Přečtěte si: Prvňáci už na podzim psali milostná psaníčka, chválí učitelka nové písmo

pátek 17. února 2012 ·

Zatímco za školními okny poletují sněhové vločky, druháci z frýdlantské základky si zpívají o Maroku a Egyptě a povídají si při hodině psaní, kam by jednou rádi vyrazili. Jejich vrstevníci zatím nejspíš zrovna drilují kudrlinky "běžného" písma.


Z článku Lukáše Wernera v iDNES.cz vybíráme:

Prvňačky v poslední lavici hrdě ukazují sešity popsané takřka identickými verzálkami. Nejprve se naučí všechna velká písmena, pak teprve malá. "Už po Vánocích čtou běžné texty, takže je pro ně učení zábavnější. Jedna šikovná holčička už přečetla knížku malými tiskacími, a to jsme malá písmena ještě vůbec neměli," říká Coufalová.


Obě učitelky jen stěží hledají, co by jim na nové metodě vadilo. "Občas se dětem stane, že jak píší rychle, do textu hodí velké písmeno, což by se jim u běžného vázaného písma nestalo," říká třídní druháků. Podle ní je to spíš doména slabších žáků. U některých také někdy není jasné, zda psali velké nebo malé písmeno, třeba u A, které má v obou variantách podobné tvary.

5 komentářů:

krtek řekl(a)...
17. února 2012 v 8:50  

Je to nutné? Myslím dávat sem odkaz na takové články. Že se na škole naučí jednodušší písmo rychleji než složitější není nic nového.
Daleko zajímavější je diskuse pod podobným článkem v Respektu (byl tu již zmíněn). A v ní například odkaz na diplomovou práci o vztahu mezi vyjadřovacími schopnostmi a grafomotorikou: http://is.muni.cz/th/104837/pedf_m/DIPLOMOVA_PRACE.txt
Budou děti učící se nové písmo horší v některých jiných oblastech? Nevím, ale obávám se, že ano.

Anonymní řekl(a)...
17. února 2012 v 12:57  

"Budou děti učící se nové písmo horší v některých jiných oblastech?"

Používám ho také, protože jinak píši jako prase. Zatím na sobě pozoruji, dle mého, jen samá pozitiva. Jinak opravdu toto nedokáži posoudit.

krtek řekl(a)...
17. února 2012 v 13:25  

Pozor - nejde o to, jak kdo píše, ale jak se učil psát. Vývoj grafomotoriky je spojen s vývojem vyjadřovacích schopností. Takhle jsem to aspoň z diskusí pochopil.

kaminek řekl(a)...
17. února 2012 v 13:41  

Pokud si někdo přečetl celý článek o zmiňované frýdlantské škole, tak by se mohl stejně jako já podivit, proč se děti ve druhé třídě učí o Maroku, New Yorku a podobných zahraničních destinacích, když neznají nic o naší krásné vlasti. Proč zpívat anglické, arabské a jiné písně, když máme vlastní národní písně? Proč si nepovídají o Karlštejnu, Hluboké, Praze apod. A velké tiskací Y lze přeci učit i na jménu Yveta? A jak budou číst tito školáci doposud používané psací písmo?

poste.restante řekl(a)...
17. února 2012 v 14:15  

Samozřejmě nemůže existovat srovnávací studie dopadů výuky nového písma.
Přesto si ale můžeme částečně posloužit zahraniční zkušeností. Zajímavé texty v tomto smyslu napsala Jana Bradley o zkušenostech s didaktikou psaní v USA. Některé byly publikovány i zde na ČŠ, ale pro zájmce např:

http://www.evropsky-rozhled.eu/vyuka-psani-v-usa/

alternativně:
http://www.tydenik-skolstvi.cz/archiv-cisel/2011/08/zkusenosti-z-usa-uprava-pisma-neni-dulezita-ceni-se-tvorivost-a-obsah/
http://www.tydenik-skolstvi.cz/archiv-cisel/2011/08/uprava-pisma-neni-dulezita-pokracovani/

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.