Vladimír Špidla: Rizika ztrát miliard korun z fondů EU kvůli neschopnosti MŠMT stoupají

úterý 31. ledna 2012 ·

Není to žádné překvapení. Upozorňujeme na to už nejméně jeden rok, protože dosavadní výsledky jsou opravdu zoufalé. K 31. 12. 2011 dokázalo ministerstvo školství takzvaně certifikovat jen 2,2 % z celkové sumy, kterou má z Evropské unie k dispozici a která je v objemu zhruba 70 miliard korun. Opravdu velmi tristní výsledek. Pokud by věci fungovaly normálně, což se ovšem na MŠMT zjevně neděje, pak by muselo být certifikováno už zhruba minimálně 17 %.


Krátké vysvětlení k pojmu certifikace. Evropská unie nám dá k dispozici určitou sumu na dohodnutý operační program. Cílem těchto peněz je zlepšit trvale situaci v zemi. V rezortu školství to jsou např. významné investice do vědeckých center. Česká republika připraví projekty, zaplatí faktury, auditu systému je zkontroluje, a pokud jsou v pořádku, pak je předloží Evropské komisi, která je do několika týdnů po předložení proplatí. A peníze jsou takzvaně doma. Není to tak složité, co říkáte?

Veškeré regionální programy (s jedinou výjimkou – program severozápad je v tuto chvíli pozastavený) spravované kraji a vedené hejtmany za ČSSD, tento proces zcela zvládají a mají vyčerpáno i kolem 50 % peněz z fondů EU. Ministerstvo školství však v tomto ohledu fatálně selhává.

Zřejmě proto, aby se ministr Dobeš vyhnul nebezpečí ztráty peněz, vymyslel si dva velké projekty Okno a Sport. Obsah těchto projektů ovšem postrádá smysl, stručně řečeno byly by to vyhozené peníze, navíc s velmi nejasným a podezřelým cílem. Proto Evropská komise upozornila, že s proplacením zmíněných projektů se nedá počítat. Horší ovšem je, že špatná příprava a podezření z korupce, jež EK nepřímo vyslovila, jsou schopné zpochybnit proplácení veškerých peněz nejprve pro konkrétní operační program MŠMT – tady mluvím o ohrožení celkem 63 miliard korun. Daleko horší ale je, že tyto pochybné projekty mohou ohrozit všechny evropské peníze, určené pro rozvoj naší země.

Komise dále upozornila na pravděpodobnost toho, že do konce roku 2012 propadne 247 milionů EURO tj. asi 4,2 miliardy korun, protože ministerstvo školství není schopné předložit přijatelné projekty. Riziko ztráty 4,2 miliardy korun kvůli neschopnosti současného ministra Dobeše je děsivé, jen pro srovnání – tato částka je zhruba tolik, co platba sociálního příplatku na 8 let.

Vzdor tomu postupuje ministerstvo školství bez jakékoliv reakce či snahy o nápravu. Ministr Dobeš mění stále znovu a znovu příslušné odborníky a čeká snad už jen na zázrak. V době krize a narůstajícího deficitu veřejných rozpočtů je takovýto postoj dvojnásob škodlivý. Ovšem ani v ostatních operačních programech, spravovaných jednotlivými ministry, není situace dobrá. Tento stav svědčí o systémovém selhání, které významně poškozuje Českou republiku. Lhostejnost vlády ke kolabujícímu čerpání je zarážející, zvlášť pokud si vzpomeneme na diskusi o podpoře a půjče MMF. Tam se jednalo hypoteticky o riziko ztráty asi 20 násobně menší částky, než je bohužel už nebezpečně blízká možnost ztráty evropských peněz.

Tady už nelze očekávat zásah či nápravu od jednotlivých ministrů, ale jasné a systémové opatření přímo od předsedy vlády. To ale, bohužel pro nás pro všechny, stále nepřichází.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. února 2012 v 9:07  

Jo jo, ale pozor, programové období začalo v roce 2007 a teď je rok 2012, ministr Dobeš přišel před rokem a půl a přiznejme si, že ne vše je jeho chyba. Naprosto nechápu, jak je možné, že v letech 2007 - 2010 nebyla vytvořena zásobárna návrhů schopných projektů. Na přípravu projektů bylo toto období rozhodující. Co teď na MŠMT mají proboha dělat, když jim tam:
1. výhledově leží velké peníze k utracení
2. předchůdci v letech 2007 - 2010 nic kloudného nepřipravili
3. ani tam nebyli a nejsou schopní lidé, kterí by měli dostatek kreaktivity a tvůrčího myšlení k tomu, něco smysluplného a realizovatelného vymyslet?

