ČMOS pracovníků ve školství vyhlašuje stávkovou pohotovost

pondělí 19. března 2012 ·

Dne 16. března 2012 proběhlo mimořádné jednání Předsednictva ČMOS PŠ, odborový svaz vyhlásil stávkovou pohotovost a zahájil informační kampaň Jaro–léto 2012 – stop vládním škrtům.

Důvody k vyhlášení stávkové pohotovosti:
  1. Návrh na snížení výdajů stát. rozpočtu (SR) 2012 kapitola školství celkem – 4,445 mld. Kč - Odhad RgŠ – 3,4 mld. Kč. Pokud vycházíme z počtu zaměstnanců 235 000, snížení měsíčního platu každého zaměstnance školství by činilo cca 900 měsíčně (bez odvodů) a pokud by úspory měly být realizovány od dubna 2012, snížení průměrného platu by činilo v průměru cca 1200 Kč.
  2. Návrh na snížení výdajů SR 2013 kapitola školství celkem – 4, 125 mld.Kč - Odhad RgŠ – 3,2 mld. Kč, snížení prům. měsíčního platu zaměstnance RgŠ o 840Kč.
  3. Návrh na snížení výdajů SR 2014 kapitola školství - Náměty ministra financí na optimalizaci v síti regionálního školství – 6,424 mld. Kč. Důsledek snížení průměrného měsíčního platu zaměstnance RgŠ o 1.700 Kč nebo zrušení 17.288 funkčních míst.

Další podrobnější informace ke kampani Jaro–léto 2012 – stop vládním škrtům budou zveřejněny v průběhu týdne.

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
19. března 2012 v 9:05  

No tak je to docela síla, ale dalo se to čekat, že na to zvýšení platům mladým cca o 6 000 Kč hrubého a učitelkám v mateřských školkách až o 8 000 Kč jednou doplatíme, jelikož normální cestou na to tento stát peníze nemá, takže musí pak oškubat ostatní.

Anonymní řekl(a)...
19. března 2012 v 9:10  

Udělejme to jako policajti. Ti vyhrožují, že kvůli skrtům nebudou trestné činy vyšetřovat, ale pouze evidovat (ostatně z vlastní zkušenosti mohu říct, že stejně nic jiného nedělají a že mnozí mají porblémy i stou evidencí).

My můžeme vyhrožovat, že nebudeme učit, ale žáky pouze hlídat, ale jistě se najdou tací, kteří nám řeknou, že vzhledem k současné situaci ve školství, už stejně nic jiného neděláme a mnozí máme problém i s tím hlídáním. Zvláště u deváťáků na mnoha sš to tak bohužel je.

poste.restante řekl(a)...
19. března 2012 v 13:59  

Veřejným "zadáním" už několik let je spíše "Pohlídat děti, než jim bude 18". Takže pokud bychom jen hlídali a neučili, dělali bychom vlastně jen to, co se po nás chce.

Takový protest by asi hned tak někomu nevadil.

Stávka učitelů, aby měla nějaký smysl a dopad už nemůže být jen "demonstrativní". Den nebo dva nějakých "výstražných" akcí, to si každý rodič zorganizuje hlídání a politici, včetně některých novinářů budou mít spoustu rádobyvtipných poznámek o dalších prázdninách.

Pokud má mít stávka smysl, musí "bolet", musí někomu vadit.
Pokud dva dny nejezdí vlaky, zaznamená to každý.
Pokud týden neordinují lékaři, pokud dva týdny nejezdí popeláři, teprve se něco začne dít.

Ve škole musí takový protest trvat alespoň týden či dva, aby vymazal bohorovný úsměv z tváří ministrů.
Anebo musí přijít v klíčové okamžiky - vydávání vysvědčení, maturitní nebo přijímací zkoušky a podobně.
A musí být velice dobře mediálně zpracován, protože vždycky budou někteří chytráci hulákat o "braní si dětí jako rukojmích" a podobné "demokratické" řeči.

Stávka je legální forma protestu, zaručená ústavou.

Anonymní řekl(a)...
19. března 2012 v 14:13  

Souhlas, jednodenní stávka ve školství nic neřeší. Navíc ani té jednodenní se NIKDY nezúčastnili všichni učitelé, natož všechny školy... Bohužel je ve školství stále spousta nekvalifikovaných (příbuzní, kamarádi ředitelů ap.) a také důchodců. Všichni tito jsou za výdělek a přivýdělek k důchodu vděční, takže nevěřím, že se někdy učitelé sjednotí. A to ani nemluvím o školách, kde vládne strach a stávka je zaměstnancům "zakázána".

