Marcel Chládek: Ministr Josef Dobeš musí přestat chrlit pochybné projekty na čerpání peněz z fondů EU

středa 22. února 2012 ·

Trápení ministra školství Josefa Dobeše v oblasti kritického stavu čerpání evropských peněz z fondů EU pro MŠMT pokračuje novou etapou. Ministr přichází s dalšími pochybnými a nesmyslnými projekty za stovky milionů korun ušitými horkou jehlou místo toho, aby pracoval na systémových opatřeních, která budou moci tristní stav v čerpání prostředků z EU napravit.


Typickým příkladem je nový Dobešův projekt Komkor, ve kterém chce ministerstvo utratit 150 milionů korun za „korupční osvětu“ z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Podle prvních informací ale snahu o vzdělávání triumfuje snaha nasypat desítky milionů korun do mediálních kampaní. Přitom takový směr utrácení evropských peněž jako nepřijatelný označila již dříve Evropská komise u projektu OKNO, který ministr Dobeš musel s ostudou zastavit.

Vypadá to, jako by ministr Dobeš šel hlavou proti zdi a proti Evropské komisi – pokud mi pochybný projekt vyhodí dveřmi, vrátím ho oknem!

Absurdní už je samotný fakt, že vrcholný zástupce podnikatelského projektu Věci veřejné, jehož faktický majitel a poslanecký předseda Vít Bárta bude za čtrnáct dní čelit soudnímu líčení právě za vážné podezření z korupce, navrhuje pochybnou monstrózní protikorupční osvětu. Důvěryhodnost takového projektu se limitně blíží nule.

ČSSD proto vážně apeluje na ministra školství Dobeše, aby do doby, než jeho úřad přijme jasná a systémová opatření v oblasti čerpání peněz z fondů EU, dále nedevastoval pozici naší země v očích Evropské komise a nepředkládal tyto pochybné projekty.

Sociální demokracie považuje stav za velmi vážný a připravuje vlastní řešení na záchranu miliard korun z fondů EU. Systémová opatření představí už tento pátek na tiskové konferenci po jednání stínové vlády.

18 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. února 2012 v 18:07  

Srandovni je, ze projekty tohoto typu pripravuje uz pul roku hlavni odklonitel a straslivy hajzl na ministerstvu Zaoralek. Zatim se mu nepodaril ani jeden a hodiny tikaji.

Anonymní řekl(a)...
22. února 2012 v 18:51  

Neměl by Dobeš začít s "korupční osvětou" v parlamentu a vládě?

Pacák

Anonymní řekl(a)...
22. února 2012 v 19:31  

Vy si děláte srandu, ale přišel nám návrh rozpočtu na rok 2012 a je to šílenost. A přitom Dobešovi leží 50 miliard na MŠMT. Proboha, proč už konečně nevypíší něco smysluplného pro školy????? :((((((((((

Anonymní řekl(a)...
22. února 2012 v 19:38  

Marcel Chládek musí přestat chrlit pochybné texty o čerpání peněz z fondů EU.

Anonymní řekl(a)...
22. února 2012 v 19:56  

22. února 2012 19:38

"chrlit pochybné texty o čerpání peněz z fondů EU."

Opravdu ? Stále tam sedí Dobeš, o Chládkovi nic nevím.Opoziční politik klidně může kritizovat ten obrovský průser a ostudu pro ČR v EU. O nečerpání evropských peněz ( 53 miliard ) už ví každá bába a dědek. Raději socan, než ta osoba, která nyní šéfuje na MŠMT. Mám obavy, že již nemůže být něco horšího. Nelze dělat revoluci v porevolučním období. Není na to společenská nálada.

Anonymní řekl(a)...
22. února 2012 v 19:58  

22. února 2012 19:38

Dobeš ? Dobešovec ? Placený brigádník MŠMT ?

Pytlik Blaha řekl(a)...
22. února 2012 v 20:01  

Opoziční politik si může, co chce, kritizovat
a
koaliční politik si může, co chce, dělat.

Anonymní řekl(a)...
22. února 2012 v 20:01  

Pro Anonymní 22. února 2012 19:38

"Mám obavy, že již nemůže být něco horšího.". Může. Pan Chládek.

