Martin Rychlík: Poplzeňské rozpravy: Je ministr Dobeš zachránce, feudál nebo podfukář?

neděle 11. března 2012 ·

Sobotní deníky se vyjadřují k prodloužení akreditace pro plzeňskou právnickou fakultu. Ministr školství už čelí i trestním oznámením.



Nechal žít plzeňská práva. Studenti tleskali Dobešovi. Podfukáři. Dobeš programově likviduje vysoké školství. Zachránil práva: na vlastní pěst. Dobeš vzkřísil plzeňská práva, na krku má žaloby. Dvě malé školní úlohy z morálky. A tak dále. Takové jsou titulky sobotních deníků reagujících na kontroverzní páteční rozhodnutí ministra školství Josefa Dobeše (VV) prodloužit akreditaci Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) až do července 2016, ačkoli Akreditační komise (AK) navrhla jejich brzký konec.

Asi nejrazantnější komentář k Dobešově kroku přinášejí Lidové noviny. Má titulek Podfukáři. Autor Petr Kamberský připomíná tři spory nynějšího ministerstva s AK ve věci Bankovního institutu (s podivnými pobočkami na Ukrajině), soukromé Univerzity Jana Amose Komenského (továrny na tituly s třistamilionovým ročním ziskem, jak uvedla páteční MfD) a také plzeňských práv. Všechna rozhodnutí ministerstva školství (MŠMT) jsou prý pokračováním praktik, jež se na těchto školách zavedly: Buduj klientelistický systém, vyděláš na tom!


„I kdyby se teď premiér s ministrem rozkrájeli na malé nudličky, jejich snaze o zlepšení vysokého školství neuvěří ani jejich PR oddělení... 1800 plzeňských studentů, možná že i několik tisíc jejich rodinných příslušníků, si bezpochyby poslední krok pana ministra zapamatuje. Doufejme, že osm milionů voličů také,“ píše v LN Kamberský.
V dalším zpravodajském článku LN bez bližších podrobností uvádějí, že ministr „šel i proti tomu, co mu doporučovali jeho úředníci“. O nezákonnosti Dobešovy osobní iniciativy je přesvědčena předsedkyně AK Vladimíra Dvořáková (chystá podat žalobu ve veřejném zájmu), bývalý ministr školství Ondřej Liška (Strana zelených) i bývalý student práv Martin Marek, který jako jeden z prvních upozornil na nepořádky kindlovské fakulty – oba podali na ministra Dobeše trestní oznámení kvůli zneužití pravomocí úřední osoby.

O zdrcujícím verdiktu a teplácích
Josef Chuchma v sobotní Mladé frontě Dnes dává dvě školní úlohy z mravů. První se týká prezidentovy reakce na „dětinskou“ otázku studenta, který se ho zeptal, kolik za svá studia zaplatil, druhá Dobešovy „plzeňské kličky“. Píše, že se sice lze vžít do nesnadné situace studentů, ale „jinak je poselství verdiktu ministra Dobeše zdrcující. Z Akreditační komise učinil trhací kalendář, jehož odborný verdikt lze politicky měnit, když se to bude hodit... Za toho Dobeše české školství jednou ještě sakra zaplatí.“

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. března 2012 v 13:33  

To první slovo bych vyloučil, k tomu druhému doplnil, že se chová jako absolutistický monarcha ( a to je velmi špatné, pač každý diktátor byl vždy sesazen ) a třetí slovo bych nahradil - na postu ministra nemá co dělat, ostatně jako celá vláda . Chce to změnu, pač je to v ČR pomalu na emigraci a azyl v nějaké demokratické zemi.

Anonymní řekl(a)...
11. března 2012 v 15:06  

Zdá se, že se neúnavný dobešobijec pan Rychlík přeci jen unavil, když se zmohl jen na papouškování částí článků z bratrských novin.

Tak si zkuste přečíst něco trochu jiného na http://www.fragmenty.cz/iy099878.html.

Anonymní řekl(a)...
11. března 2012 v 18:35  

Dobeš na zákony kašle. Nakonec je z ABL a špiclování občanů je stbácká praktika za hranicemi zákona, takže v tom byl vychován a za to byl placen.

Charlie řekl(a)...
11. března 2012 v 18:59  

To anonymní 11. března 2012 15:06
Váš příspěvek s odkazem na Fragmenty je dost off topic, česky on o voze, já o koze. Nevím, co má týden neklidu společného s článkem p. Rychlíka. Teda snad kromě toho, že ani jeden komentovaný čin Dobeše není nic, co by si dal za rámeček. V jednom případě svévole, v druhém minimálně absolutně nezvládnutá komunikace s VŠ. A místo toho, aby na VŠ použil nátlak soustředěný ve formě akreditací udělovaných AK, ještě jí podráží nohy.

Anonymní řekl(a)...
12. března 2012 v 23:27  

Neschopny Nantl na MSMT řádí jako černá ruka, už neodebral akreditaci "Univerzite" Jana Amose Komenskeho, Bankovnimu institutu a nyni proflakle pravnicke fakulte ZCU. Nantl ma na starosti legislativu, prestoze neni pravnik (je to vystudovany "politolog"), takze se do te sbirky neschopaku a negramotu okolo Dobese docela dobre hodi. Rekl bych, ze Nantl Dobesovi udelil zaverecny "polibek smrti".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.