Přečtěte si: Dobeš: OKNO za 500 milionů prosadím, Brusel to proplatí

pondělí 9. ledna 2012 ·

Ministr školství Josef Dobeš (VV) sice připouští, že s čerpáním peněz z evropských fondů má problémy, zároveň ale tvrdí, že je "do konce března" vyřeší.

Z článku Jana Němce v Aktuálně.cz vybíráme:


A.cz: Nemůže se ale stát, že ministerstvo školství půl miliardy na projekt vydá a následně vznikne díra, protože je Brusel odmítne proplatit?


Nerozhodneme nic, co bude roztrhané na kulatém stole, co neprojde expertní komisí a nebude konzultováno s Bruselem. Ve chvíli, kdy to projde kulatým stolem, expertní skupinou, konzultací s Evropskou komisí a všichni řeknou - je to nastavené dobře, tak do toho půjdeme.


A.cz: Neproběhl ale kulatý stůl k Oknu 29. prosince?


Ano. A proběhly dvě schůzky s Evropskou komisí a je to neuspokojivé. Z obou mám výstupy a vím o nich. Vím, že je to špatně. Ale nechci zavrhnout ideu a tyto peníze a chci napravit věci, které jsou vytýkány. (poznámka České školy: zde se autor článku i pan ministr mýlí: kulatý stůl k projektu OKNO ještě neproběhl a ani nebyl svolán, navíc z "kulatých stolů" v sále pro stovku účastníků udělalo MŠMT v lednu "odborné diskuse" v sále pro 25 účastníků s neoficiálním pokynem, že novináři nemají mít přístup)


A.cz: Ono by se to ale mělo spustit už od března. Tento termín chcete splnit?


Máme deadline, od kterého víme, že se to už nestíhá. Říkat ho teď nebudu. Víme tedy, kolik času nám zbývá a to máme konzultováno s Bruselem.


Jak to chci dělat? Neřeknu...


A.cz: V tuto chvíli byste tedy už měli vědět, jakým způsobem to bude. Říkal jste, že část letáky v tiskovinách - co další způsoby?


Pracuje na tom pracovní skupina. Jsou tam mediální odborníci. Nebudu to tady vystřelovat. Kdybych teď otevřel okna dokořán, tak bych OKNO ublížil.


A.cz: Ale jste ministr za Věci veřejné, měl byste otevírat okna dokořán.


A proto se s vámi bavím o OKNO už čtvrt hodiny. A já vám řeknu svojí ideu: je možné pracovat nějak s vězni? Je možné do toho vtáhnout věznice, vytipované regiony?


A.cz: Vy mluvíte obecně o nutnosti vzdělávání, pak o tom, že to letáky nebudou - pak nás tedy logicky zajímá, co to bude.


Mediální odborníci otevřou vějíř všech možností. Nebudeme dávat nic do schránky. Mohou to být vzdělávací pořady, články v novinách, reportáže.


A.cz: To už se ale bavíme o žurnalistice. Tam nemůžete vydávat peníze za to, aby novináři psali tak či onak.


Tak to budou inzertní články. Ne inzerát sám o sobě, ale inzertní článek, který bude něco vysvětlovat.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 9:34  

Upřímně - mám v tom guláš.

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 10:10  

Proboha, zrušte už ten nesmyslný OP VK. Ty peníze jsou tak nafouknuté, že je smysluplně nemůže vyčerpat nikdo. Zastavte ty hrůzné tunelářské národní projekty, dokud je čas. Tedy dokud zase nějaký audit/kontrola nezjistí, že jsou tam chyby, které EK rozhodně neproplatí a budou se muset plně hradit ze státního rozpočtu!!!!!

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 10:11  

pro 9:34
Když budete předpokládat, že chce Dobeš někoho vzdělávat, tak to bude nepochopitelný guláš.
Když vyjdete z předpokladu, že chce prostřednictvím mediálních agentur "odklonit" z MŠMT pár set miliónů do příští volební kampaně + do ABL a souvisejících struktur, možná se poněkud vyjasní a uvidíte místo guláše tunel.
(Že Bárta už obíhal média a nabízel jim spousty peněz, když na tomhle budou spolupracovat, je v branži celkem běžně známo.)

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 14:10  

Dobeš sice slíbil, že odstoupí, pokud nestačí fondy vyčerpat, ale ty běží až do r. 2013. Umíte si představit tu spoušť, kterou za sebou zanechá za další rok?

hanapila řekl(a)...
9. ledna 2012 v 16:55  

Anonymní 14:10

ANO .. přesně to jsme si řekla, rok 2013 je v tuhle chvíli strašně daleko

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 20:18  

Taky se mi ta výše peněz nezdá. Když vezmete v úvahu, že ZŠ (téměř všechny do jedné) realizují šablony v celkové výší 4, 5 miliardy a mají problém to ukočírovat, kam chcete proboha vrazit těch dalších 50 miliard, aby to opravdu k něčemu bylo?

Biene řekl(a)...
10. ledna 2012 v 8:33  

Proboha, co je to v tom rozhovoru za bláboly??

Anonymní řekl(a)...
10. ledna 2012 v 10:22  

Nezlobte se, ale mám dojem, že náš pan ministr především blábolí a vzteká se. Je to velmi mrzuté.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.