Iveta Strnadová: Výuka i za školními zdmi

pondělí 16. ledna 2012 ·

Zpráva o online nástroji Edmodo, který umožňuje bezplatně realizovat celou řadu služeb spojených s výukovým využitím technologií formou 1:1, včetně tzv. zpětného kanálu.



Asi každý učitel by si přál, aby se žáci ve škole cítili přirozeně a ne jako v jiném světě. Ve světě, který se liší od toho, v němž se nacházejí mimo školu, a to je svět 0 a 1. Proto je důležité technologie vnímat jako běžnou součást vyučování. Učitelům mohou při realizaci výukových aktivit pomáhat různé platformy a nástroje. Jednou z velmi užitečných je služba Edmodo.

Edmodo bylo založeno roku 2008 Nicem Borgem a Jeffem O’Haraem. Jejich cílem bylo vytvořit spojovací most mezi životem studentů ve škole a mimo ni. Jedná se o platformu určenou speciálně pro vzdělávací účely. Tento nástroj využívá na celém světě již téměř 5 milionů uživatelů - učitelů, studentů a rodičů. Prostředí je velmi intuitivní a připomíná jak vzhledem, tak funkcemi sociální síť Twitter nebo spíše Facebook, což je studentům velmi blízké a nemají problém s jeho ovládáním. Edmodo je pro uživatele bezplatné. V současnosti aplikace Edmodo umožňuje uživatelům snadný přístup i ze smartphonů s operačním systémem Android a iPhone.

Pro práci je nutná registrace. Nejprve se musí zaregistrovat učitel. Pro přihlášení stačí vždy zadat uživatelské jméno nebo email a heslo. V okamžiku, kdy chce umožnit přístup do systému studentům, musí pro ně vytvořit skupinu, které je přidělen šestimístný kód. Studenti pro přihlášení pak vyplňují tento kód skupiny, uživatelské jméno, heslo, křesní jméno a příjmení. E-mail je dobrovolný, systém ho po studentech nevyžaduje. Po těchto vstupních formalitách se může naplno rozjet práce ve zcela uzavřené síti. Edmodo má oproti Facebooku, kde jsou všichni „přátelé“, přednost v tom, že jsou jasně dané role účastníků, tedy učitel, student, rodič, a jejich práva.

A v čem je Edmodo tak dobré? Nabízí učiteli vkládat prezentace a přednášky, úkoly, cvičení, tvořit pro studenty kvízy a anketní otázky, čímž se mu dostává ihned zpětná vazba. Používá se k výměně nápadů, zajímavých odkazů a sdílení studentských prací. Ve skupinách se dají tvořit podskupiny, a to studentům usnadňuje práci na školních projektech, kdy si vyměňují materiály mezi sebou v rámci pracovního týmu.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.