Pytlik Blaha řekl(a)...
19. března 2012 v 14:56  

Takový protest by asi hned tak někomu nevadil.

A což takhle čtrnáct dnů zostřené výuky podle starých osnov s klasifikací přesně podle znalostí a padni komu padni.
To je musí zlomit.

Anonymní řekl(a)...
19. března 2012 v 15:01  

Ano, ano - našemu "řeckému" školství řecké peníze! Jen to dál Dobšíku rozkrádej do nenasytných kapes odborářů, aby to zbylých 9,5 milionu občanů mohlo léta splácet. Učitelům se nemělo přidávat, ale ubírat. Pak by byla náležitá snaha o pochopení reality i u těch, kteří žijí v dobešo/dobšíkovským akváriu

krtek řekl(a)...
19. března 2012 v 15:48  

Pro 15:01

A neměl by to zaplatit ten, kdo to způsobil + ten, kdo na této situaci vydělal či vydělává? Já jen, že pak přijde někdo s tím, že má být přebytek 100 mld. Kč nebo že prioritou je armáda a policie...
Ohledně Řecka: víte to, že se ruší školy na některých ostrovech (jeden z důvodů vysokého počtu učitelů na žáky je rozlehlost Řecka v oblasti ostrovů) a děti teď budou privatizovanými lodními linkami za draho jezdit z ostrova na ostrov, aby stát ušetřil?

poste.restante řekl(a)...
19. března 2012 v 16:24  

aby to zbylých 9,5 milionu občanů mohlo léta splácet.

Ehm.
A kdo a z čeho bude vůbec něco splácet, nebo nějak vydělávat, když nám ze škol budou nadále vycházet polovzdělaní negramoti, vybavení leda tak "kompetencí" sem tam něco "vygůglit" a hlavně všechno okecat.

Měli by vybraní zástupci z těch 9,5 milionu každé ráno stát před školou a děkovat učitelským masochistům, že za těchto podmínek jsou ještě ochotní pokoušet se žáky něco naučit.

Jestli nás něco od toho Vašeho "Řecka" dokáže odvrátit, tak jsou to peníze do školství.

Opakujte si každý večer před spaním:
Peníze vložené do vzdělávání jsou investice do budoucnosti.

Anonymní řekl(a)...
19. března 2012 v 20:54  

Situace dozrála k velké, mnohadenní stávce ve všech školách. Sice za neodpracované dny nedostaneme zaplaceno, ovšem důvody ke stávce jsou velmi vážné, nejen peníze na platy. Když vidím plno pracovitých a chytrých kantorů, často přes čtyřicítku let věku, kteří berou do ruky kolem 16000, je mi k blití, kolegové a kolegyně. Problém školství je v nejednotě, nesolidaritě, neexistenci pdg komory i zdravé náročnosti všech článků vzdělávání. Žijeme prostě v prostě trochu trapné a neúplné postkomunistické polodemokracii - a je to vidět. Viz komentář soudkyně Wagnerové....učitel, volič pravého středu...Antidobešovsky myslící

Anonymní řekl(a)...
20. března 2012 v 10:06  

19. března 2012 15:01

Hochu, Vy jste se minul povoláním. Na prvním místě bych umístil Itálii pod 17 vládou pravice. Italové jsou na tom stejně špatně jako Řekové, Portugalci, Španělé,...Vámi zplozený text považuji za lehkou provokaci zdecimovaného českého učitele. Ignorant

Pytlik Blaha řekl(a)...
20. března 2012 v 14:28  

a hlavně všechno okecat.

Kdo chce okecávat, musí se umět ...
víš co ...?

Anonymní řekl(a)...
20. března 2012 v 18:40  

19. března 2012 15:01
Nejsem v odborech, ale zajímalo by nás možná všechny, co rozkrádá a z čeho pan Dobšík ?

Kdyby padla jména z ministerstva životního prostředí, ProMoPro,... a další hnusácké příběhy kostlivců ze skříní současné vlády, tak by to bylo v pořádku. Co například dělají peníze za ozvučení Kongresového centra na soukromých účtech v Rakousku ? Takové "odklonění" již předpokládá velké umění. Taková Mostecká uhelná, miliardy ministerstvu financí nechybí ? A tak se musí "šetřit" na těch hlupácích dole.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.