Kariérový poradenský program LABYRINT

pondělí 16. ledna 2012 ·

V současné době je profesní, studijní a kariérové poradenství v českém školství spíše okrajovou činností. Na podporu kariérového poradenství u žáků osmých a devátých tříd plánuje od poloviny minulého roku formou veřejné zakázky ve výši 1,5 mil. korun přípravu Profi testu, ve kterém by žáci základních škol zjistili, jaké povolání je pro ně vhodné a jakou střední školu mají zvolit.



Jak je možné efektivně  a s daleko nižšími náklady řešit podobné projekty prokazuje nedávno zveřejněný kariérový program, který byl druhého ledna 2012 byl spuštěn na studijním a informačním portálu pro studenty PRIMÁT. Zcela nový poradenský program LABYRINT je určen pro účely profesní orientace nejen žáků základních, ale i středních a vyšších odborných škol stejně jako i pro potřeby kariérového poradenství, které je poskytováno výchovnými poradci v rámci primárního a sekundárního vzdělávání.


Your browser may not support display of this image.

Při výběru střední, vyšší odborné a vysoké školy mají žáci základních a středních škol možnost využít v rámci kariérového poradenství on-line testování na studijním a informačním portálu pro studenty středních a vysokých škol PRIMÁT – http://www.primat.cz/ nebo http://test-osobnosti.primat.cz/. Výsledky zájmového dotazníku si žáci mohou po jeho vyplnění stáhnout do svého počítače ve formátu vysledek.pdf.

Your browser may not support display of this image.

V případě, že žák zájmový test vyplnil, má možnost výsledky zájmového a osobnostního dotazníku konzultovat s výchovným poradcem základní nebo střední školy, stejně jako i v kterémkoli školském poradenském zařízení (pedagogicko-psychologická poradna, speciálně pedagogické centrum), případně v informačním poradenském středisku při úřadu práce. Součástí internetové verze kariérového testu LABYRINT je softwarový program. Jeho účelem je nejen pomoci žákům s vyhodnocením jednotlivých dat, které jim usnadní interpretaci získaných výsledků, ale současně i vytvořit žákům vhodné podmínky pro pochopení řady informací, které jim budou schopny přiblížit dosažený profil zájmů jasným a praktickým způsobem ve formě generované zprávy.

Your browser may not support display of this image.
Nespornou předností  kariérového testu studijní a profesní orientace LABYRINT je skutečnost, že:
  • neklade v průběhu individuální či skupinové administrace výraznější nároky na žáky;
  • poskytuje žákům stejně jako i pedagogickým pracovníkům a psychologům jasnou grafickou prezentaci dat včetně generované zprávy, která všem uvedeným skupinám usnadňuje interpretaci a pochopení výsledků zájmově osobnostního testu; 
  • poradenský program je plně kompatibilní s informačním systémem o uplatnění absolventů škol na trhu práce ISA (www.infoabsolvent.cz), umožňuje rychlý přechod do tohoto informačního systému stejně jako přechod na všechny stávající webové stránky středních, vyšších odborných a vysokých škol;
  • kariérový test spadá do kategorie diagnostických metod typu C, které na straně posuzovatelů nekladou zvýšené požadavky na jejich pre- i postgraduální psychologickou přípravu a jsou proto vhodnou pomůckou zejména pro práci výchovných a kariérových poradců. 
Your browser may not support display of this image.

Kariérový test užívá kromě rejstříku povolání především rejstříku učebních a studijních oborů, nabízených na všech středních, vyšších odborných a vysokých školách v ČR, které jsou žákům v oblasti rozhodování daleko bližší zejména krátkodobou perspektivou jejich dosažení, než je tomu obvykle u skupin povolání, doporučovaných ostatními zájmovými testy a dotazníky (např. testem AIST-R) či testy osobnosti (http://www.test-osobnosti.cz/).

Více informací o poradenském programu naleznete na http://www.primat.cz/ nebo http://test-osobnosti.primat.cz/. Cena přístupového SMS kódu je 99,- Kč.                                                                                        

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
10. září 2013 v 7:53  

Že byste tam třeba napsali, že tahleta hloupost každého púřijde na 99 Kč?

Janek Wagner řekl(a)...
10. září 2013 v 8:48  

Tato informace je v poslední větě článku.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.