti spolu se svými do letního Science Campu. Velmi se nám princip takového získávání dětí pro vědu líbil a manžel se rozhodl zkusit něco takového i u nás. Víme, že takové kroužky tu jsou, ale sportovních klubů je přece taky víc. S pomocí americké lektorky manžel vyškolil několik českých lektorů, kteří teď vedou kroužky v několika základních školách,“ řekla ČESKÉ POZICI vicepremiérka Peake.
Financováno jen z vlastního žoku
Věda nás baví o.p.s. je dle paní Peake, která odpovídala i za svého muže, zatím financována výhradně z manželových vlastních zdrojů. Na webu se píše o jediném sponzorovi, jímž je zakládající sponzor S&T Investors – „eseróčko“, které sídlí na stejné adrese jako o.p.s. a jehož jediným společníkem je Charles Peake. Firma se dle webu Justice.cz věnuje zprostředkovávání velkoobchodu, realitám, reklamní činnosti a poradenství.


„Manžel ví, že by mohl žádat o nějaký grant třeba z Evropské unie, ale obávám se, že jen prostřednictvím ministerstva školství, a to si, bohužel, nemůže – vzhledem k mému angažmá v politice – dovolit. Uvažuje, že by se časem spojil s nějakým podnikem, který vědu mládeže podporuje. Dalším zdrojem financování jsou příspěvky rodičů,“ říká Karolína Peake. Na webu je i výzva pro další sponzory, kteří chtějí popularizaci vědy podpořit.

Vzhledem k mládí Věda nás baví o.p.s. se ani v projektech MŠMT zatím angažovat nemůže – nemá historickou stopu, teprve ji začíná psát. Přesto jsme se, v zájmu maximální transparenstnosti, ptali, zda už na nějakém projektu „véčkařského“ ministerstva přeci jen nespolupracuje. „Uvedená společnost Věda nás baví nedostala žádnou formu podpory ze strany MŠMT. Není ani v seznamu žadatelů o dotaci,“ řekl ČESKÉ POZICI Hynek Jordán z tiskového odboru postdobešovského resortu.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE



13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. dubna 2012 v 11:32  

Že to příslušníky VV ke vzdělávacímu systému tak táhne? Je jen škoda, že se z článku nedovím, jak velkou skupinu dětí tato firma osloví, kolik bude zápisné a kdo z rodičů si to bude moci dovolit. Nepředpokládám plošný záběr, protože by to nezaplatily ani evropské peníze.

Anonymní řekl(a)...
8. dubna 2012 v 13:05  

Nejspis je subdodavatel nejakeho projektu z EU programu Vzdelavani pro konkurenceschopnost. Na to nemusi byt ani prijemce dotace ani zadatel o dotaci. MSMT by o tom vedelo. Upresnujici dotaz na msmt by to mozna odhalil.

Anonymní řekl(a)...
9. dubna 2012 v 7:02  

Kde ti lidi na to berou čas ? Čert ví. Řídit předvolební sliby VV, které se nikdy nerealizovaly a realizovat nebudou, řídit firmu, nosit si ministerské křeslo domů, aby ho snad někdo neukradl. Super. Máme mezi sebou opravdu machry.

Zen řekl(a)...
9. dubna 2012 v 12:09  

Skoda, ze jsem se nevsadil ...

Kdyz jsem videl, ze clen VV dela neco uzitecneho, tak jsem tusil, ze za to bude verejne odsouzen a pranyrovan. Ale zase na druhou stranu, sazet na lidskou malost a zavist ... to se neda prohrat. Takove zitezstvi by me ani nebavilo.

Anonymní řekl(a)...
9. dubna 2012 v 12:57  

Ano, Čecháček umí nejlépe: kritizovat druhé, když něco zkusí dělat, a závidět, pokud uspějí. Vždy se pak najde nějaký novinář, co to vyprovokuje nebo rozmázne. Ať žijí hyeny.
TK

Leo K řekl(a)...
9. dubna 2012 v 13:09  

...ze clen VV dela neco uzitecneho...
A jste si tak jisti, že je to projev altruismu? Pan Štefl má také společnost - jistě jste o ní slyšeli - SCIO. A rentuje se. Byl bych jenom rád, kdyby tomu tak u manželů Peakových nebylo. Ale jak jsem se dočetl, za pololetí 1350 Kč v době kdy Kalousek bude šetřit do poslední kapky (naší) krve...

Anonymní řekl(a)...
9. dubna 2012 v 15:55  

Myslím, že mediálním partnerem by jim mohl být dobešův pohrobek Martínek Rychlíků.

Anonymní řekl(a)...
10. dubna 2012 v 0:11  

Povazujete snad uspesny tunel statnich fondu za uspech? Nebo je to neuspech ve Vasem videni sveta? Nebo co to vlastne podle Vas je?

Anonymní řekl(a)...
10. dubna 2012 v 21:58  

Straně VV nelze věřit ani to VV. Je to strana, která nesplnila žádný ze svých předvolebních slibů. Koryt se drží tak křečovitě, až je z toho lidem špatně. Jsou nevolitelní.

Zen řekl(a)...
10. dubna 2012 v 22:07  

2 Leo K: Nejsem si jist. Nicmene, alespon prozatim, si celou tu akci finacuje sam. Tak kde je problem? Ve VV? Trochu slabe, ne?

Zen řekl(a)...
10. dubna 2012 v 22:10  

2 Anonymní z 10. dubna 2012 0:11: Pro prirodu, o cem to blabolite? Jake statni fondy?

Jste si jist/a, ze se Vas komentar dostal na spravne misto (server)?

Anonymní řekl(a)...
11. dubna 2012 v 2:48  

samozrejme, ze na spravne misto. Povazujete snad fond Vzdelavani pro konkurenceschopnost za nestatni? Jejich firma je nejspis subdodavatelem nejakeho vybraneho projektu...

Anonymní řekl(a)...
11. dubna 2012 v 7:00  

10. dubna 2012 22:07

VV jsou přece křišťálově čistí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.