Přečtěte si: Gazdík: Dobeš dětem na vesnicích zruší školy a posadí je k televizi

středa 18. ledna 2012 ·

Ministr školství mládeže a tělovýchovy představil v pondělí vlastní návrh koncepce financování regionálního školství, setkal se ale z nepochopením a kritikou, a to nejen z řad opozice, ale rovněž ze strany koaličních partnerů.

Z článku Pavla Kozdery v ParlamentníListy.cz vybíráme:

„Vyzývám ministra Josefa Dobeše, aby si opět a podrobně prostudoval svoji koncepci financování regionálního školství, a věřím, že ji posléze změní či zruší tak jako mnoho jiných předchozích rozhodnutí. Je patrné, že cílem představených změn je zachovat pouze velké sídlištní školy a gymnázia a žáky z menších či vesnických škol vyučovat nejlépe u televize, kam jim mohou být promítány národovecké projevy pana ministra Josefa Dobeše,“ dodal Gazdík.(...)


Dobeš nicméně tuto kritiku odmítá. „Kategoricky vylučuji, že budou rušeny malotřídky, nebo že to dopadne na spádové školy,“ uvedl na pondělní tiskové ministr. „Je možné, že některé plně organizované dvoustupňové školy přejdou na model jednostupňových škol, či málotřídek, o tom však stejně jako dosud nerozhodne ministerstvo, ale zřizovatel,“ doplnil Dobeš.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 15:15  

"vylučuji, že ... to dopadne na spádové školy"

Jen se připravte na to, že budete mít ve třídě třeba 34 žáků.

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 15:38  

Přesně tak, na jedné straně budeme mít na vesnicích kolem 2000 obyvatel poloprázdné opravené budovy jen s 1. stupněm a straně druhé narvané k prasknutí spádové školy, z nichž se stanou monstra, kde se bude vyučovat na směny tak, jak tomu bylo v době husákových dětí v mnoha městech. Navíc, aby se tam děti vlezly, zlikvidujeme vybudované odborné a interaktivní učebny.

Katastrofa bez hlavy a paty. ještě bych to pochopil, kdyby důvodem byla krize a skutečným cílem ušetřit. Protože však o toto vůbec nejde, tak to nechápu. Navíc mám obavy, že snahou MŠMT je takto získané peníze přelít do soukromého školství, protože ministr avizoval, že by se soukromým školám začalo přispívat i na provoz.

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 16:27  

Nešilte, dětí nám přibývá...

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 17:41  

"dětí nám přibývá"... a proto si musí ministerstvo pospíšit, než si toho někdo všimne!
"kdyby skutečným cílem bylo ušetřit" - Ono o to jde, z čeho by se platila ta odstupná, z čeho by se platily ty projekty, na které nám EU nedá ani korunu a budou rozjeté atd.

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 19:10  

Dole se ušetří, nahoře rozkrade. To začíná být filozofií současného vládnutí.

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 19:27  

Kdo je pan Gazdík? Další zneuznaný aspirant na ministra šklství?

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 19:32  

"Nešilte, dětí nám přibývá..."

Bohužel jenom ve městech, na vesnicích ani náhodou.

A Gazdíka nechte na pokoji, protože o něho v této kauze vůbec nejde. Jde o Dobešovy nepromyšlené antikoncepce všeho, na co si jenom vzpometete.

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 20:10  

Dobeš: "Já nic nezrušil, to zřizovatel se tak rozhodl." Jistě, nedá přece polovinu svého rozpočtu na udržení školy a zbytek na to, že bude splácet 5 let EU peníze z projektu, který mu takto Dobeš z.... Individuální přístup je v p... Jak chcete zlepšit vzdělanost našich žáků. Narvat třídy k prasknutí.

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 20:26  

Kdo je pan Gazdík?

Jeden z nejslušnějších lidí v politice. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
19. ledna 2012 v 21:21  

Pan ministr ani neumí počítat. Je to přesně tak, jak to napsali ve stanovisku měst a obcí. Pokud se reforma přijme, i na škole s 580 žáky s průměrem dětí otpimálním, poklesnou prostředky tak, že bude nutno přerušit výuku volitelných předmětů. Kompletně!!!! Zbude jeden tělocvik, jeden jazyk a jedna hodina volná.
Všechny druhé stupně budou učit totéž, protože to jinak nepůjde. Veškerá variabita půjde vniveč. Rodiče a zřizovatelé se prohnou, nebo prostě dojde k změnám švp. Pan ministr asi nelže, on tomu totiž nerozumí, ale pan náměstek ví dobře, jak to je. A pokud ne, tak ještě hůř. Pokud navíc ještě oba pohrdají parlamentními komisemi, (viz jiný článek zde), tak to už snad je diktát rovnou z blázince.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.