Jana Drastichová: Kritéria pro přijetí dítěte do mateřské školy bývají sporná

sobota 14. dubna 2012 ·

Evergreenem zejména větších měst a obcí je nedostatek míst ve školkách a v čase zápisů do „mateřinek“ o tom pravidelně referují i média. Nástrojem k řešení tohoto problému se stávají nejrůznější vyhlášky zřizovatelů mateřských škol, stanovující kritéria, jimiž jako sítem „profiltrují“ děti a jejich rodiče.

Potíž je v tom, že tato vyhlášková tvořivost samospráv bývá v mnoha případech sporná a v některých dokonce hraničí až s diskriminací, jak upozornili zástupci ombudsmana při setkání s odborníky i představiteli státní správy na Ministerstvu školství.

Kolem přijetí či nepřijetí panuje řada nejasností a vzniká řada nesrovnalostí. Přitom jediný, kdo je oprávněný taková rozhodnutí udělat, je ředitelka školky, nikdo další. Tedy ani zřizovatel školky není oprávněný do přijímacího řízení zasahovat například prostřednictvím bodovacích žebříčků. Veřejný ochránce práv považuje často používaná kritéria, přes která mnohé děti, respektive jejich rodiče neprojdou, za nepřijatelná. Patří mezi ně například podmínka trvalého pobytu dítěte v obci, paušální odmítnutí potomka nevydělávajících rodičů, nebo dítěte mladšího tří let. Za vysloveně diskriminační pak ombudsman považuje odmítnutí dítěte, jehož matka je na mateřské dovolené s mladším sourozencem, nebo děcka se zdravotním postižením.

Kritéria pro přijetí k předškolnímu vzdělávání se podobají labyrintu, v němž mnoho rodičů své dítě ke dveřím třídy v „mateřince“ prostě nedovede. Ředitelka mateřské školy si ale musí dát práci jim své zamítavé rozhodnutí řádně zdůvodnit a nezaklínat se nedostatečným počtem bodů ze splněných vstupních požadavků. Kromě toho by měla ve školce vyčlenit i pár míst pro děti, jejichž rodiče se proti rozhodnutí o nepřijetí odvolají.

Na druhou stranu ředitelka může ve spolupráci s orgány sociálně právní ochrany přednostně přijmout dítě ze sociálně nepříznivých rodinných podmínek. V takovém případě ale musí dbát na to, aby při posuzování shodných nebo podobných rozdílů nedělala bezdůvodné rozdíly.

Jana Drastichová, poslankyně VV a předsedkyně Krajské rady Moravskoslezský kraj


Zdroj: VěciVeřejné.cz

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
14. dubna 2012 v 8:49  

Plky o ničem. Že je v tom bordel, víme všichni. Politici by ale neměli problémy jen pojmenovat, ale hlavně řešit. Jedna osoba (ředitelka školky) tak má neomezenou moc. Ideální úplatkářské prostředí.

Anonymní řekl(a)...
14. dubna 2012 v 9:31  

Všichni dělají, jako že se nic neděje, že převis neexistuje. A už vůbec se nemluví o tom, že zvyšující se počet dětí, viditelný "před dveřmi" mateřských škol, se zanedlouho postaví před vrata školních budov. Proto to ticho, aby se mohly rychle zavřít některé školy a prvoplánově se tak ušetřilo. Co bude za pár let, to současnou politickou garnituru nepálí - ta už u toho nebude.
Ředitelek mateřin je mi líto - když mají plno, tak školku prostě nenafouknou. A umím si představit, čeho jsou rodiče schopní, aby dítě do školky dostali...

Charlie řekl(a)...
14. dubna 2012 v 10:36  

Dle mého mínění ale právě ty "diskriminační" žebříčky alespoň částečně zabraňují různé formě klientelismu resp. korupce během přijímacího řízení. Jsou jasné, ačkoli se někomu líbit nemusí. Kritérium dosažení věku 3 let dopadlo např. na moje dítě, ale chápal jsem, že školky nejsou nafukovací. Proč by ale mělo do školky automaticky chodit dítě (za současného stavu), jehož rodiče jsou trvale doma, zatímco děti zaměstnaných rodičů nikoli, to opravdu netuším. Mimochodem, kdo asi nabídně větší úplatek za přijetí, ten nezaměstnaný na sociálních dávkách nebo ten, kdo si vydělává. Závěr: Současný stav nezmění nějaké plky ombudsmana o diskriminaci, ale soustavný tlak na zřizovatele resp. zaměstnavatele na zvýšení kapacity MŠ.

