E-kniha pro vás: Vysoké školství ve Finsku

středa 11. dubna 2012 ·

Pracovníci Střediska vzdělávací politiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze dokončili v prosinci 2011 studii Vysoké školství ve Finsku. Studie je první z řady připravovaných materiálů, jejichž cílem je porovnat, jak v některých evropských zemích konkrétně probíhá vývoj vysokých škol, především jejich expanze a diverzifikace, a jak se přistupuje k řešení klíčových problémů.

Jako první bylo zvoleno Finsko, které postavilo svůj společenský a ekonomický rozvoj na vzdělání, založilo restrukturalizaci ekonomiky na nových odvětvích a vysoké školy považuje za podstatný prvek národního i regionálního systému inovací.

Studie nejprve zasazuje vývoj finského vysokého školství i vzdělávací politiky do širšího kontextu především ekonomického vývoje země. V druhé části sleduje, jak se postupně vytvářela dnešní binární struktura finského vysokého školství, rozlišující tradiční univerzity a vysoké odborné školy (polytechniky), jak nové podmínky globalizace a internacionalizace proměnily postavení vysokých škol a jak se postupně formulovaly cíle dlouhodobé strategie. Třetí část popisuje vysokoškolský systém z hlediska přístupu a participace, organizace a průběhu studia a také zaměstnatelnosti a uplatnění absolventů. Studie se dále zaměřuje na některé činnosti vysokých škol (řízení, financování, evaluace a monitorování kvality, věda a výzkum a podpora excelence). Závěr studie shrnuje výsledky analýzy finského vysokého školství a snaží se odpovědět na otázku, co můžeme z finské zkušenosti vyvodit pro nás.

Ve studii jsou využity jak materiály finského ministerstva školství a kultury, tak národní i mezinárodní srovnávací studie (zpracované především v rámci různých mezinárodních projektů OECD). Uplatňují se v ní také výsledky výzkumu zaměstnatelnosti absolventů Reflex, na němž se SVP PedF UK podílelo.


1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
12. dubna 2012 v 9:54  

má to sice šedesát stránek, ale je to velmi zajímavé čtení, už jsem za půlkou a můžu jenom doporučit... díky za tuhle publikaci!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.