Vystoupení místopředsedy PSP Lubomíra Zaorálka v PSP dne 13. března 2012

středa 14. března 2012 ·

"Chtěl bych tady říci, že telefonát evropského komisaře v této věci je věc naprosto neobvyklá a znamená, že buď došlo k nějakému jednotlivému dílčímu velkému mimořádnému problému, anebo je tady problém systémový a celkový. A protože ta situace je tak nedůstojná, že my si musíme ty informace shánět z Bruselu, z Evropské komise, tady nám je nikdo neřekne, tak v této chvíli se rýsuje to, co bylo i naznačeno premiérem, když odpovídal na tu otázku, že se jedná o zásadní systémový problém při čerpání evropských peněz."



Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, paní předsedkyně. Dámy a pánové, já budu také navrhovat bod - navazuje to na to, co tady řekl pan poslanec Paroubek, ale musím říci, že tak jak on zdůvodnil to své zařazení bodu, tak to není přesné. Protože tady bylo řečeno, že údajně pan premiér Petr Nečas v minulém týdnu nám oznámil něco o svém telefonátu s panem komisařem Hahnem. Tak já bych chtěl sdělit, že pokud vím, tak on nám pan premiér nic neoznámil sám od sebe. Ta informace o telefonátu s komisařem Johannesem Hahnem přišla, protože byl na to dotázán novinářem. Takže to není tak, že by nám vláda tady dávala sama od sebe informace o situaci, která se týká evropských fondů, ale dověděli jsme se to skoro náhodou, protože se někdo dověděl, že se má na to zeptat.


Chtěl bych tady říci, že telefonát evropského komisaře v této věci je věc naprosto neobvyklá a znamená, že buď došlo k nějakému jednotlivému dílčímu velkému mimořádnému problému, anebo je tady problém systémový a celkový. A protože ta situace je tak nedůstojná, že my si musíme ty informace shánět z Bruselu, z Evropské komise, tady nám je nikdo neřekne, tak v této chvíli se rýsuje to, co bylo i naznačeno premiérem, když odpovídal na tu otázku, že se jedná o zásadní systémový problém při čerpání evropských peněz. Tomu také napovídá to, že v pátek do Bruselu odcestovali tři náměstci, kteří - už jak to složení delegace napovídá - se zabývali ne problémem jednoho ministerstva, ale celkově otázkou čerpání evropských fondů Českou republiku. A dokonce podle těch informací, které se mi podařilo získat, jeden z těch špatných scénářů je, že dojde v poměrně krátké době k celkovému zastavení čerpání evropských peněz v České republice, což je samozřejmě něco, co by mělo naprosto kalamitní, katastrofální dopady do rozpočtu i do života v naší zemi. 


Jen vám připomenu, že třeba v mém Moravskoslezském kraji, když vezmu investice do dopravní infrastruktury, tak desetinásobek toho, co máme z vlastního rozpočtu, máme právě z evropských peněz, tzv. údržba dokonce základních věcí je dneska v našich krajích zásadně spojena s tím, co jsme schopni čerpat. Pokud by došlo k takovémuto plošnému zastavení, tak ten dopad si ani nedovedu představit. Tohle jsou věci, které mají docela zásadní význam. Jedná se o doslova desítky miliard korun, které nejsme schopni nikde nahradit. Já pokládám tu situaci, kdy se náhodou dozvídáme o tom, že komisař Hahn telefonuje premiérovi, a dokonce jsem slyšel, že i telefonoval ministru zahraničí - rád bych, kdyby na tyto otázky se tady dostalo odpovědi. My máme velmi kusé informace o tom, co se v této věci děje. Situace je podle mě naprosto skandální. Rozumíte, ve chvíli, kdy se tady počítají peníze, ve chvíli, kdy se mluví o úsporných balíčcích, my nemáme informace o tom, do jaké míry, jak vážně jsou ohroženy desítky miliard korun, se kterými v této chvíli počítáme. A podle všeho, co slyším, tak ta situace je opravdu velmi vážná. Já se obávám, že premiér tomu nevěnuje dostatečnou pozornost a nevěnoval tomu v minulosti. To, že mu volá komisař, je toho důkazem.




Minule jsme ve sněmovně slyšeli pana premiéra, který řekl, že je tady pouštěna hysterie kvůli čerpání evropských peněz. Můžu říci, že od minulé sněmovny se situace stala ještě vážnější. Mně připadá nepochopitelné, že premiér nesleduje to, co se děje, a že místo toho, aby se tomu věnoval, tak jsme svědky přestřelek mezi Ministerstvem financí a premiérem o to, kdo může za to, že se ty problémy objevily.



Já bych byl rád, kdybychom na této sněmovně dostali informaci daleko přesnější, než jsme dostali v minulém týdnu, o tom, co bylo důvodem toho telefonátu, a zároveň jaký byl výsledek cesty oněch náměstků, pana Brauna a Gregora, do Bruselu v pátek minulý týden. Byl bych rád, kdybychom byli informováni o celé šířce vážnosti toho, oč se v této chvíli jedná. Jestliže se mluví o selhání auditu Ministerstva financí, tak se potvrzuje, že se jedná o systémový problém a že jsou skutečně ohroženy všechny dotace.

Já si dnes nedovedu představit vážnější problém, o kterém bychom my na této sněmovně měli mluvit. Proto jsem přesvědčen, že bychom jako první bod této sněmovny měli zařadit zprávu premiéra Petra Nečase o jednání s představiteli Evropské komise o systémových problémech při čerpání evropských fondů.


5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
14. března 2012 v 2:41  

"Tak to sedí"

Anonymní řekl(a)...
14. března 2012 v 13:43  

Pane řídící, mohu si koupit barevné křídy?
Ano, hned jak dorazí dotace z projektu...
DOPRDELEUŽ!
Existuje něco, co si Česko může dovolit za svý?

Anonymní řekl(a)...
14. března 2012 v 16:01  

"Já bych byl rád, kdybychom na této sněmovně dostali informaci daleko přesnější"

A dostal ji?

Anonymní řekl(a)...
15. března 2012 v 11:20  

Ať jde pan Zaorálek s těmi socanskými plky do dobele. Nesmyslný způsob čerpání a kontroly "dotací" z EU zavedla socanská vláda v čele s panem Paroubkem se sexy mozkem.

Anonymní řekl(a)...
16. března 2012 v 0:06  

Lide by si nemeli plest Zaoralka - mistopredsedu CSSD a Zaoralka - mestskeho straznika z ministerstva skolstvi a tretiligoveho odeesaka :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.