Martin Rychlík: Krotitel korupce Josef Dobeš nám nadělí protikorupční balíček. Za 150 milionů.

čtvrtek 8. března 2012 ·

Prvním krokem pro odhalování korupce je osvěta mravů. Ujímá se jí ministerstvo školství projektem Antikor.

Je to tady. Bezmála denně se rodící organizace a iniciativy, jež ohlašují boj s korupcí, dostaly významnou konkurenci. Zatímco Nadační fond proti korupci obdržel podle svého webu od Karla Janečka dar ve výši pěti milionů korun a třeba od pivovaru Bernard 550 tisíc korun, projekt ministerstva školství má velkorysejší rozpočet. Na protikorupční výuku počítá s částkou mnohem vyššího řádu! Vyplývá to z podkladů, jež poslal minulý pátek k připomínkám pro poradu vedení 1. náměstek MŠMT Ladislav Němec a který má ČESKÁ POZICE k dispozici ve formátu PDF.
Ministr školství Josef Dobeš (VV) zřejmě dostál radám své vicepremiérky pro boj s korupcí Karolíny Peake (VV). Oba vypovídají v Bártově obálkové kauze a řadí se k ústředním antikorupčním bojovníkům v Česku. Ale ironie stranou. Jde o 150 milionů.
Projekt se jmenuje Antikor (Rozvoj kompetencí občanů pro boj s korupcí) a jeho cílem je „rozvoj klíčových kompetencí pro aktivní zapojení úředníků, podnikatelů, osob v korporátní sféře i široké ekonomicky aktivní veřejnosti v činnostech, které mohou přispět k omezení korupčních příležitostí v různých sférách společnosti, působit preventivně proti korupčnímu jednání a tím přispět ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR“. Prvním krokem pro odhalování korupce je totiž osvěta, píše se na titulní straně materiálu.
K posílení etických hodnot
Finance půjdou z evropského Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) . Bohulibý plán je zaměřen zejména na: úřední osoby, podnikatele/korporátní sféru a (blíže nespecifikovanou) veřejnost. Spuštění Antikoru, o jehož rané fázi pod jménem Komkor informoval jako první deník Insider, je plánováno na červen 2012 a poběží zřejmě dva roky až do konce června 2014.

Co všechno se Češi díky Antikoru naučí? Vybíráme z oficiálního ministerského dokumentu:

  • budeme umět rozlišovat mezi vlastním a svěřeným majetkem,
  • pochopíme, v čem a proč je korupce společensky škodlivá, jak řádně spravovat svěřený majetek,
  • naučíme se rozeznávat korupční situace a rozlišovat mezi skutečnou a falešnou solidaritou (zvláště aktuální téma!),
  • posílíme mravné občanské chování,
  • poznáme svá práva a správné postupy
  • a hlavně dojde k „posílení etických a morálních hodnot v chování cílových skupin“.
Inovativní je způsob, jak toho docílit. Ministerstvo školství vsadí jednak na výzkum, jaké zvolit účinné metodiky, vypracuje studie a analýzy a také „mapu korupčních rizik“, pro krajské či magistrátní úředníky připraví dvou až tříhodinové semináře a byznysmenům poradí, jak v České republice rozvíjet férové podnikání (vznikne nejméně třicet seminářů).
Televizní seriál pro unavenou veřejnost
Nejzajímavější je ovšem klíčová aktivita číslo čtyři. Nazývá se Vzdělávání občanů skrze audiovizuální pořady, knihy a tak dále. Ministerští úředníci z odboru všeobecného vzdělávání vedeného vrchním ředitelem Jakubem Stárkem píší, že „veřejnost je po řadě korupčních skandálů již často unavena zprávami, které se uvedené problematiky týkají. Na straně druhé stále ještě existuje prostor, v němž lze nápaditým způsobem ukázat, že ,nebrat a nedávat úplatky´ se vyplácí“. Jak to tedy učinit?

Vzhledem k vysoké sledovanosti televizního seriálu Expozitura (až 1,6 milionu diváků) prý nelze vyloučit zvýšený zájem diváků o reálné příběhy osob, jež se s problematikou korupce setkaly. „Natočí se série 25 příběhů např. pod pracovním názvem ,Krotitelé korupce´ s tím, že pořady by obsahovaly vzdělávací shrnutí příkladů dobré praxe v dané oblasti a zároveň pomohou publikovat odhalené, vyšetřené a potrestané případy korupce v ČR,“ uvádí materiál vedení MŠMT, jenž je opatřen i košilkou, číslem jednacím a datem 27. února.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE


3 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
9. března 2012 v 13:56  

Ministr školství Josef Dobeš prodloužil akreditaci právnické fakulty v Plzni do 31. 7. 2016.

Jakýkoliv další komentář je zcela zbytečný.

Anonymní řekl(a)...
10. března 2012 v 12:56  

Rychlík = blábol.
Poste.restante = blábol.

Anonymní řekl(a)...
10. března 2012 v 13:31  

Anonymní12:56=Výkvět intelektu

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.