David Kasl: Někdo tady lže. Buď Jiří Baumruk, nebo ministerstvo školství.

úterý 10. ledna 2012 ·

Dobešův poradce Jiří Baumruk tvrdí, že záměr 650milionového projektu Sport, jehož je garantem a který strhala Evropská komise, neexistuje.



Tohle už není ani z kategorie blbých vtipů. Poradce ministra školství Jiří Baumruk v úterním rozhovoru pro Hospodářské noviny tvrdí, že netuší o výtkách, které před Vánocemi dorazily z Bruselu na adresu projektu Sport. Ba co víc, dokonce prohlašuje: „Jestli někdo (Bruselu) předložil nějaké teze, tak to udělal někdo soukromě. Pochybuju, že to byl někdo z ministerstva.“

Pro ty, kdo netuší, o čem je řeč: Sport, neboli Vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu, je jeden ze záměrů MŠMT v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK). Náklady, jež by měly být z drtivé většiny financovány z eurofondů, činí 650 milionů korun. Garantem projektu je bývalý „sporťák“ České televize a poté i předseda Rady ČT Jiří Baumruk, který býval také mlčícím mluvčím nepřehlédnutelného starosty Prahy 5 Milana Jančíka (ODS).

Vloni 19. prosince odešel z Bruselu na MŠMT dopis, z něhož citujeme: „Projekty s významnými alokacemi prostředků – Okno (projekt za 580 milionů – pozn. red.) a Sport – nekorespondují správně s hlavním cílem prioritní osy 3 a vlivem na individuální vzdělávání. Co víc, vznášejí vážné pochyby, zda jejich objem může přinést nějaké smysluplné výsledky (projekt Sport zůstává na hraně způsobilosti),“ napsal ředitel odboru zaměstnanosti Evropské komise Peter Stub Jorgensen. A ministerstvo vyzval k přehodnocení Dobešových nápadů za stamiliony korun.

Odpovědi Jiřího Baumruka na dotazy Hospodářských novin nám ale hlava jaksi nebere. Posuďte:

HN: Už jste přemýšlel, jak projekt napravíte?
Baumruk: Evropská komise tomu nemůže nic vytýkat, protože žádný projekt ještě nemá. Celkový projekt ještě není hotový.
HN: Ministerstvo poslalo do Bruselu věcný záměr, který se komisi nelíbil.
Baumruk: Jestli někdo předložil nějaké teze, tak to udělal někdo soukromě. Pochybuju, že to byl někdo z ministerstva.
HN: Vy nevíte, že ministerstvo posílá návrhy projektů k předběžnému posouzení?
Baumruk: Nevím, že by to tak bylo.
(...)
HN: Píšete, že na projektu budou pracovat tři manažeři a metodik...
Baumruk: Já mám několik fází pracovních materiálů, netuším, z čeho vycházíte.
HN: Z materiálu, který oficiálně ministerstvo poslalo k posouzení evropské komisi...
Baumruk: To tady asi musíme mít nějakou tajnou kameru, která nám natáčí pracovní materiály, protože opravdu ten materiál neexistuje ani nebyl někam poslán. Asi ho za mě někdo tajně dokončil, schválil ho a odeslal do Bruselu. Ale já o tom rozhodně nic nevím.
HN: Vás nikdo neinformoval o tom, že ve vašem projektu jsou chyby?
Baumruk: Ne.

ČESKÁ POZICE zaslala na ministerstvo školství stručný dotaz: „Kdo je autorem evropskou komisí kritizovaného věcného záměru projektu Sport?“ „Autorem věcného záměru tohoto projektu je pan Jiří Baumruk,“ napsal nám Hynek Jordán z tiskového oddělení.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

2 komentářů:

Biene řekl(a)...
10. ledna 2012 v 19:59  

Tak to je síla!..nepřipadáte si jak v blázinci? Kdo to je pan Baumruk, že je vybrán jako autor projektového záměru? Jak a kým byl vybrán? Nedostal třeba dopředu zaplaceno za ten paskvil předaný do Bruselu? Nebo je snad zaměstnancem MŠMT? Pokud ano, má snad nějakého nadřízeného, který by měl vědět, co pan Baumruk dělá.. Není to ten důvod, proč teď "zatlouká, zatlouká, zatlouká"?
Doteď jsem si myslela, že se v tom zmatku kolem OP VK dá, při špetce zdravého rozumu, nějak zorientovat, ale nyní vidím, že nikoliv..Dost smutné jsou ovšem částky, o něž se v tomto blázinci jedná.

Luděk Blaha řekl(a)...
10. ledna 2012 v 20:22  

smutné jsou ovšem částky

No, jak se to vezme. Být ty částky moje, byly by tak veselé, že by se za břicho popadaly.
Tím chci říci, paní Biene, že na někoho padají chmury, jiný z toho má srandu. Takový materiální dialektismus.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.