Reakce rektora MU Mikuláše Beka na otevřený dopis děkanovi ESF

středa 29. února 2012 ·


Vážení pánové předsedové,

dovoluji si reagovat na Váš otevřený dopis děkanovi ESF týkající se návštěvy hlavy státu na naší univerzitě. Je třeba říci, že pana prezidenta jsem pozval já osobně při předávání jmenovacího dekretu v srpnu minulého roku. To, že se návštěva uskutečňuje nyní, souvisí s dlouho plánovanou návštěvou
prezidenta republiky v Brně, jež probíhá na pozvání primátora města Brna. Považuji za zcela vyloučené omezovat či rušit své pozvání kvůli takovým okolnostem, jako je týden protestů, který organizujete. Hlava státu byla pozvána rektorem univerzity, která je veřejnou vysokou školou založenou státem. Prezident je členem české akademické obce, je profesorem ekonomie a pronese přednášku na téma, jež na univerzitu patří. Požádal jsem pana děkana Malého, aby se ujal organizace přednášky. V institucionální rovině vztahu hlavy státu a veřejné univerzity nemohou věci probíhat jinak.

Váš protest má ovšem ještě jednu rovinu. Myslím, že jsem dosud velmi vstřícně podporoval protestní aktivity studentů, ať již nezávislých iniciativ či Studentské komory Akademického senátu MU.

Opakovaně jsem vyjádřil své sympatie k aktivizaci studentů a podporoval jejich aktivity poskytnutím prostor i rektorského volna. Považuji však za svou povinnost dávat na univerzitě obdobný prostor také těm, kteří vyznávají odlišné hodnoty od Vašich.

Je třeba, abyste si byli vědomi toho, že Vaše protestní aktivity jsou ve veřejném prostoru univerzity vnímány různě. Jsou takoví členové akademické obce, kteří s Vámi upřímně souhlasí. Jsou takoví, kteří s Vámi souhlasí z oportunních důvodů. Jsou takoví, kteří s Vámi v něčem souhlasí a v něčem nesouhlasí. A jsou takoví, kteří s Vámi nesouhlasí vůbec a domnívají se, že škodíte českému vysokému školství. Vstoupili jste svými aktivitami do veřejného prostoru univerzity a výrazně jej politizujete. Já to respektuji. Neměli byste se ovšem snažit vytěsnit z tohoto prostoru hlasy, které s Vámi nesouhlasí. Univerzita je bytostně společenstvím diskutujícím, společenstvím, jehož principem a základem je spor a různost názorů. Je mojí povinnosti jako rektora hájit tento princip plurality názorů.

S úctou Váš

Mikuláš Bek
rektor

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.