PISA: Jaké úlohy se skrývají v kategorii Problémové úlohy (Problem Solving)?

čtvrtek 8. března 2012 ·

Současný cyklus projektu PISA 2012 je zaměřen na MATEMATIKU. Jeho součástí je navíc i to, jak si žáci poradí s řešením úloh z FINANČNÍ GRAMOTNOSTI a tzv. PROBLÉMOVÝCH ÚLOH (Problem Solving). Tyto úlohy nelze jednoznačně zařadit do jedné z testovaných oblastí, protože při jejich řešení musí žáci tvořivě kombinovat vědomosti a dovednosti z různých oborů. Pilotního šetření, které proběhlo na jaře loňského roku, se zúčastnilo 888 českých žáků. Testování se v České republice uskutečnilo poprvé elektronicky.

Mezinárodní centrum zveřejnilo některé úlohy, které z různých důvodů nebyly vybrány do testů v hlavním šetření. Úlohy naleznete na stránce https://cbasq.acer.edu.au.

Přihlašovací údaje:

Name: public
Password: access

Elektronické testové úlohy, které naleznete na této stránce, jsou rozděleny do tří skupin: úlohy testující čtenářskou gramotnost (Digital Reading), matematickou gramotnost (Mathematics) a úlohy z oblasti řešení problémů (Problem-Solving). Ke každé skupině přejdete pomocí nabídky v horní části obrazovky. K nahlédnutí jsou zdrojové úlohy v angličtině případně ve francouzštině, ze kterých se tvořily verze národní. Pro zajímavost jsou k dispozici překlady slovenské, španělské, maďarské a další. Kliknutím na ikonku lupy se daná úloha zobrazí. U některých úloh je možné si kliknutím na ikonku Word dokument prohlédnout i pokyny pro vyhodnocení žákovských odpovědí.



Česká republika se neúčastní elektronického testování čtenářské gramotnosti a matematické gramotnosti, tato testování nejsou povinná.

Zdroj: ČŠI

3 komentářů:

krtek řekl(a)...
9. března 2012 v 8:07  

Hezké, ale ani slovensky to tam není. Takže anglicky, německy, francouzsky jako inspirace.

Janek Wagner řekl(a)...
9. března 2012 v 8:15  

Slovenské jsou na https://cbasq.acer.edu.au/index.php?cmd=cbaItemPreview&unitVersionId=106 a https://cbasq.acer.edu.au/index.php?cmd=cbaItemPreview&unitVersionId=107.

Anonymní řekl(a)...
9. března 2012 v 12:50  

Potvrzuji - matematika a řešení problémů mají i své slovenské verze v tabulkách. (A připadají mi poněkud primitivní, pokud jsou pro deváťáky.)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.