Přečtěte si: V čem má Dobeš pravdu aneb znáte ten vtip o tchořovi?

pátek 2. března 2012 ·

„Protesty mě utvrzují, že reformy jsou nutné!“ řekl ve středu ministr školství a dodal něco v tom smyslu, že ho tento boj nabíjí. Jde o charakteristický výrok. Ano, Josef Dobeš má pravdu, reformy nutné jsou. Dokonce i jeho mnozí odpůrci uznají, že až polovina toho, co navrhují jím předložené věcné návrhy zákonů, je rozumné, nebo alespoň k diskusi. Potíž je, že pan ministr si dlouhodobě plete politiku s adrenalinovým sportem a soutěží o to, kdo doběhne první. Nejspíš proto mu opakovaně uniká, co už je jasné opravdu úplně všem okolo. Totiž že hlavní překážkou je v tuhle chvíli především on sám. Mnohem víc než o věc, jde v tuhle chvíli o osobu. Asi by to tak být nemělo, ale jistou logiku to má.

Z článku Tomáše Feřteka v Blog.RESPEKT.cz vybíráme:

Je to jako v onom dávném vtipu o tchořovi, co odmítá odejít, dokud to tady bude tak smrdět. Když totiž opustíte náměstí plné transparentů s radikálními hesly a dojde na věcnou diskusi, jedna taková se například konala v úterý v Olomouci nebo o den později na FAMU , zjistíte, že hlavní důvody akademického odporu jsou dva:(...)


No a za druhé je to nedůvěra k samotnému Josefu Dobešovi. Není nic snazšího, než shodit ze stolu jakýkoli jeho návrh s poukazem, že ho předkládá politik, který... a můžete si vybrat, čím ministra znectíte. Dobešova schopnost zmotat cokoli, je mimořádná, takže od reforem dali nakonec ruce pryč i ti, co je původně navrhovali. Sám jeho náměstek pro vysoké školy Ivan Wilhelm nedůstojně kličkuje a tváří se, jako by s ministrem vlastně neměl skoro nic společného. A akademická obec? Ta prostě nevěří, že i kdyby se s Dobešem na něčem dohodla, tak by to ministr splnil. Proto reformy i Dobeše hází bez diskuse do koše. Je těžké to kritizovat. Za uplynulé dva roky by se z ministrových slibů - neslibů už dalo sestavit obsažné menu. Vyberte si, jakým způsobem má ministr své slovo nesplnit. Nabídka široká, možností bezpočet.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
3. března 2012 v 7:21  

Fuj to je ale opravdu hnusná eduinní nenávist. Docela se mi ten článek hnusí. Styďte se.

Anonymní řekl(a)...
3. března 2012 v 8:09  

Něčím mi to připomíná "hrdiny tmavých obleků" z trihleru Limonádový Joe, což sice nebyla povinná četba, ale pochopil jsem, jako dítě, v čem je rozdíl bílého a černého saka. Vnímavějším by však stačily slova a činy.

„Protesty mě utvrzují, že reformy jsou nutné!“

Snad bude tento výrok stačit. Nevím, co děsivějšího my mělo zaznít a poodhalit, jak Josef D. přemýšlí, jaké jsou jeho hodnoty, co rozlišuje a jak se cítí ve své roli služby lidem a školství. Freude, Fereude, na tebe vždycky dojde!

A kam dojde naše školství?
To je špatně položená otázka. Školství, už totiž není naše. Jen mi není zatím jasný majoritní vlastník. Jeli to Dobeš nebo konkurenčněschopný Brusel. Žákům, rodičům a učitelům rozhodně nepatří, ale pracně, pomocí cizích slov se snažíme národ přesvědčit, že něco plodného a zdraveého se tady pořád chaotiocky chystá. Nebo to tak cítíte jinak? Realizuje se to, co byste chtěli, co vidíte jako potřebné? Ani učitelé, ani žáci. A to, co prokazujete, že zdánlivě děláte, se musí jmenovat podle moderních nomenklatur a indikátorů, aby to bylo politicky a evropsky zdůvodněné. My všichni máme mít pak pocit, že vše je v enviromentáolně harmonické, že zatím je to sice v plenkách, (což asi je a chtělo by to přebalit), ale že někdy v budoucnu to bude kapitalisticky optimální.

Kdybyste náhodou chtěli nějakou tu svobodu, která je ovšem i v dostatku učitelů, což souvisí s psychohygienou, a dostatkem času na zdravý chod školy, tak se neobávejte, že tak přemýšlí nějaký politik. Čím je od vaší školy vzdálenější, tím "lépe" může chápat potřeby těch, pro které byly školy zřízeny, zvláště ty, s neoptimálním počtem. Co neporodí maloměstské ženy, to se podle vzorců snadno srovná.

Je to uzkázka, a časem to bude jistě v učebnicích psychologie, jak si slovo "reforma" ambiciózní nervák snadno splete s hybridem "osobní revoluce". A je to nevýhoda této demokracie, že hloupý lid může jen komentovat... JEN.

"Studenti, nemáte nedostatek informací! A nejste tady od toho, abyste pochopili můj závod! Reformu dělám JÁ! .. prostřednictvím diskuse před novináři, a tím i s vámi, se všemi."

Jak dlouho ještě, Hospodine?
Mirek

Anonymní řekl(a)...
3. března 2012 v 10:40  

Dobes by mel konecne vypadnout i se vsemi temi svymi podrztaskami. Dobes si krom toho, ze je sam neprilis inteligentni, vybira spolupracovniky, kteri jsou hloupejsi, nez je on sam. Drive jsme si mysleli, ze to neni mozne, ale ukazuje se, ze takovi lide skutecne existuji. Je jasne, ze pri nizke inteligenci pane Dobese uz musi byt na hranici demence. A taky ze jo: Zaoralek pravdepodobne neumi ani psat, neni zjevne, jestli se i pocurava a dalsi take...

Anonymní řekl(a)...
3. března 2012 v 17:51  

"Dobes by mel konecne vypadnout i se vsemi temi svymi podrztaskami"

Nejen ten nejlepší ministr školství by měl vypadnout. Na odchod by se měl chystat i ten, který ho již dávno nevykopnul, což je předseda vlády. On totiž odpovídá za chod celé vlády. A taky to tak bohužel vypadá.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.