Putnová: Školu nedělají peníze, ale učitelé

čtvrtek 19. ledna 2012 ·

Školský výbor ve středu projednával novou koncepci financování regionálního školství. Po dvouhodinovém jednání se výbor rozhodl bod přerušit do doby, než ministerstvo předloží konečnou verzi reformy a vypořádá zásadní připomínky. „Současný ministerský návrh je postaven na jediném kritériu, a to na počtu dětí ve třídě,“ konstatovala předsedkyně výboru Anna Putnová. Dalším bodem jednání byla účast paralympioniků na letních Hrách v Londýně.



„Novou koncepcí financování regionálního školství MŠMT jednak hřeší proti programovému prohlášení vlády, které slibuje zachování škol na malých obcích, jednak by přijetí tohoto návrhu značně proměnilo migraci obyvatel mezi městy a vesnicemi,“ komentuje představy ministra školství Anna Putnová a dodává: „Argumenty pro navrhované změny stojí téměř na zelené louce, nevycházejí totiž z reálných dat.“

Podle předsedkyně školského výboru Anny Putnové je koncepce chybná i v tom, že postrádá jakoukoli garanci ponechání uspořených prostředků v regionálním školství. MŠMT nenavrhuje ani opatření pro přechodnou dobu náběhu nového systému, ohrožuje rozsah odborné výuky v odborném školství nebo neřeší podporu nepedagogických pracovníků. Realizace představ ministra Josefa Dobeše by tedy pro některé školy, zvláště druhý stupeň základních škol, mohla znamenat značné omezení.

„Dlouhodobě upozorňuji na nejzávažnější problém českého školství, kterým je absence jakékoli dlouhodobé koncepce. Navrhované změny musejí reflektovat požadavky zřizovatelů i priority systému vzdělávání dané programovým prohlášením vlády. Očekáváme, že nový materiál bude podstatně lépe zpracován, v aktuálně podobě nemá nárok na podporu,“ dodala Anna Putnová.

Dalším bodem jednání byla účast paralympioniků na letních Hrách v Londýně

Předmětem jednání byly nevyjasněné podmínky účasti českých paralympioniků na letních paralympijských hrách v Londýně. Situace je alarmující, protože do poloviny dubna musí být známá akreditace sportovců. Bez nápravy současné situace naši sportovci neodjedou. Výbor svým usnesením žádá ministra školství Josefa Dobeše, aby na nejbližší schůzi výboru předložil zprávu o řešení situace v Českém paralympijském výboru a o podmínkách účasti našich hendikepovaných sportovců.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
19. ledna 2012 v 14:09  

Takže zahodíme několik set let pedagogiky a tradice vzdělávání, protože paní Brownová si něco myslí.

Mluvil jsem o tom u nás na pavlači s paní Hnědou a ta říká, že paní Brownová je vedle jako jedle. Své kluky posílá do školy, takže nemusí trávit několik hodin ve sklepě. Sama říká, že oba chlapci jsou velmi spokojení a hodlá je ve škole nechat nejméně několik příštích let.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.