Pohár ministra školství startuje

úterý 31. ledna 2012 ·

Ministr školství Josef Dobeš na dnešní tiskové konferenci odstartoval soutěžní část projektu „Pohár ministra školství“, který je společným dílem MŠMT a České televize. Do dvou celonárodních turnajů ve florbale a basketbalu se přihlásilo na 28 tisíc dětí a „náctiletých“ rozdělených do 1610 družstev.


Na začátku tiskové konference byly odhaleny putovní poháry pro vítězná družstva spolu s hlavními cenami, kterými je 4x10 lístků na olympiádu konanou v letošním roce v Londýně spolu s uhrazením nákladů na dopravu a ubytování. Celý turnaj si vyžádá finanční náklady v objemu 7 milionů korun a jsou do něho dále partnersky zapojeny velké firmy obchodující se sportovním zbožím, které dodají zajímavé ceny všem účastníkům soutěžních klání. „Jsou to jedny z nejlépe investovaných prostředků na podobné akce. Vtáhnout a zlákat děti do tělesné výchovy a pohybu je v dnešní době stále těžší,“ sdělil ministr Josef Dobeš.

Celý projekt se skládá ze dvou turnajů. Z florbalového, do něhož se zapojilo 1202 družstev a mohly se do něj hlásit základní školy z celé České republiky a z turnaje v basketbalu, jehož se účastní pouze střední školy a gymnázia (i víceletá). Do basketbalového turnaje se přihlásilo 408 družstev ze všech regionů ČR. Miroslav Jansta, předseda České basketbalové asociace a čerstvě zvolený předseda Českého svazu tělesné výchovy, na dnešní tiskové konference řekl, že je velmi mile překvapen zájmem o účast v turnaji. „Takový počet jsem opravdu nečekal a těším se na dobrý basketbal. Zcela jistě nějaké zápasy navštívím,“ prohlásil Jansta. Předseda České florbalové unie Filip Šuman novinářům řekl, že „více než 1202 týmů přihlášených do florbalového turnaje svědčí o neustále rostoucí oblibě mezi mládeží a popularitě tohoto sportu v ČR. Florbal je sportem, který dokáže děti přitáhnout. Také z těchto důvodů by se měla centrálně přehodnotit podpora těchto původně malých sportů, jež se ovšem v posledních letech stávají skutečně masovou záležitostí.“

Dalším z partnerů projektu je Asociace školních sportovních klubů, kterou na tiskové konferenci zastupoval její předseda Václav Lešanovský. „Spolupracujeme úzce s oběma sportovními federacemi. Zároveň chceme, aby se středoškolský basketbal stal regulérní pravidelnou každoroční soutěží a proto tuto iniciativu velmi vítáme,“ sdělil Lešanovský.

Prezentace škol zapojených do celonárodních turnajů bude zajištěna Českou televizí, která bude reportážně sledovat jednotlivé regionální turnaje, přičemž finálová utkání budou přenášena živě kanálem ČT4 Sport. „Finálové zápasy proběhnou zhruba v první polovině června a já chci, aby co nejméně zasahovaly do konce školního roku. Finále bych se rád zúčastnil a předal ceny těm nejlepším,“ doplnil ministr Josef Dobeš.

4 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
1. února 2012 v 0:07  

Už se v tom nevyznám. Jestli jsem se tedy kdy vyznal. Myslel jsem si, že to je součástí projektu Sport.
No jo. Holt Pytlik.
Není, prosím, někde k dispozici přehled o běžících, schvalovaných a připravovaných projektech? Stačí názvy s dvěma řádky popisu. Aspoň těch prvních čtyřista stránek.

Anonymní řekl(a)...
1. února 2012 v 14:22  

Tak já jsem pytlice - SPORT byl zastaven a Pohár ministra startuje. Za jaké peníze, ptám se. A kdo je dostane?

Anonymní řekl(a)...
1. února 2012 v 15:24  

Rumburak, pardon Baumruk.

Pytlik Blaha řekl(a)...
1. února 2012 v 16:10  

Tedy rozhodně nemám v úmyslu do toho prát za každou cenu, ale možná by neškodilo se v prohlášeních přidržovat lehce při zemi. Soudím, že o masovosti by se dalo pohovořit. V jedné databázi škol je uvedeno 4159 záznamů zš a 1377 záznamů sš. Do florbalu se zapojilo 1202 a basketu 408 družstev, předpokládám, že odvisle od pohlaví družstevníků, reprezentujících všechny žáky školy.
Myslím si, že se ve školách vyberou děti, které to už umějí a ty si hezky zasoutěží. Pokud se neprobojují do vyšších kol, vrátí se k běžným aktivitám a zkusí to zase napřesrok. A Vendulky Prouzů, která plače, když má udělat kotrmelec, se to moc netkne.
Přide mi to, jako kdyby se šéf Sazky holedbal, že umožňuje všem občanům republiky, aby se z nich stali boháči.
Pan Lešanovský se se svojí potřebou regulérní pravidelné každoroční soutěže nejspíš vrátil ze čtyřicetiletého pobytu v zahraničí, protože už já jsem jako žák průmyslovky jezdíval po okrese dobývat podkošovou slávu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.