Marcel Chládek: Mrhání peněz z fondů EU za nesmyslné projekty na ministerstvu školství je nepřijatelné!

úterý 10. ledna 2012 ·

Ministr školství Josef Dobeš se nedávno nechal slyšet, že pokud se jeho resortu nepodaří z fondů EU řádně vyčerpat určené prostředky, sbalí si svých „pět švestek“ a z čela resortu se odporoučí.



Nyní se dozvídáme, že se ministerstvo školství chystá čerpat prostředky i na velmi podezřelé projekty s přebujelými „desetimilionovými“ výdaji na marketing. Jedná se například o projekt 3D, který je zaměřen proti drogám či již mnohokrát kritizovaný projekt OKNO a SPORT. Josef Dobeš chce prostě prostředky vyčerpat stůj co stůj, aby mohl zůstat ve svém ministerském křesle, účelovost vydaných prostředků je mu zřejmě ale úplně, jak se říká, ukradená, a to doslova. Mnohé projekty totiž víc, než prospěšný počin, připomínají spíše zlodějny či „malé domů“.

Vláda měla v létě jedinečnou šanci část prostředků z resortu školství přesunout na jiná ministerstva nebo regionální operační programy (ROP). Neučinila tak, protože ji ministr Josef Dobeš ujistil, že jeho resort prostředky vyčerpá a kritiku, kterou jsem ho podrobil, označil za politický folklór. O to více nyní nechápu současnou kritiku koaliční TOP 09, když to byli právě její ministři, kteří mohli prostředky z EU před neschopností Josefa Dobeše zachránit již před několika měsíci. Na problémy v čerpání totiž dlouhodobě upozorňovala nejen ČSSD, ale rovněž celá řada odborníků na strukturální fondy EU. Vláda tehdy mlčela a Dobešovi řízení projektů EU neodebrala.

Jsem přesvědčen, že pokud ministerstvo školství vyčerpá peníze na pochybné projekty, budou to zcela vyhozené peníze, které mohly být, pokud by představitelé TOP 09 s kritikou nepřišli až pět minut po dvanácté, vyčerpány efektivněji a mohly posloužit občanům ČR. Současné projekty za desítky milionů v rámci ministerstva školství totiž nepomohou vůbec nikomu, maximálně jednotlivcům - příznivcům Josefa Dobeše.

Josef Dobeš by si měl uvědomit, že jakýkoliv problém v souvislosti s čerpáním evropských peněz je pod drobnohledem kontrolních orgánů EU a za každé pochybení hrozí i zpětné odebrání peněz a ohrožení kreditu České republiky v zahraničí. Čerpáním financí na pochybné projekty tak přebírá za celou věc plnou politickou odpovědnost. A představitelé TOP 09 by si pak měli uvědomit, že Josef Dobeš je jedním z ministrů „jejich“ koaliční vlády.

Je třeba jasně uvést, že již loni v prosinci varovali zástupci EU ministra Dobeše před tím, že podobně pochybné projekty, jako je OKNO či SPORT, nebudou moci být hrazeny z prostředků EU. Chtělo by se snad jen povzdechnout – komu není rady, tomu není pomoci!

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
10. ledna 2012 v 17:48  

Pane Chládku, něco Vám napíšu ohledně základního školství. To, co by tam potřebovali, ví snad jen učitelé, kteří učí. Ani někteří ředitelé nemají představu, co by jimi řízená škola potřebovala. Ale proč se nastavili tak složitá pravidla pro čerpání z OPVK do 1.1 to nechápu. Třeba v prvních vlnách s nutnou dobou udržitelnosti 5 let? Vždyť to je prasárna. PC, které se případně do projektu zakoupily by musely fungovat 8 let a každý ví, že životnost IT je cca 7 let. Proč je neuznatelný výdaj interaktivní tabule, když každý ví, že stojí celek cca 100 tis. a nejvíc se může vydat 40 tis. Pak se to obchází prodejm SW k IA zvlášť a už vychází najevo, že projekty, ve kterých to prošlo, budou auditem shozeny.
Za nyní profláknuté chyby v OPVK stojí dřívější "debilní" nastavení pravidel. Příručka pro žadatele je už teď v sedmé verzi a jak dlouho se z OPVK čerpá? Jednoznačně je tady spousta úředníků a byrokratů, kteří se jen jen zalknout vlastní důležitostí. Proč se promítá čecháčkovská "předposranost" do přísloví "Poturčenec horší turka" si už zdůvodníte sám.

Anonymní řekl(a)...
10. ledna 2012 v 21:22  

Vystupování pana Chládka v médiích je nepřijatelné!

Anonymní řekl(a)...
10. ledna 2012 v 22:34  

17:48
No ale zase těch známých, které můžeme někde dobře zaměstnat... Proto se těch korýtek tak pevně držíme a nepustíme, i kdyby (...dosaďte si dle nátury).

Anonymní řekl(a)...
15. ledna 2012 v 11:48  

Čtěte: http://frantisekmatejka.blog.idnes.cz/c/240006/Proc-riskovat-vezeni-za-kradez-kdyz-dotace-jsou-legalni.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.