Přečtěte si: Obce doplatí na Dobešovu reformu. Máme scénář

neděle 22. ledna 2012 ·

Ve čtvrt na sedm odjede vaše dítě do školy autobusem, zpět se dostane až kolem páté odpoledne. Domů se vracíte kolem prázdné školní budovy, o kterou se ale obec musí pořád starat, a na ulici se pozdravíte s propuštěnými učiteli.


Z článku Jakuba Nováka v Aktuálně.cz vybíráme:

Konkrétní číselné podklady získalo Aktuálně.cz ze dvou obcí na Uherskohradišťsku, jejichž pravá jména však na přání zdroje ponecháme v anonymitě. Důvodem má být zabránění případné paniky a předčasnému odlivu dětí do škol ve větších městech.


Označme je tedy třeba jako Nová Ves a Lhota. Klasická devítiletá škola v Nové Vsi, jejíž třídy jsou naplněny v průměru třinácti žáky, přišla obec jen za loňský rok na více jak 1,4 milionu korun, opravy a investice potom dosáhly asi jednoho milionu korun.


Pokud by chtěla obec školu udržet i v podmínkách, které navrhuje současná podoba reformy, musela by ročně přispívat částkou přesahující 2,5 milionu.


V případě jejího zrušení by byli žáci každý den nuceni dojíždět. Jízdné by jejich rodiče vyšlo měsíčně asi na 680 korun.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. ledna 2012 v 15:28  

Dále by přišlo o možnost navštěvovat různé kroužky, trávit svůj volný čas odpočinkem či s kamarády, protože bude putovat na zastávku, stát na zastávce, pojede autobusem a nakonec (v zimě i potmě) půjde domů. Rodiče to bude stát (dle vlastní zkušenosti) mnohem více než oněch zmíněných 680 Kč. Ale ať žije efektivita! Ať si můžou na ministerstvech a ve vládě vyplácet ještě větší odměny!
Mimochodem, plat včetně odměny p. Nagyové za loňský leden byl větší než průměrný plat učitele za celý rok!!!
Je to bída, ale teď už je to na rodičích, aby se vzbouřili a řekli, že jesti stát nařizuje absolvovat 9 let na základní škole, tak také musí zajistit jeho dostupnost.

Anonymní řekl(a)...
22. ledna 2012 v 17:51  

To vládu ( především pana ministerského předsedu ) naprosto nezajímá. Oni si dokonce ve své aroganci neuvědomují, že společnost se rychle radikalizuje. Evidentně to není vláda, která nás vede k lepším zítřkům. Tím, že předseda vlády Josefa nenakopl do prdelnice, tak přejal plnou odpovědnost za vývoj ( nevývoj ) českého školství. A z toho se svým sametovým hlasem nevyzuje. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
22. ledna 2012 v 21:02  

Je jen zvláštní, jak snadno ztrácí očan v demokratickém státě vliv na veřejné věci a tím i na rozvoj svých dětí. Finančně zatíženější rodiny se lépe utiskují a lépe manipulují kdejakou reklamou. A pak, nejde jen o dostupnost. Rozvoj dítěte, pana ministra (psychologa), vůbec nezajímá? Co myslíte, kam směřuje jeho skutečná pozornost a co ve skutečnosti tím vším připravuje? Myslíte, že neví o skutečném dopadu své optimalizace?
Jestli to někomu ještě nedochází, pak jen připomenu: "Qui bono?".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.