Anonymní řekl(a)...
22. února 2012 v 20:04  

koaliční politik si může, co chce, dělat.

Jasně Luďku, tomu se říká absolutismus. Víte jak dopadl dejme tomu takový Ludvík XVI. ?

Anonymní řekl(a)...
22. února 2012 v 20:06  

22. února 2012 20:01

Ne,ne. Dobeše nelze překonat, pač je to "nejlepší ministr školství všech dob".

Pytlik Blaha řekl(a)...
22. února 2012 v 20:08  

tomu se říká absolutismus

Tak mne napadá, už vám zjihli ředitelé?

Anonymní řekl(a)...
22. února 2012 v 23:29  

22. února 2012 18:07

Co bys cekal od mestskeho straznika, ze snad dokaze koordinovat, nerkuli vymyslet podobne projekty, aby byly k necemu??? Proc se divis?!?

Anonymní řekl(a)...
23. února 2012 v 12:28  

Evropa tedy čelí velmi hluboké krizi, krizi nedostatečného pochopení. Souvisí to s ekonomií, protože ta jako věda selhala. Je naprosto zásadní rozdíl mezi společenskými a přírodními vědami. A tento rozdíl ekonomie ignorovala. Snažila se být přírodní vědou, jako je třeba fyzika, a nastavit trvalé a univerzální zákony, jako je například gravitace. Jenže zatímco kulečníkové koule se pohybují na základě fyzikálních zákonů, lidské bytosti mají vlastní pravidla. Jednají na základě rozhodnutí zakládajících se na nedokonalém pochopení reality. Proto nemůže být jejich chování předvídáno jako třeba pohyb planet.
George Soros, zdroj CT24
Proto je to nezadržitelné!

Anonymní řekl(a)...
23. února 2012 v 13:09  

To je ovsem komentar nesouvisejici s eu fondy, ze?

Zd.Mlnařík řekl(a)...
24. února 2012 v 9:08  

Je smutné, že muže MŠMT získat 53 miliard, ale do škol se dostane minimální zlomek. Včera (23.2.2012)jsme na naší škole zorganizovali vernisáž k dokončení projektu EU peníze školám. Vybavili jsme si školu. Všichni pedagogové, rodiče, žáci, zřizovatel, školská rada, starostové spád.obcí, poslanci byli velmi nadšení. Kdo nevěří, může se k nám podívat. ZŠ Koloveč - okr. Domažlice.
Proč stejným způsobem nedat školám další peníze. Chceme rekonstrukci učeben, učebnice, nábytek, nové pomůcky atd. Školy potřebují peníza na vybavení. Ne na testování, ne na tzv. měkké projekty. Diskusi k tomu je možné vést jen ústně. Ale není a já nemám s kým.

Anonymní řekl(a)...
24. února 2012 v 10:35  

Vybaveni skol ze strukturalnich fondu neni v kompetenci MSMT! Investicni podporu muzete ziskat z regionalnich operacnich programu -tedy ERDF. Pokud jste si vybavili skolu ze sablon nad ramec toho, co je v nich povoleno, tak to o nicem pozitivnim nesvedci. Ty sablony maji jasne specifikovane cile, ke kterym se ma dojit, rozhodne neni jejich cilem suplovat nedostatecne financovani skol ze statniho rozpoctu.

Biene řekl(a)...
24. února 2012 v 20:02  

To Anonymní 10:35 - prosím vás, nechte si ty kecy v dikci ouřadů z CERA a podobných "kontrolních" článků OP VK!!! Nejvyšší vedení školství je k smíchu a k pláči zároveň tou svou pitomou snahou urvat peníze z programu za stupidní IPn a vy si tu otvíráte hubu na zástupce školy, která se snaží využít to málo, co na ně zbývá alespoň trochu smysluplně!!

Anonymní řekl(a)...
25. února 2012 v 16:11  

Až k nim ty kontrolní články dorazí a zjistí, že půlka z těch peněz skončila u agentury, která jim projekt špatně napsala, tak bude k pláči (jen k pláči) i oné škole.

Quo vadis OP VK...

(BTW: Skutečný důvod problémů OP VK jsou právě špatně nastavené kontroly, nikoli tristní čerpání, jak se domnívá pan Chládek - asi stejný šikula jako Dobeš)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.