Vznikla unikátní praktická příručka, která připravuje cizince ke zkouškám z češtiny

sobota 17. prosince 2011 ·

Od roku 2009 musí žadatelé o trvalý pobyt v ČR skládat zkoušku z českého jazyka. Její přípravu zabezpečuje MŠMT ve spolupráci s Národním ústavem pro vzdělávání, divize VÚP (dříve Výzkumný ústav pedagogický v Praze). Dosud chyběl ucelený praktický učební materiál, který by uchazeče pro tuto zkoušku připravil. Nyní tvůrci a koordinátoři zkoušky takovou příručku vytvořili a předkládají ji těm, kteří ji postrádali – cizincům, které zkouška čeká, i učitelům, kteří je připravují.



Cílem zkoušky je prověřit, zda uchazeč o povolení k trvalému pobytu v ČR dosáhl úrovně A1 Společného evropského referenčního rámce pro jazyky. V rámci projektu Čeština pro cizince jsou vytvářeny podklady pro zájemce, aby měli k dispozici co nejvíce informací a mohli se na zkoušku řádně připravit. Veškeré informace o zkoušce je možné získat na webových stránkách www.cestina-procizince.cz, a to v 9 jazykových mutacích.

V roce 2008 byl společně s prvními verzemi zkoušky vydán materiál Metodika přípravy ke zkoušce z českého jazyka pro žadatele o trvalý pobyt (úroveň A1). Metodika je určena pro vyučující, kteří pomáhají cizincům v přípravách na zkoušku připravit, a je k dispozici na webových stránkách http://cestina-pro-cizince.cz/uploads/Dokumenty/cest_pro_ciz_final.pdf.

Zájemci měli k dispozici také brožuru s modelovou verzí zkoušky, která je rovněž k dispozici na webových stránkách projektu, a letos byl vytvořen její již třetí dotisk. Během existence zkoušky se však ukázalo, že jak sami uchazeči, tak i učitelé postrádají praktický učební materiál, který by uchazeče cíleně vedl k přípravě na tuto zkoušku. Proto bylo rozhodnuto, že se vytvoří publikace, která by měla pomoci jak uchazečům, tak učitelům.

Příručka pod názvem Připravte se s námi na zkoušku z českého jazyka pro trvalý pobyt v ČR zahrnuje veškeré podrobné informace o zkoušce včetně praktických informací, jako např. kde se na zkoušku přihlásit, co je nutné pro vykonání zkoušky splnit atd. Je zaměřena především na podrobný nácvik všech čtyř zkoušených dovedností: čtení, poslechu, psaní a mluvení. Součástí každé příručky jsou poslechové nahrávky na 2 CD.

Aby se příručka dostala především do rukou cizinců, kteří se chystají na zkoušku z českého jazyka pro trvalý pobyt, a do rukou učitelů, kteří cizince na tuto zkoušku připravují, byla rozeslána organizacím, které pracují v neziskovém sektoru a v oblasti vzdělávání cizinců. Cílem tvůrců je, aby se stala základním učebním materiálem přímo v kurzech, kde se cizinci na zkoušku připravují. Publikace je k dispozici rovněž v elektronické podobě na webových stránkách www.cestina-pro-cizince.cz a tištěnou příručku je možné si zdarma objednat na mailové adrese info@cestina-pro-cizince.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.