MŠMT: K postavení pana Antonína Zelenky

středa 8. února 2012 ·


Pan Antonín Zelenka byl zvolen členem Rady Českého rozhlasu dne 20. března 2007.

Podle § 5 odst. 1 zákona č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu, ve znění pozdějších předpisů, je členství v Radě Českého rozhlasu neslučitelné, mj. s jakoukoliv funkcí ve veřejné správě.

Platná právní úprava pojem funkce v pracovněprávním smyslu již nepoužívá. S ohledem na předchozí právní úpravu (zákon č. 65/1965 Sb., konkrétně zejm. § 33 a § 65) je třeba tento pojem vykládat jako vedoucí pracovní místo ve smyslu § 33 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů.

Pan Antonín Zelenka je zaměstnán v pracovním poměru na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy od 12. prosince 2011 na základě pracovní smlouvy z téhož dne, přičemž je zařazen na pracovní místo „pracovník vztahů k veřejnosti“.

S účinností od 1. února 2012 je pan Zelenka pověřen zastupováním ředitele odboru vnějších vztahů a komunikace.

Z § 124 odst. 2 písm. b) zákoníku práce vyplývá, že v uvedené situaci se dotyčný nestává vedoucím zaměstnancem, zůstává mu zachován původní pracovněprávní vztah, s tím, že pokud zastupování trvá déle než 4 týdny, náleží takovému řadovému zaměstnanci příplatek za vedení.

V daném případě tedy nevznikla neslučitelnost funkcí podle zákona o Českém rozhlasu, neboť pan Antonín Zelenka zůstává nadále pouze „pracovníkem vztahů k veřejnosti“. Jelikož zákon nebyl porušen, není tedy ani důvod pro opatření Poslanecké sněmovny podle § 6 odst. 2 citovaného zákona.

V Praze dne 6. února 2012

Legislativní odbor MŠMT

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. února 2012 v 12:48  

Ano. Tohle je přesně ukázka zneužití přezákonovaného života společnosti. Ne zdravý rozum, etika, morálka, zodpovědnost, ale litersa zákona, která se dá dle libosti zneužít. A tímhle jde ministerstvo školství příkladem naší mladé generaci? Kdyby se takhle chovalo moje dítě...

Anonymní řekl(a)...
8. února 2012 v 14:57  

8. února 2012 12:48
Naprostý souhlas. Ta legislativní smršť za posledních 10 let nám tak zasvinila právní řád, že teď lze podle něj obhájit nebo naopak odsoudit prakticky všechno.

Pytlik Blaha řekl(a)...
8. února 2012 v 16:14  

Ne zdravý rozum, etika, morálka, zodpovědnost, ale litera zákona

A co bychom chtěli jiného v zemi, kde pravda je výsledkem hlasování na pedagogické poradě,
kde si státní instituce najímají právníky, aby je ve sporu s občanem z toho vysekali,
kde se peníze neprošustrovávají, ale vynakládají v souladu se zákonem,
kde pokud nepřijede televizní štáb, tak se nic neděje,
kde zaznamenáte-li ale ercpitomce, můžete se vsadit, že jej do roka potkáte v nějaké zodpovědné funkci,
kde se o vás kdejaký tajtrlík otře,
kde když poukážete na nepravost, tak se tak akorát znemožníte,
kde se nevzdělává, ale zkompetentňuje,
kde kvalitu vaší práce posuzuje kdekdo, aniž by vůbec tušil, co děláte,
kde agresor má víc práv než jeho oběť,
kde se za úspory na dětech berou odměny,
kde se funkce nevykonává, ale je se jí pověřováno ...

Anonymní řekl(a)...
8. února 2012 v 16:36  

Hele, mám takový návrh (abychom se z toho nezbláznili): budeme učit Dobešovi navzdory! Protože to je naše jediná naděje, že děti, které vychováme a vzděláme (je jich pár set tisíc, kdyby se to povedlo u 1% z nich, stojí to za to) budou jiné a ty zmetky jako dnes nenechají o ničem rozhodovat.

Anonymní řekl(a)...
8. února 2012 v 22:08  

Kdyby to tak fungovalo, pak by bylo hej. Ti gauneři ovládají až na malé vyjímky sdělovací prostředky. A je vymalováno. Těch srač.. se nezbavíme.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.