Šárka Trojanová: Jak bude vypadat internet budoucnosti?

pondělí 23. ledna 2012 ·

Výtah z vystoupení Kevina Kellyho na New Yorské konferenci NEXTWORK, v němž popisuje základní trendy dalšího vývoje internetu.



Myslím, že nikdo dnes nepochybuje o tom, že moderní člověk a mládež především je dennodenně ovlivňována médii všeho druhu a také internetem, kde se mimo jiné odehrává velká část socializace mladých lidí. Internet se vyvíjí bleskovou rychlostí a mnohdy ani nestíháme zaznamenat všechny vývojové trendy.

Každý rok se v New Yorku koná konference nazvaná NEXTWORK, na které se schází experti z oblasti ekonomie, technologie a obchodu, aby prodiskutovali přísliby, ale také rizika budoucích sítí. Zatím poslední konference se konala 22. června 2011 a mimo dalších na ní vystoupil i Kevin Kelly, spoluzakladatel velmi známého amerického časopisu Wired, který se zabývá budoucností vědy, kultury, obchodu a inovací (více o Kevinu Kellym v již publikovaném článku: Osobnost internetu - Kevin Kelly). Kelly zde představil své myšlenky o budoucnosti internetu, které shrnul do šesti slov, kterými lze popsat hlavní vývojové trendy internetu současného a pravděpodobně i budoucího. Kelly používá hesla ve formě gerundií (-ing tvarů fungujících jako podstatná jména), která jsou často obtížněji přeložitelná. Budu proto uvádět původní anglické termíny a pokusím se je vysvětlit.

1. Screening
Kelly doslova říká, že „už nejsme lidé knihy, ale stali jsme se lidmi obrazovky“. Displeje a monitory jsou všude kolem nás a začínají zásadně převažovat nad tiskem a papírem. To má zásadní vliv na to, jak děti vnímají získané informace (viz. Statistika říká, že se čte stále méně!, Vliv technologií na děti prudce roste).


2. Interacting
Dalším trendem, kterým Kelly popisuje moderní internet, je vzájemné působení (interacting). To se projevuje i působením obrazovek na člověka a naopak. Dnes třeba tablety nevyžadují jen náš zrak, ale také pohyb našeho těla nebo náš hlas. Kelly připoměl svou nedávnou zkušenost, která je podle mého názoru velmi zajímavá. Pozoroval totiž batole hrající si s tištěnou fotografií, které bylo vskutku zmatené z toho, že se fotografie žádným způsobem neměnila dotykem jeho prstů. Interaktivní obrazovky začínají vládnout světem.


3. Sharing
V pořadí třetí jev je pravděpodobně velmi známý pro všechny z nás, jedná se totiž o tzv. sdílení – sharing. Již dnes můžeme na internetu sdílet téměř cokoliv, naše pracovní výsledky, projekty, vzpomínky, očekávání, ale také přátele nebo investice. V souvislosti se sdílením posunujeme hranice toho, co považujeme za soukromé a osobní. Postupně o sobě odhalujeme stále více informací a Kelly je přesvědčený, že tento trend bude nadále pokračovat a brzy budeme sdílet úplně vše, co je možné.


Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.