Na co se má starosta zeptat kandidáta na ředitele základní školy

čtvrtek 29. března 2012 ·

EDUin nabízí Svazu měst a obcí otázky pro starosty a jejich konkurzní komise.



V souvislosti s novelou školského zákona, která počítá se zkrácením funkčního období ředitelů na šest let, se rozběhla i v malých obcích vlna konkurzů na ředitele mateřských a základních škol. Podle dostupných informací si mnozí starostové nejsou jistí, podle jakých parametrů mají kvalitu své školy posuzovat a jak vybrat vhodného kandidáta na ředitele či ředitelku školy. EDUin proto nabízí prostřednictvím Svazu měst a obcí jednoduchý soubor otázek pro konkurzní řízení.

Novela školského zákona nenařizuje obcím, že musí udělat ihned konkurz na místa ředitelů, kteří jsou ve funkci déle než šest let. Naopak umožňuje zřizovatelům prodloužit stávajícím ředitelům funkční období o další šestiletý cyklus. Přesto mnohé obce přistoupili k pořádání konkurzů, nebo o nich uvažují.

EDUin upozorňuje, že každá obec jako zřizovatel by měla nejdříve prozkoumat, jaké jsou kvality její školy či škol. V rámci této analýzy by si měla všímat především:

  • Jak vypadá práce ředitele s učitelským sborem, nakolik je promyšlená a koncepční.
  • Jaké znalosti a dovednosti žáci na škole reálně získávají a jak je škola ověřuje.
  • Jak škola spolupracuje s rodiči a obcí a obstojí v konkurenci s okolními školami.

Pokud se na základě analýzy rozhodne vyhlásit konkurz na ředitele, měla by se konkurzní komise kandidátů ptát například na tyto otázky:

  • Jak chce kandidát řešit další vzdělávání učitelů a odměňování těch, kteří více pracují.
  • Jakým způsobem chce řešit začlenění dětí se speciálními vzdělávacími potřebami.
  • Nakolik má představu, jak motivovat učitele ke změně vyučovacích metod.

Kompletní seznam otázek si můžete stáhnout ZDE.

Zdeněk Slejška, výkonný ředitel EDUin, řekl: „Obrátilo se na nás několik starostů menších obcí se žádostí o metodickou pomoc při výběru nového ředitele. Uvažujeme i o tom, zprostředkovat obcím kontakt na konzultanty, kteří by mohli být nezávislými členy konkurzních komisí, ale v tuto chvíli nabízíme po dohodě se Svazem měst a obcí „informační balíček první pomoci“, soubor komentovaných otázek, které umožní zastupitelům obcí zorientovat se v tom, podle čeho mohou posuzovat kvalitu školy a schopnosti uchazečů o místo ředitele.“




1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. března 2012 v 10:11  

No a ve skutečnosti se jich ptají např. takto: Dáš mi ve volebním zastupitelstvu hlas až budu znovu kandidovat na starostu? Na to se ovšem neptají při konkurzu, ale před ním.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.