MŠMT, ČŠI i OECD vyvozují ze zprávy o stavu českého školství odlišné závěry

pondělí 19. března 2012 ·

EDUin nabízí na svých stránkách materiály a audiozáznamy ze čtvrteční  konference Systém hodnocení vzdělávání v České republice.



Očekávaná konference ke zprávě OECD o stavu evaluace a hodnocení v českém školství se konala ve čtvrtek 15. března v prostorách ministerstva školství za účasti celého spektra odborné veřejnosti. Všichni diskutující se o zprávě vyjadřovali pochvalně, debata ale ukázala rozdíly v chápání toho, co nám expertní tým doporučuje a jakým způsobem bychom to měli v našem vzdělávacím systému realizovat.

Konference Systém hodnocení vzdělávání v ČR v bodech:

  • Zpráva komentovala silné stránky vzdělávacího systému ČR. Nejčastěji zmiňovala institucionální zajištění – tedy například to, že máme funkční inspekci, věnujeme se sběru dat o výsledcích vzdělávání, považujeme problém hodnocení za důležitý atp.
  • Za problematické či nedostatečné nejčastěji označovala provádění jednotlivých opatření – například uspěchanou tvorba standardů a plošných testů, neujasněné cíle vzdělávání, nedostatky v řízení a hodnocení škol.
  • V diskusi opakovaně zaznělo, že velmi podobné výhrady zaznívají na adresu vedení resortu už dlouhou dobu. Teprve až zpráva nestranného subjektu – týmu OECD – dodala těmto argumentům váhu, takže se s nimi v tuto chvíli až na drobné výhrady ztotožňují i pracovníci ministerstva a školní inspekce.
  • V přednesených komentářích ke zprávě ze strany ministerstva a inspekce byla patrná tendence popisovat téměř úplnou shodu mezi závěry zprávy a zamýšlenými či již realizovanými kroky obou institucí.
  • Jediný deklarovaný rozpor je v otázce zavádění plošných testů na základních školách. Zpráva jejich zavedení spíše zpochybňuje a navrhuje získávat informace o výsledcích vzdělávání prostřednictvím výběrových šetření. Zástupce ministerstva konstatoval, že z pohledu úřadu má každá škola nárok na zprostředkování přímé zpětné vazby a právě k tomu by měly sloužit výsledky testů
  • Diskutující z publika opakovaně upozorňovali na silný dojem „různočtení“ ze strany týmu OECD a vedení domácích institucí. Navrhovali, aby si obě strany ujasnily, co se jednotlivými pasážemi v textu myslí. Tato zpráva je, jako jedno z mála externích posouzení, pro české školství mimořádně důležitým dokumentem. Je tedy třeba dosáhnout porozumění o smyslu jejího obsahu a doporučení.

Podrobnější komentář a audiozáznamy jednotlivých vystoupení naleznete ZDE.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, řekl: „Čtvrteční konference byla na místní poměry velmi otevřeným setkáním lidí různých názorů. Za to je třeba vedení České školní inspekce pochválit. Možná i proto se ukázalo, že všechny tři zúčastněné skupiny – šéf hodnotící skupiny Paul Santiago, vedení ministerstva a inspekce a část odborné veřejnosti v publiku čtou tutéž zprávu velmi různě a pro další osudy naší vzdělávací soustavy z ní vyvozují odlišné závěry. Tomu by bylo třeba ještě věnovat pozornost. Jen tehdy, když dosáhneme relativní shody v tom, co nám zpráva říká a co z ní máme vyvodit, může jít o dokument, který nás posune ve snaze zlepšit výsledky školství v České republice.“

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
19. března 2012 v 17:42  

"Zástupce ministerstva konstatoval, že z pohledu úřadu má každá škola nárok na zprostředkování přímé zpětné vazby a právě k tomu by měly sloužit výsledky testů"

Takže "nárok", ne "povinnost"?! Je to někde jmenovitě zapsáno?

Anonymní řekl(a)...
19. března 2012 v 19:51  

"odlišné závěry"

To je prosté. Zažili jste někdy rozhovor, kdy druhá strana používala záplavu kultuně a vědecky osvědčených argumentů, které mají skutečnou hodnotu jen tehdy, když jsou jinak seskládané? Snažíte se porozumět co to jde, ale nechápete, jak to sedí s podstatou věcí, kterou řečník obhajuje.

Tomu se říká mlžení a manipulace.

Často, při nedostatku osvícenosti se manipulátor tak zamotá, že už ani nevím, že si odporuje. Viz. MŠMT a testování jako zpětná vazba. :-))

Zrovna v pátek jsem měl jeden takový rozhovor. Nedejte se tím zmást, ve věci bývá také nedostatek informací a zkušeností, které když se pomíchají s manilupací a chutí moci, tak se tomu říká politka.

(obyčejný člověk)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.