Přečtěte si: Podle odborů přijde školství pod Kalouskovým plánem o 15 miliard

čtvrtek 1. března 2012 ·

Úsporný plán ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by údajně do roku 2014 připravil školství až o 15 miliard korun. S prognózou dnes přišly školské odbory. Škrty se podle nich navíc dotknou i personální oblasti – propuštěno by podle odhadu odborářů mělo být kolem 17 tisíc lidí. V takovém případě školské odbory podle místopředsedkyně Markéty Vondráčkové nevylučují protesty.

Z článku jan v ČeskáTelevize.cz vybíráme:


Podle odborářů doporučila porada ekonomických ministrů pro ministerstvo školství propustit v oblasti regionálního školství do roku 2014 celkem 17 tisíc učitelů. Podle Vondráčkové by se škrty teoreticky mohly udělat tak, že by se snížily platové tarify, ale stejně by se tím potřebný objem peněz neušetřil, zřejmě se tedy s navrhovanými škrty bude muset propouštět.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. března 2012 v 21:04  

Je úplně jasné, že tato "redukce" bude provedena formou nového financování škol ( dotace na třídu o počtu 24 ).Není přece žádným tajemstvím, že potřebná kriteria nového systému financování splňuje jen velmi málo škol. Dopadne to plnou silou na "vesnické" školy. Kde by tyto školy ufinancovaly třídy o počtech žáků pod 20 ? Tam se zruší druhé stupně, městské školy čeká to samé a v lepším případě slučování. Kolik zanikne škol středních, osmiletých gymnázií, ... nevím. Závěrem : Nevěřím slibům MŠMT, že nový systém financování nebude žáky, jejich rodiče, učitele bolet. Ignorant

poste.restante řekl(a)...
1. března 2012 v 22:53  

U středních škol půjde o úspory cestou "optimalizací" a slučování.

Do jisté míry to samozřejmě pochopit lze. - Prostě máme málo dětí a mnoho středních škol.

Ale je také fakt, že pokud chceme zkvalitnit výuku, pak třídy potřebujeme spíše o menším počtu žáků a častěji výuku dělit. Tedy přesný opak toho, k čemu v důsledku snížení prostředků dojde.

Pokud kraje jako zřizovatelé dostanou od státu méně peněz, logicky sáhnou k dalšímu snížení výkonů, což bude pro mnohé střední školy likvidační.
Škola pod 300 žáků není ufinancovatelná již dnes.

Anonymní řekl(a)...
2. března 2012 v 13:08  

Stávka, to je jediné řešení. A pokud možno generální - vymést tuhle tlupu zlodějů - Nečas i Kalousek budovali 20 let současnou formu zlodějkorporátního kapitalismu, nesou plnou vinu za svrab, ve kterém nyní jsme. Když přestanou krást, nebude propouštění nutné. Jejich zparchantělost dosáhla vrcholu a je třeba zatnout jim tipec.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.