Druhá věc, je kapacita školek. Ta byla totiž nedostatečná vždy, s výjimkou propadu porodnosti v 90. letech (to pak některé obce MŠ krátkozrace omezovaly nebo rušily). Na ZŠ, a především SŠ, je situace diametrálně jiná. Úbytek žáků je sice postupný, ale prakticky bez výkyvů. Těch pár dětí navíc (řádově stovky) nenaplní tisíce volných míst na základních a středních školách.

Anonymní řekl(a)...
14. dubna 2012 v 20:58  

Populační ne-exploze právě začíná. Během chvilky se začne projevovat v mateřských školkách. Míst bude za chvíli opět nadbytek. Počet narozených se začíná silně propadat a mám obavy, že se zase prolomí hranice 100 000 narozených dětí. Samozřejmě směrem dolů. Současná situace je pouze přechodná a krátkodobá.

Anonymní řekl(a)...
15. dubna 2012 v 18:19  

20:58
Nevím, kde jste svá čísla vzal. Z grafu http://www.euroekonom.cz/grafy-demografie-data.php?type=cesko-pocet-narozenych-deti-rok
vyplývá, že dětí přibývá. A kromě toho, že jim nestačí školky, brzy možná budou chybět i ZŠ. Co pak? Budeme mít ve třídě 40 dětí?

Charlie řekl(a)...
15. dubna 2012 v 19:11  

V daném grafu doporučuji si přepnout pohled na 2 resp. 3 období. Pak je krásně vidět, že porodnost z roku 2008 (120 tis. dětí) odpovídá ztěží letům 1993-1994. Od té doby opět klesá (v roce 2011 108 tis. dětí). Kapacita ZŠ ale odpovídá spíše letům 70. a 80. což činí přibližně 30000-60000 tisíc dětí. O tak masívním rušení základních škol jsem dosud neslyšel. Počet dětí v bežné třídě (nemluvím o školám ve velkých městech kde je větší) se pohybuje průměrne okolo 22, paralelní třída buď není žádná, vyjímečně jedna. Kapacita středních škol je navíc cca o 30% vyšší než počet žáků, kteří se na ně hlásí.
Žádný nebezpečný babyboom se nekoná a konat už asi nebude.
Nic se ale nemění na tom, že kdyby nedocházelo k masívnímu "odkloňování" peněz ze státního rozpočtu, nebylo by nutné řešit existenční problémy českého školství.

Anonymní řekl(a)...
15. dubna 2012 v 20:19  

15. dubna 2012 18:19

Žádný babyboom v ČR již neexistuje. Fakticky začínáme jako národ vymírat. Nemá cenu tedy jen na několik let budovat nové kapacity pro MŠ. Je to příliš drahé a bohužel neperspektivní.

Anonymní řekl(a)...
16. dubna 2012 v 13:11  

Odvoláváním se na pracující či nepracující rodiče, rodiče s dalším dítětem doma je skutečně nevkusná. Nedívejme se na zájem rodičů, ale na zájem dětí. Tříleté dítě (nepaušalizuji) bude raději trávit svůj čas s vrstevíky a s jinou autoritou než jenom s matkou, tedy s paní učitelkou, která mu nabídne další rozměr. Socializace tříletého dítěte do kolektivu vrstevníků je podle mého názoru přirozená, nutná! Veronika, České Budějovice

Charlie řekl(a)...
16. dubna 2012 v 14:26  

Ze žádného zákona nevyplývá povinnost navštěvovat MŠ, tj. ani povinnost zřizovatele přijmout dítě s výjimkou předškolního roku. Ve světle odkloňování peněz, korupčních afér atd. je smutné, že nemáme peníze na dostatečnou kapacitu MŠ, ale ta tu nebyla ani v době před rokem 89. Pokud si tedy zřizovatel udělá žebříček, na základě jehož provede interní výběr přijatých a nepřijatých dětí, je to jeho právo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.