Společnost pro projektové řízení umí pomoci MŠMT odstranit chyby v procesu čerpání dotací EU - Společnost pro projektové řízení nabídla pomoc MŠMT, ministr ji zatím nepřijal

pátek 17. února 2012 ·

Prezident Společnosti pro projektové řízení o. s. (SPŘ) Ing. Michael Motal oslovil 3. ledna 2012 ministra školství Josefa Dobeše, jeho náměstka, vedoucího Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) a další představitele Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) s nabídkou odborné bezplatné pomoci při realizaci projektů financovaných z dotací Evropské unie. Ministr Dobeš na tuto nabídku reagoval oficiálním vyjádřením po měsíci, dne 31. ledna, s tím, že jakákoli spolupráce s MŠMT musí proběhnout na základě smluvního vztahu vzešlého z veřejné zakázky. Ministerstvo však žádnou zakázku v této věci, i s vědomím hrozícího zastavení čerpání dotací EU, doposud nevyhlásilo.

SPŘ reagovala svou nabídkou na aktuální problémy v čerpání dotací EU v rámci OP VK, se kterými chce MŠMT pomoci. Především upozorňuje na slabé personální řízení operačního programu, zejména časté střídání managementu, které vede ke zpoždění v čerpání dotací a k nedostatečné kontrole realizovaných projektů. Také sama Evropská komise zhodnotila dva plánované projekty MŠMT „Sport“ a „Okno“ jako nedostatečné z hlediska definovaných cílů, použité metodologie při přípravě projektů a celkově zpochybnila jejich smysluplnost. Uvedená fakta mimo jiné upozorňují na nutnost zvýšení kvalifikace pracovníků řídících procesy a projekty OP VK.

SPŘ navrhla ministrovi několik konkrétních bodů spolupráce, které mohou přispět k posílení kvalifikace pracovníků řídících procesy čerpání dotací a dále mohou vést ke zvýšení úspěšnosti realizovaných projektů, předvídání problémů a rizik, či ke zvýšení důvěryhodnosti vůči EU. Hlavním cílem všech předložených bodů je pomoci MŠMT předejít další hrozbě pozastavení finančních toků z EU.

Jsme si vědomi závažnosti problémů, které MŠMT řeší, a proto jsme pro tuto spolupráci vytvořili speciální tým odborníků, o kterém byl ministr informován,“ řekl Ing. Michael Motal, prezident SPŘ. Konkrétně tento tým SPŘ může pro OP VK připravit nezávislý návrh opatření na řešení nejzávažnějších problémů OP VK, které vyplývají z již zpracovaných analýz, či sestavit analýzu rizik jednoho projektu OP VK jako vzor pro ostatní. SPŘ je schopna definovat náplň vzdělávání v oblasti projektového řízení pro osoby spravující operační programy, pro projektové manažery a další účastníky procesu čerpání dotací. „Dostatečně kvalifikovaný projektový manažer zná nástroje a techniky pro předvídání rizik během projektu a dokáže se jim vyhnout nebo se na ně včas připravit,“ vysvětluje Ing. Michael Motal.

SPŘ nabídla tuto pomoc z pozice odborného garanta v projektovém řízení. „Hodnotíme a reagujeme pouze na odbornou stránku procesu čerpání dotací EU, což nám v rámci naší odbornosti přísluší. Jsme apolitické sdružení profesionálů v projektovém řízení a navržené body spolupráce jsme schopní garantovat na té nejvyšší úrovni. Nejsou nám známy jasné důvody, proč ministr Dobeš naši nabídku nepřijal. Nebrání mu v tom přímo ani zmíněný Zákon o veřejných zakázkách, na který ve svém vyjádření poukazuje. Není nám známo ani to, jak konkrétně plánuje celou situaci řešit,“ uvedl Ing. Michael Motal.

SPŘ vnímá navrženou spolupráci jako zásadní krok vedoucí ke zlepšování úspěšnosti projektů financovaných z dotací EU také v rámci jiných ministerstev a v rozvoji projektové kultury v ČR. Prezident SPŘ tak vyzývá nejen MŠMT, ale i ostatní ministerstva k aktivnímu řešení chyb v rámci čerpání dotací EU a vlastní realizace projektů. „Na konkrétní slabiny v rámci čerpání dotací EU (např. administrativně složitý proces, nejednotné hodnocení projektů, špatně nastavená pravidla hodnocení a další) jsme již v minulosti upozorňovali a stále je nikdo neřeší,“ uvedl Ing. Michael Motal.

Situace je vážná a měla by se aktivně řešit a SPŘ je tu jako odborná podpora. V lednu 2014 se navíc spustí nové programové období a do poloviny roku 2013 musí být jasné metodiky čerpání a kontroly dotací tak, aby nedocházelo k problémům, se kterými se potýká ČR v aktuálním období. Vytýkací dopisy Evropské komise k projektům MŠMT poukazují také na to, že v plánování nového programového období zohlední zkušenosti s čerpáním dotací v ČR.

O SPŘ:

Společnost pro projektové řízení je zastřešující profesní organizací projektových manažerů v České republice. Je neziskovou organizací a nejvyšší odbornou, mezinárodně uznávanou autoritou v otázkách projektového řízení a řízení prostřednictvím projektů v České republice, a to nezávisle na existenci odlišných standardů a metodik. SPŘ sdružuje projektové manažery všech uznávaných standardů a certifikací a sama provádí certifikaci dle standardu International Project Management Association (IPMA).

Hlavními funkcemi SPŘ jsou implementace mezinárodních standardů a norem do národního prostředí, šíření projektové kultury a povědomí, partnerství v nastavování principů projektů či posuzování kvality projektových záměrů.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.