Premiér Nečas vysvětluje, proč neodvolá ministra školství Dobeše

pondělí 5. března 2012 ·


EDUin upozorňuje na pozoruhodný aktuální dokument


Premiér Petr Nečas odpověděl na další z petic, které ho žádají o odvolání ministra školství. Odvolání odmítá a konstatuje, že práci ministra nelze označit za nedostatečnou. Jde o pozoruhodný postoj ve chvíli, kdy o faktu, že ministr Dobeš už ztratil u veřejnosti jakýkoli politický i odborný kredit, je přesvědčena jednoznačná většina zainteresované veřejnosti.

Autory petice jsou Jan Bříždala z katedry učitelství a didaktiky chemie Přírodovědné fakulty UK a Magdalena Bendová z Ústavu chemických procesů AV ČR. V závěru petice, kterou premiérovi předali v polovině ledna 2012, píší:

Nyní je již nejvyšší čas, aby ministr Dobeš opustil post ministra školství, mládeže a tělovýchovy, neboť nekoncepčnost jeho politiky a jeho nekompetentnost v řešení otázek školství se může ve svých dlouhodobých důsledcích ukázat devastující pro české školství a vzdělanost.

Premiér ve své odpovědi z 27. února 2012 uvádí:

V této chvíli nemám v úmyslu navrhnout prezidentu republiky odvolání ministra školství, mládeže a tělovýchovy pana Mgr. Josefa Dobeše z funkce. Jak jistě víte, kladu na své spolupracovníky poměrně vysoké nároky a neváhám navrhnout odvolání ministra, je-li jeho práce nedostatečná. Takto kvalifikovat jednání ministra školství, mládeže a tělovýchovy v kontextu s okolnostmi, které jsou uvedeny v petici, nelze.

Petice ministrovi vytýkala především nedostatky v přípravě státních maturit, přístup k reformě vysokých škol a personální politiku. Celý text petice, kterou do dnešního dne podepsalo 1770 pedagogů ze všech typů škol, si můžete přečíst ZDE.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, řekl: „Premiérova reakce je zajímavá především proto, že jednoznačná podpora ministru Dobešovi přichází ve chvíli, kdy v médiích i odborných debatách převládlo přesvědčení, že Josef Dobeš ztratil jakýkoli odborný i politický kredit a ocitl se už vlastně mimo diskusi. Právě on je vnímán jako hlavní překážka k dosažení dohody, protože jeho chaotický styl řízení a časté změny postojů nedávají záruku, že to, co s ním bude dohodnuto, opravdu také splní. Je překvapivé, že to premiér nevnímá.“

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
5. března 2012 v 10:29  

Je to jak za Husáka. Kojzar nám v Rudém právu všechno hezky vysvětloval. Nestačily informace, bylo potřeba je náležitě vyfutrovat svými argumenty. A to skvěle zvládá Eduin s Feřtekem.

Anonymní řekl(a)...
5. března 2012 v 11:19  

Ani nevím, jak příspěvek z 10:29 slušně nazvat. Tupost a ignorantství jsou slabá slova.

Jeho autor si jaksi nepovšiml jednoho droboučkého rozdílu.
Zatímco Kojzar vysvětloval za státní peníze, že to Husák a jeho vláda dělají perfektně, nyní novináři a všemožní analytici za různé, převážně soukromé peníze píší, že to Nečas, vláda a najmě jistý vězeňský psycholog dělají úplně špatně.

Anonymní řekl(a)...
5. března 2012 v 11:52  

Upřímně řečeno na obě skupiny psavců se přesně hodí staročeské pořekadlo, že "jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet."

Anonymní řekl(a)...
5. března 2012 v 12:27  

Vysvětlení je jednoduché. Předseda vlády nejlepšího ministra školství propustit nemůže z politických důvodů. Místopředseda VV má pořád ve straně velký vliv. Menšinová vláda by bez VV nevyydržela a Nečas chce vládnout za každou cenu a o TOP09 ani nemluvě.

Anonymní řekl(a)...
5. března 2012 v 14:02  

A zajímá tu ještě někoho školství a jeho problémy?
nebo je to jen klání politiků.

Anonymní řekl(a)...
5. března 2012 v 18:37  

Čtěte: http://fragmenty.cz/iy099884.html

Anonymní řekl(a)...
5. března 2012 v 21:22  

5. března 2012 18:37

Tento článek jakoby vypadl z repertoáru českých fašistů z roku 1939. Třeba byl i opsán.

Anonymní řekl(a)...
5. března 2012 v 22:07  

K odkazu na Knížáka: je nutné si uvědomit, že je hlásnou troubou Klause a asi i Dobeše. Z tohoto pohledu je poznámka z 21:22 opravdu naléhavá.

poste.restante řekl(a)...
5. března 2012 v 22:42  

S panem Knížákem v jednom bodě souhlasím a v jednom s lehkým upřesněním.

Souhlasím, že
"Systém vysokoškolské reformy musí být opravdu důkladně prodiskutován"

Poněkud mu uniklo, že protesty se odehrávaly mimo jiné právě proto, že ministerstvo onu diskusi přerušilo, část připomínek VŠ smetlo ze stolu a svůj návrh výrazně odchýlilo od materiálu, na kterém se předtím podílely osobnosti, jimiž se zaštiťuje.

Jeho větu
"Pokud se do čela společnosti prosadí duchovní lůza, nemáme šanci."
bych trochu upravil:

PROTOŽE se do čela společnosti PROSADILA duchovní lůza, nemáme šanci.

Anonymní řekl(a)...
6. března 2012 v 12:49  

PROTOŽE se do čela společnosti PROSADILA duchovní lůza, nemáme šanci.

S tímto se s Vámi kolego naprosto ztotožňuji. Ignorant

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.