Takže konečný důsledek toho všeho je, že teď vymýšlejí projekty za miliardy k rychlému a snadnému utracení, protože kvap časí.

Vezměte si třeba, že tzv. šablony pro ZŠ jsou v hodnotě 4,5 miliardy a školy s tím mají co dělat, aby to zvládli, i když je to oproti normálním projektům značně zjednodušené. Co s dalšími 50 miliardami, když ono je není tak lehké utratit či spíše vykázat, jak to na první pohled vypadá!!

poste.restante řekl(a)...
1. února 2012 v 10:29  

2. předchůdci v letech 2007 - 2010 nic kloudného nepřipravili
3. ani tam nebyli a nejsou schopní lidé,


Ale proč tam ti lidé nejsou?

Za předchozí léta Dobeš opravdu nemůže.
Za špatně nastavenou kontrolu starých projektů už ano.
Také za to, že během posledního půldruha roku vyhnal těch pár posledních, kteří problematice rozuměli.
A za to, že za tutéž dobu nedokázal zorganizovat nic smysluplného, jen pár zjevných tunelů, které ani EU nemíní strávit, si už může opravdu jen on sám.

Anonymní řekl(a)...
1. února 2012 v 10:37  

Pokud se podíváte do podkladů dnešních tunelů MŠMT a ČŠI jako je NIQES, NEDIR, atd. tak zjistíte, že vznikly v letech 2007/8.

Anonymní řekl(a)...
1. února 2012 v 12:46  

Taky si myslím, že tento problém s projekty na MŠMT je letitá záležitost. Když jsem byla v roce 2006 na MŠMT na školení k výzvě ještě z tehdejšího OP LZ, školilo nás pět lidí. Samý mladý managere, ale nerozumněli ničemu, většinu informací nám byla schopná podat pouze postarší šedivá paní v modrém kostýmku. Už tehdy jsem si říkala: proboha, co to je?

poste.restante řekl(a)...
1. února 2012 v 14:59  

... NIQES, NEDIR, atd. tak zjistíte, že vznikly v letech 2007/8.

Ale předloženy byly přece nyní.
Když pár zcela nezaujatých a vlastně málo informovaných lidí při prvním pohledu okomentuje podobný projekt slovem "tunel", tak ať mi nikdo netvrdí, že odpovědní na MŠMT to sami neviděli a nevěděli.
Spíše věděli velmi dobře a prostě chtěli někým jiným vykopaný tunel sami využít.
Jenže se na to přišlo.
Jejich vina ale tím menší tedy rozhodně není.

Anonymní řekl(a)...
1. února 2012 v 17:03  

Mozna to nevideli a nevedeli. Mestsky straznik, ktery to ridi, pozna leda tak tunel v zemi, eroticka maserka a bordelmama jako reditelka prislusneho odboru mozna videla ve sportu dobry prinos z hlediska sve profesni zkusenosti a prodavacka ryb jako vrchni reditelka se podivovala, jestli nejde o OKNO v akvariu.

Anonymní řekl(a)...
1. února 2012 v 17:04  

Minulá expertní skupina složená z vedení jednotlivých OPŘO a členů jejich projektových týmů zase nepustila nic, co nebylo z jejich dílny, dříve ještě zelené. Bylo a bude.

Anonymní řekl(a)...
1. února 2012 v 17:08  

Pozor, toho straznika, maserku a prodavacku ryb si tam privedl osobne Dobes, to nejsou nejaci zdedeni lide nebo nastrceni nekym jinym. Je to opravdu tragedie...

Anonymní řekl(a)...
1. února 2012 v 17:20  

To je fakt, pritom PROHRALI vyberove rizeni na tu pozici, hloupy Dobes si je tam stejne jmenoval vyberove komisi navzdory, jak tu kdysi psal pan Rychlik (Jestli nekdo mate odkaz na jeho clanek, muzete ho sem dodat?)

Anonymní řekl(a)...
1. února 2012 v 17:48  

To je nesmysl, mestsky straznik ty tunely prece nejspis sam vytvari, je to vrchni tunelar,stejne jako na svem predchozim pusobisti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.