Přečtěte si: Úředníci sčítali ve školách Romy. Započítali i děti s černými vlasy

pátek 17. února 2012 ·

Ředitelé zvláštních škol brojí proti návrhu ombudsmana Pavla Varvařovského sečíst Romy ve třídách. Vadí jim, že lidé z kanceláře veřejného ochrance práv zahrnují do přehledu také třeba děti s černými vlasy. Informují Lidové noviny.

Z článku vfe v ParlamentníListy.cz vybíráme:

„V jednom ročníku dokonce děti seděly zády k pracovníkům. Takže jim ani neviděli do obličejů, přesto si udělali pár čárek a odešli,“ rozčiluje se v LN ředitelka školy Dana Studničková.

Ředitelé takovou metodu nazývají „kouknu a vidím“. Shodli se na tom, že mezi sečtenými žáky byli i ti, kteří vůbec nemají romské rodiče, ale jen černé vlasy.

„Ano, u nás takové děti počítali. Ptala jsem se jich, jak je to například v případě dětí ze smíšeného manželství. A odpověď? Prý že blonďaté dítě není romské, zatímco černovlasé je,“ popsala LN jednání s úředníkem Ingrid Franková, ředitelka školy z Toužimi.

Ředitelé proto začínají další výzkum bojkotovat. V brněnské škole v Lidické ulici Gordon Brei nevpustili sčítače do tříd. Jinde odmítli vyplnit dotazník o počtu romských žáků v každé třídě, ředitelům se nelíbilo, že by měli „přichystat jmenné seznamy všech žáků školy dle zařazení do jednotlivých tříd“.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. února 2012 v 13:35  

No to snad není pravda!!! Tady se už někdo definitivně zbláznil!!! To je na odvolání!!!

Anonymní řekl(a)...
17. února 2012 v 13:42  

A to je měli odčítat místo sčítání?

Anonymní řekl(a)...
17. února 2012 v 15:42  

Tak u Romů a Vietnamců to celkem ještě jde trochu rozeznat, je-li někdo Rom, cikán nebo Vietnamec, Japonec či Korejec. Co s tím budou dělat?
Ale jak si budou počínat sčítací komisaři a komisařky dítka s nordische oder jüdische Rasse?
Podle tvaru hlavy, modrých očí či obřízky?
Začíná to mít zajímavý průběh.

To se asi někde na vyšších místech zase hluboce zamysleli a řekli si, že bez přesných čísel nelze uskutečnit henten proces integrááááácie menšin.

Pytlik Blaharom řekl(a)...
17. února 2012 v 16:40  

Nevím, jestli to stále ještě platí, ale podle mšmt je romem ten, který je za roma okolím považován, nebo ten, který se sám za roma považuje, i když ne za všech okolností. Nebo tak nějak.
Pominu skutečnost, že jsem se při posledním sčítání lidu k romské národnosti přihlásil, protože jsem přesvědčen, že problém národnostní menšiny přestane existovat, když se tato stane národnostní většinou.
V každém případě to vypadá, že někde někdo rozlišuje lidi, podle toho jak vypadají, i když oni sami se tak cítit nemusí nebo dokonce nechtějí.
Strašné je, když tak činí státní orgán, byť v nějaké zvrhle dobré víře. Šílené by pak bylo, kdyby nositelem takových aktivit měl být dokonce úřad veřejného ochránce práv.
To je jako, když se v našem máloměstě hodlalo vybudovat komunitní centrum pro sociálně vyloučené. Jak se říkalo takový kulturák pro cikány. Nedovedl jsem si představit, jak by to bývali chtěli na vrátnici sortýrovat.

Anonymní řekl(a)...
17. února 2012 v 16:51  

Pokud někdo chcete zaslat text dotazníku, kterým se Mgr. Michal Čermák , email: cermak@ochrance.cz
snaží získat od škol informace o počtu Romů, napište svůj email. Je to dost zajímavé čtení.

Janek Wagner řekl(a)...
17. února 2012 v 18:13  

Prosím o zaslání na janek.wagner@ceskaskola.cz, díky!

Anonymní řekl(a)...
17. února 2012 v 20:37  

Takové sčítání začíná zavánět segregací. I Němci v roce 1942 odhalovali židy jen podle příslušnosti k náboženství. Toho, kdo s tímto jako první přišel, okamžitě zavřít.

Anonymní řekl(a)...
17. února 2012 v 20:51  

Jak rozeznám Inda narozeného v ČR, od českého Roma, když oba dva se hlásí veřejně k české národnosti a nepovažují se za Romy a protože nekradou, tak i okolí je nevnímá jako cikány ?

Anonymní řekl(a)...
17. února 2012 v 20:54  

A za chvíli budeme sčítat židy, komunisty, sociální demokraty, liberály,.. ?

Anonymní řekl(a)...
18. února 2012 v 8:38  

"A za chvíli budeme sčítat židy, komunisty...."

Ja, richtig!
F našem nacional-socialistich státě my muset zavést už konešně Ordnung. Komunisten flevo, židy a cigáni vpravo, kapitalisten dopředu, delníci makate ke strojům, fojáci pozor.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.