Přečtěte si: Klaus se opět zastal Dobeše, pořád je to podle něj nejlepší ministr školství

čtvrtek 8. března 2012 ·

Prezident Václav Klaus se ve středečním večerním interview pro televizi Nova znovu zastal ministra školství Josefa Dobeše. Na loňském výroku, že je to dosud nejlepší český ministr školství, prezident podle svých slov nemá co měnit. Dobeš čelí v poslední době kritice a protestům proti reformám ve vysokém školství.

Z článku v Novinky.cz vybíráme:

Klaus řekl, že výrok o nejlepším ministrovi padl při podobné debatě. Prohlásil, že ve srovnání s předchozími ministry v tomto resortu Petrou Buzkovou (ČSSD), Danou Kuchtovou či Ondřejem Liškou (oba SZ), Dobeš obstojí. „Díkybohu, že máme Dobeše,“ řekl s tím, že v realitě, ve které se pohybujeme, nemá důvod na svém výroku cokoliv měnit.

Na otázku, jak vnímá rozruch, který se strhl poté, co svět obletěly záběry z Chile, kde přemístil pero ze stolu do své kapsy, odpověděl: „Samozřejmě, že mě to netěší a utrhl bych si ruku.“

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. března 2012 v 8:31  

Pochopil jsem to správně ? Dobeš již není nejlepší ministr školství od roku 1989, ale přímo nejlepší ministr školství všech dob a všech světadílů.

Anonymní řekl(a)...
8. března 2012 v 11:08  

Byť nepovažuji Dobeše za dobrého ministra, nepovažuji ani ty předchozí za lepší. Jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet... Ta pěkná tradice začala snad už Nejedlým.

Anonymní řekl(a)...
8. března 2012 v 11:36  

To jsou naprosto nesrovnatelni ministri a Dobes o nekolik trid prekonava vsechny ve velikosti vytvorene katastrofy.

Anonymní řekl(a)...
8. března 2012 v 12:05  

Rozhodně se nechci Dobeše zastávat, jako manažer zcela selhal, ale přiznejme si, že většina změn k horšímu byla zahájena již jeho předchůdci.

Anonymní řekl(a)...
8. března 2012 v 13:44  

Nejlepší? No ano, vždyť záleží na úhlu pohledu! Že nepřináší nic pozitivního našemu školství? To je přece pro Klause dobrá zpráva, z hlediska jeho minulosti a zvláště plánů do budoucna... Klaus přece nepotřebuje občany, kteří kriticky myslí a ptají se!

poste.restante řekl(a)...
8. března 2012 v 14:48  

Ono je vůbec těžké tohle hodnotit a sestavovat zase nějaké "žebříčky".

Když Dobeš nastoupil do funkce a poskytnul prvních pár rozhovorů, přiznám se bez mučení, že jsem také chvilku začal doufat. Některé názory se zdály být vcelku rozumné. Sice neznalé problematiky a souvislostí, ale jiskřička naděje začala doutnat.

Pak začal vypouštět jednu mediální bublinu za druhou. Následovalo odvolávání odvolaného, zpětvzetí přede dvěmy dny vyhlášeného, atd.

Škoda.
Škoda promarněného času a peněz.
Škoda nevyužitých příležitostí, z nichž některé se nebudou opakovat.

Teď už je to jen neřízený tank, který se valí každou chvíli jiným směrem a válcuje všechno, co se mu postaví do cesty, střílíce přitom na všechny strany jako přisleplý agitátor Jasánek v Tankovém praporu. Protože se "zaseknul", jak sám říkává.

Já zatím nechci vyhlašovat, zda je současný ministr nejhorší či ne. To se ukáže spíše až po čase.
Až vyplují na povrch momentálně tutlané věci, nový ministr zase vytáhne nějaké kostlivce a kusé informace začnou skládat mozaiku jeho působení v resortu.
Bylo to tak i u předchozích ministrů.

Ohlédnu-li se zpětně, je kolikrát těžké posoudit, zda menší škody nakonec nezpůsobili ti ministři, kteří se snažili "reformovat" co nejmíň.

Prozatím ale lze zhodnotit jeho působení tak, že není dobrým ministrem.
Rozhodně se žádnému před ním nepodařilo postavit si proti sobě tolik účastníků vzdělávacího systému.
Že odhad škod, současných i dlouhodobých, převažuje nad aktuálním přínosem.

Napadá mne jiné rčení z časů vzpomínaného Tankového praporu.
"Aktivní blbec je horší, nežli třídní nepřítel.

Anonymní řekl(a)...
8. března 2012 v 15:29  

Není nad pochvalu od nejhoršího českého prezidenta.... jen by mě zajímalo, jestli chválí zadarmo nebo Vítek musí cvakat...

Anonymní řekl(a)...
8. března 2012 v 16:14  

Dobeš není ministr, to je přírodní úkaz.

Anonymní řekl(a)...
8. března 2012 v 20:04  

8. března 2012 11:08

I Malý školský zákon z roku 1922 býval považován za zmetek. Pravdou je, že kantorů si společnost vážila do roku 1948. Pak jejich pověst ideologicky srazili komunisti a bohužel, politická reprezentace po roce 1989 v tom pokračuje s nebývalou pílí. Vždyť školství je vždy před volbami pro každou politickou stranu prioritou. A poté skutek utekl. Kde šetřit ? Na "pracháčích" ve školství.Ignorant

Anonymní řekl(a)...
8. března 2012 v 20:18  

S tímto a nejen s tímto hodnocením je Klaus vrcholně trapný.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.