Přečtěte si: Kde se na ministerstvu ušetřilo

pátek 20. ledna 2012 ·

Šetření a úspory. To jsou slova, která jsme loni slýchali velmi často. A letos to nebude lepší. Ministerstvo školství kvůli úsporám přistoupilo dokonce k poměrně radikálnímu a nepopulárnímu kroku: sloučilo a zrušilo několik přímo řízených organizací. Na čem přesně se uspořilo a kolik peněz? To není tak jednoduché zjistit.


Z článku Evy Hníkové v Akademii Lidových novin vybíráme:

Na byrokracii jsme ušetřili 487 milionů, chlubil se koncem roku Josef Dobeš. Uvedl také, že propustil 228 úředníků. Jenže na některých postech na ministerstvu se v poslední době vystřídalo hned několik lidí. Namátkou vybíráme: do horkého křesla vrchního ředitele sekce evropských fondů usedli postupně čtyři lidé, nyní ministerstvo hledá pátého šéfa. První náměstek se změnil čtyřikrát a střídání se nevyhnulo ani dalším náměstkům či řediteli kabinetu. Pokud vypadá personální politika podobně i na nižších postech, nemusí 228 propuštěných úředníků vůbec odpovídat poklesu jejich počtu. Odcházejícím zaměstnancům je navíc většinou potřeba vyplatit odstupné.

Chtěli jsme znát přesná čísla. Kolik se ušetřilo na platech, kolik na pronájmech, jak se měnily počty zaměstnanců a podobě. Odpovědí od tiskového odboru se však LN přes několikeré urgence ani po měsíci nedočkaly. (Jen pro zajímavost, jeho ředitelka Kateřina Savičová je už čtvrtou šéfkou komunikace na Dobešově ministerstvu.)

Co se tedy podařilo o úsporách zjistit? Část informací lze vyčíst z rozpočtů pro resort školství na roky 2010 a 2011, které jsou vyvěšené na webu ministerstva. Tak například rozdíl v objemu peněz určených na platy přímo na ministerstvu činí asi osm milionů (na mzdy tak namísto zhruba 185,5 milionu šlo loni 177,5 milionu). A klesl také počet zaměstnanců ministerstva, konkrétně z 476 na 435 lidí.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.