Vyjádření MŠMT ke kontrolní zprávě NKÚ o přípravě a realizaci státní maturitní zkoušky

úterý 20. března 2012 ·


Kontrola NKÚ se týkala období od 1. 1. 2005 do 30. 6. 2011. Největší část zjištění tedy spadá do doby před rozhodnutím konání maturitní zkoušky. Realizace MZ v roce 2011 bylo politické rozhodnutí, které vzniklo na základě 14leté přípravy a konzultací s odbornou veřejností.



"Nikdy jsem nezastíral, že maturitní model, jak jsem ho zdědil po svých předchůdcích, považuji za byrokraticky složitý moloch, navíc podložený smlouvami, které nejdou vypovědět. Měl jsem dvě možnosti. Buď státní maturitu opět odložit, nebo ji konečně rozpohybovat s tím, že se budu snažit ji postupně efektivizovat," říká ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš. Tomu se podařilo částečně snížit jak plánované náklady, tak byrokratickou zátěž.

Při přípravě této zprávy spolupracovali zástupci NKÚ s pracovníky MŠMT, měli k dispozici všechna relevantní data a potřebné zápisy z jednání. Připomínky MŠMT k závěrům kontroly byly původně akceptovány. V konečné zprávě se však objevila poněkud jiná zjištění. Tato zpráva nyní bude konfrontována se zápisy posledního jednání NKÚ, na základě toho bude předložena zpráva do vlády.

"Nicméně, byl jsem to já, kdo dal podnět k této kontrole a zprávu NKÚ beru jako důležitou zpětnou vazbu, která nám pomůže odstranit slabá místa státní maturity a zdokonalit ji," dodává ministr.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.